Hajstudien är ett samarAnnelie Rosfjäll, Region Västernorrland, Jonas Boström, Mittuniversitetet, och Malin Heimer från Kommunförbundet.
Hajstudien är ett samarbete mellan olika aktörer. Annelie Rosfjäll, Region Västernorrland, är medforskare, Jonas Boström, Mittuniversitetet, är forskningsledare och Malin Heimer från Kommunförbundet är lär-ledare.

Hajstudien - digital samlingsplats för reflektioner kring God och Nära vård

2024-01-09 08:00

God och Nära vård är en komplex omställning av hälso- och sjukvården. Hajstudien ska fungera som en digital plattform där det ska vara möjligt att byta varandras lärdomar för att förstå omställningen och föra samarbetet mellan verksamheter, kommuner och regioner framåt.

Hajstudien har, precis som det låter, fått sitt namn efter forskning om hajar. Hajar i haven kan följas med hjälp av att de förses med sensorer. Personer som deltar i studien av nära vård i Västernorrland får i stället tillgång till en app där de kan dela sina erfarenheter av omställningen.

- Hajstudien tvingar oss att stanna upp och bena ut vad som ska göras inom nära vård. Det finns inte ett svar utan många och det här är ett rapportverktyg för dem som ska leda omställningsprocessen, säger Jonas Boström, forskningsledare och doktorand vid Mittuniversitetet i Sundsvall (MIUN).

Medforskare från kommun och region

Just nu deltar mellan 20 och 30 medforskare i studien. De är medarbetare i Region Västernorrland och länets kommuner som alla verkar i olika miljöer. De har skilda perspektiv på arbetet kring God och Nära vård och genom hajstudien skapas en arena där komplexiteten kan belysas genom systematisk reflektion.  

- Nära vård innebär bland annat att flytta fokus från organisation till person och relation. Meningen är att medborgarnas roll ska förändras från passiva mottagare av vård till att bli aktiva samkapare. För vårdgivarna innebär det att isolerade hälsoinsatser ska samordnas utifrån personens fokus. Nu vill vi undersöka hur det upplevs av aktörer på olika nivåer, säger Jonas Boström.

Digitalt verktyg för insamlingen av data

För att samla reflektionerna används ett digitalt verktyg, som ursprungligen utvecklats genom forskning på Chalmers tekniska universitet i Göteborg. Det är konstruerat för att samla data från deltagarna som medverkar genom både fritext och skattningsskalor kopplat till olika så kallade taggar eller effekter.

Materialet analyseras fortlöpande av tre lär-ledare, inklusive Jonas Boström som leder processen.

Avslutande analys i mars

Själva datainsamlingen avslutades vid årsskiftet, men nu återstår att såväl ledare som medforskare ska göra en kollektiv analys av all data som kommit in. I mars ska säcken knytas samman kring det lärande som skett under året.

- Vi ska ha en gemensam reflektion av vad som blivit synligt i studien samt vad som är klokt att göra utifrån det, säger Malin Heimer, lär-ledare och utvecklingssamordnare vid Kommunförbundet Västernorrland.

- Det kommer lyftas är en del samband som finns kring Nära Vård-arbetet som också speglar utmaningar och möjligheter med stora förändringsarbeten, säger Jonas Boström.

Förväntan från programmet för nära vård

Linda Strid är programansvarig för God och Nära vård i Västernorrland. Hon ser fram emot vad analysen av hajstudien kommer att ge och tror det kan komma arbetet med nära vård till stor nytta.

- Aktionsforskning som metod verkar vara en bra möjlighet att följa omställningen i realtid. Det är värdefullt att få kvitto på vad som händer här och nu, säger hon.

 

 


Tillbaka till toppen