Annikki Olsson vid samhällsrummet i Trehörningsjö
Annikki Olsson jobbar som undersköterska i samhällsrummet.

Stora och små bybor i Trehörningsjös samhällrum

2024-03-08 08:00

Trehörningsjöborna är nöjda med samhällsrummet som successivt startat nya tjänster i byn sedan invigningen. Nu går det bland annat att lämna prover och göra vissa sjukvårdsbesök på skärmen i stället för på hälsocentralen i Husum, som ligger fem mil från byn.

Distansmöten inom sjukvården bokas via hälsocentralen som ett vanligt mottagningsbesök och samma sak gäller när patienter ska lämna blodprov.

- Det är möjligt att till exempel träffa sin läkare, distriktssköterska, kurator eller ha hälsosamtal. Patienten kan bara säga till att den vill sitta i samhällsrummet i stället för att komma till hälsocentralen, säger Eva-Karin Edin som är enhetschef för Husum Hälsocentral och en av drivkrafterna bakom samhällsrummet.

Jämn tillströmning 

Tre undersköterskor från Örnsköldsviks kommun turas om att vara på plats när samhällsrummet är öppet för att utföra provtagning och ta blodtryck på uppdrag av Region Västernorrland.

- Det har kommit fem till sju personer för att lämna blodprov varje gång vi haft öppet, både vuxna och barn. De har varit väldigt glada över att inte behöva åka till Husum eller till stan. Det är långt och dåliga bussförbindelser, säger undersköterskan Annikki Olsson.

Samhällsrummet ligger i anslutning till biblioteket i skolan och är öppet varannan onsdag. Det invigdes i december förra året och drivs i samverkan mellan Region Västernorrland och Örnsköldsviks kommun.

Vägning av bäbisar

Vid sidan av sjukvården omfattar servicen olika kommunala tjänster. Bland annat håller bibliotekarien Elisabeth Nilsson, som bemannar både biblioteket och samhällsrummet, bäbisträffar.

- Vi har till exempel införskaffat en våg eftersom det kommit önskemål om att föräldrarna vill ha möjlighet att själva kunna följa vikten på sina barn, säger Eva-Karin Edin.

Under april kommer det även erbjudas vaccination mot covid -19 i lokalerna för de som är 80 plus eller har hemtjänst.

 

Fakta om service i samhällsrummet

  • Provtagning jämna onsdagar klockan 09:00 - 11:00. Boka via telefon med Hälsocentralen i Husum.
  • Använda provtagningsutrustning för självservice när samhällsrummet är öppet. Behöver inte bokas.
  • Distansmöte med exempelvis läkare, fysioterapeut, distriktssköterska för personer listade på Husum hälsocentral. Boka via telefon med Hälsocentralen i Husum.
  • Distansmöte med tjänstepersoner från kommunens olika verksamheter. Boka med respektive tjänsteperson.
  • Träffa kommunvägledare för att få stöd att använda kommunens service och tjänster. Kommunvägledare finns på plats på onsdagar jämna veckor klockan 09:00-15:00. Kommunvägledarna har tystnadsplikt och mötet behöver inte bokas.
  • Läs mer om samhällsrummet på Örnsköldsviks kommuns hemsida:  Samhällsrum Trehörningsjö - Välkommen till Örnsköldsviks kommun (ornskoldsvik.se)

Tillbaka till toppen