Ambulans med texten Region Västernorrland.

Tillgängligheten upprätthållen en månad in med nya reglerna

2023-11-09 10:57

En månad efter införandet av de nya reglerna för dygnsvila syns ingen påverkan på tillgängligheten vad gäller den akuta ambulanssjukvården i Västernorrland.

- Än så länge ser vi att tillgängligheten har kunnat upprätthållas, men vi är ännu bara i början av förändringen och vi fortsätter att följa utvecklingen noga, säger Jens Enheim, verksamhetsutvecklare vid ambulansen i Region Västernorrland.

Från 1 oktober 2023 infördes tydligare krav på 11 timmars dygnsvila som bland annat berör medarbetare inom ambulansen. I och med förändringen valde flera medarbetare inom ambulanssjukvården att säga upp sig vilket förde med sig oro kring tillgängligheten och patientsäkerheten i länet. För att upptäcka och hantera eventuella problem har utvecklingen följts extra noggrant under perioden.

- Vi har bland annat tittat på hur länge man får vänta på ambulans vid akuta larm. Väntetiden varierar naturligt från månad till månad och de variationer vi ser i oktober är inte större än om vi jämför andra månader. Det innebär att vi i nuläget inte kan se någon påverkan på tillgängligheten för akuta larm, säger Jens Enheim.

Har behövt ställa ambulanser

En viss oro för framtiden finns dock. Under oktober månad togs ambulanser ur drift vid 35 dagpass och 34 nattpass på grund av att man inte kunde bemanna dem.

- Under rådande förutsättningar har vi inte haft möjlighet att bemanna alla arbetspass och har därför behövt ställa ambulanser vid fler tillfällen än vanligt. Vi har vidtagit åtgärder för att minska antalet ställda ambulanser och har samtidigt en god samverkan mellan stationerna för att fördela bemanningen över tid, säger Peter Neuman, länsverksamhetschef vid ambulansen.

Nyttjandet av IVPA, det vill säga regionens samverkan med räddningstjänsten som rycker ut i väntan på ambulans, har varit något högre än tidigare. Flest IVPA-larm har under oktober mottagits i Kramfors med 6 larm, Sollefteå med 5 larm och Sundsvall med 5 larm.

Omfördelning av ambulanser inom länet

En av åtgärderna för att upprätthålla högsta möjliga tillgänglighet för akuta larm har varit att tillämpa en aktiv och mer dynamisk dirigering. Det innebär att tillgängliga ambulanser omfördelas utifrån beredskapsläget och inkommande larm. Under oktober har antalet sådana omfördelningar ökat med nästan 50 procent.

- Vi har ännu inte fått full effekt av alla uppsägningar men vi arbetar vidare med såväl rekrytering och schemaläggning som åtgärder för att upprätthålla högsta möjliga tillgänglighet med de resurser vi har. Vi arbetar även med att kompetensväxla de delar av uppdraget som inte kräver ambulanssjukvårdens kompetens, nu närmast genom en pilot kring sjuktransporter i Sollefteå, säger Peter Neuman.


Tillbaka till toppen