Sjukhuset i Sundsvall

Sprututbytesmottagning öppnar vid sjukhuset i Sundsvall

2024-01-29 08:55

För att minska spridning av blodsmitta samt andra infektioner, öka livskvalitet och ge möjlighet till kontakt med beroendevården erbjuds från den 1 februari rena sprutor på sjukhuset i Sundsvall.

Sprututbytesmottagningen är ett samarbete mellan infektionsmottagning, beroendemottagning och gynekologisk mottagning. Verksamheten vänder sig till personer i aktivt missbruk med syfte att minska spridning av blodsmitta och andra infektioner genom att byta ut använda sprutor och kanyler mot rena. Förutom utbytet kan mottagningen erbjuda vaccinationer, behandling mot hepatit C och HIV, ge kunskap om åtgärder vid överdos samt förmedla kontakt med barnmorska och beroendevård. Mottagningen kommer vara öppen helgfria tisdagar och torsdagar klockan 13–16.

Patienter från hela länet

Mottagningen välkomnar brukare från hela länet och är en del av den beroendeplan som tagits fram av länets kommuner och Region Västernorrland. Under arbetet har dialog förts med såväl polis som socialtjänst i länets alla kommuner.

- Då Västernorrland är den enda regionen i landet som inte haft en mottagning för sprututbyte är vi mycket glada över att äntligen kunna öppna den här viktiga verksamheten, säger Elina Backlund Arab, hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande.

Skydd mot blodsmitta och andra infektioner

På sprututbytesmottagningen kan personer från 18 år och uppåt som injicerar droger byta sina använda sprutor och kanyler till nya för att skydda sig mot blodsmittor som hiv, hepatit och andra blodburna infektioner.

– Huvudfokus blir rena verktyg för brukarna, men vi tänker också att man här ska kunna få ett möte med vården och hjälp att lotsas vidare om man så önskar, berättar Annika Serrander, verksamhetschef för infektionskliniken.

På mottagningen kommer det att, förutom sprututbyte, erbjudas rådgivning och möjlighet att träffa läkare, sjuksköterska, barnmorska och personal från beroendevården.


Tillbaka till toppen