Fyra elever, två tjejer och två killar, sitter utomhus vid ett bord framför huvudhuset på Hola folkhögskola
Alex Bjermert, Mikko Mettälä, Jacob Nyberg och Ida Jokinen är motiverade att studera vidare på Hola folkhögskola i höst.

Succé för studiemotiverande sommarkurs

2023-08-17 14:12

För andra året i rad har Hola Folkhögskola arrangerat summercamp i dataspelsutveckling. Totalt har 14 elever slutfört kursen och nu ska samtliga studera vidare eller ut i sysselsättning.

- Det är en framgångssaga. En vinst för alla på alla sätt, jag blir så lycklig, säger Lea Kinnunen rektor på Hola folkhögskola.

Möjliggör framtidsdrömmar

Hola folkhögskola har tillsammans med FCV Sverige och Kramfors kommun för andra året i rad arrangerat en studiemotiverande sommarkurs för personer mellan 18-29 år med extra stort intresse för dataspel. 

- Under åtta veckor ger vi dem förutsättningar att blomma upp och bli motiverade. De får unga förebilder, en trygg plats och kunskap. Tillsammans möjliggör vi framtidsdrömmar, säger Lea Kinnunen.

Lea Kinnunen intranät 1.jpg

Bildtext: Lea Kinnunen, rektor på Hola folkhögskola var tydligt rörd över resultatet och de duktiga eleverna ”Det här är den allra största samhällsinsatsen jag tagit del av. Jag är jätteimponerad av alla elever, de är enormt duktiga allihop” säger hon.

Magisk upplevelse

Alex Bjermert, Mikko Mettälä, Jacob Nyberg och Ida Jokinen är fyra av eleverna som har deltagit på årets summercamp. Alla fyra planerar nu att studera vidare på Hola folkhögskola de kommande åren. Mikko, Jacob och Ida blir kurskamrater på Indiespelsutveckling i två år och Alex ska gå allmän kurs.

- Jag har haft en magisk upplevelse, träffat andra med samma intresse och liknande erfarenheter. Jag trivdes direkt och kände mig hemma, säger Alex Bjermert.

- Vi får vara kreativa och skapa något. Det blir en fin och speciell gemenskap här på Hola, menar Ida Jokinen.

Summercamp Hola 2 intranät.jpg

Bildtext: Alex Bjermert, Mikko Mettälä, Jacob Nyberg och Ida Jokinen har deltagit på årets summercamp, nu är alla motiverade att studera vidare på Hola folkhögskola i höst.

Lärorika veckor

Under kursen, som inte kräver några särskilda förkunskaper, har deltagarna bland annat fått lära sig grundläggande programmering, speldesign, digital grafik, pitchteknik samt spelindustrins utveckling. De har även hunnit utvecklat egna spel som de gemensamt valt ut genom ett så kallat ”game jam”. De tre spelidéer som fick flest röster utvecklades sedan till färdiga spel genom grupparbeten.

- Det var svårt då det är så många olika delar i ett spel och vi hade ganska lite tid på oss, men det var jätteroligt och intressant, säger Jacob Nyberg som utvecklat spelet Gatto Maze.

- Det har varit åtta väldigt lärorika veckor. Jag kan definitivt rekommendera andra att gå summercamp om de har möjlighet, säger Mikko Mettälä.

Gatto Maze intranät 1.jpg

Unga lär ut till unga

Lars Lundqvist, grundare och ägare av FCV Sverige som har utvecklat konceptet, var på plats under avslutningen och lyfte vikten av att unga lär ut till andra unga, samt samverkan mellan olika aktörer.

- Vi använder spel som motor för att hitta nya talanger samtidigt som tröskeln blir låg när det gäller att närma sig studier för de som befinner sig långt borta från dem. Summercamp är ett bra exempel på när flera aktörer gör gemensam sak för att nå ett mål, i samverkan kommer vi så mycket längre, säger Lars Lundqvist.

- Det goda resultatet förpliktar oss att fortsätta. Nu ska vi utvärdera och se om det går att utveckla konceptet eftersom det finns ett behov. Summercamp kostar en slant, men det är väl investerade pengar, avslutar Lea Kinnunen.

summercamp Hola 3 intranät.jpg

Bildtext: Moa Lindblad t.v var elevassistent på summercamp ifjol, i år har hon haft huvudansvaret för kursen. ”Hola har hjälpt mig när ingen annan har” säger hon. Lars Lundqvist (sittande i mitten) grundade Fördomsfritt CV (FCV Sverige) för tre år sedan i Boden. Deras syfte är att locka unga med dåliga erfarenheter tillbaka till gemenskap och studier igen. Leo Raitaniemi, FCV Sverige, t.h har varit ansvarig för kursplaneringen och innehållet ”Att hjälpa andra och se dem utvecklas är stort och gör mig stolt” säger han.

Fakta årets summercamp:

  • Summercamp är ett samarbete mellan Hola Folkhögskola, FCV  (Fördomsfri CV) Sverige, Kramfors kommun och Samordningsförbundet i Kramfors.
  • Målet med Summercamp är att bryta utanförskap, skapa utbildnings- och arbetstillfällen för unga vuxna i Kramfors med omnejd.
  • Av 14 elever som slutfört årets kurs ska 7 fortsätta den två-åriga yrkesutbildningen Indiespelutveckling på Hola folkhögskola. 6 ska läsa allmän kurs eller slutföra gymnasiet och 1 går tillbaka i sysselsättning.

Läs mer om Hola här: Hola Folkhögskola (rvn.se)


Tillbaka till toppen