Erik Hagman, iklädd skyddskläder för operation, tvättar händer och armar.
Erik Hagman tvättar sig noggrant inför en operation.

Tiotusentals operationer om året på våra sjukhus

2023-07-25 08:00

Över 20 600 operationer av olika slag genomfördes på sjukhusen i Region Västernorrland under fjolåret. Oftast sker det för att en patient är skadad eller sjuk, men ibland behövs en operation för att få ut en bäbis säkert ur mammans mage. Då kan det vara Erik Hagman som opererar.

Erik Hagman är specialistläkare inom obstetrik och gynekologi i Sundsvall och arbetar mestadels på förlossningen, specialistmödravården och den gynekologiska avdelningen på sjukhuset i Sundsvall.

– Jag medverkar nog vid drygt ett hundratal operationer varje år. Kejsarsnitt är vanligast men ibland krävs operation efter själva förlossningen. Då rör det sig oftast om förlossningsbristningar eller blödningar från livmodern, förklarar Erik. Jag gör också emellanåt titthålsoperationer för exempelvis utomkvedshavandeskap eller cystor på äggstockar och stoppar blödningar vid missfall.

Erik har arbetat på Kvinnokliniken sedan 2009. Han sökte sig dit efter att han mött kollegor under sin AT-tjänstgöring som inspirerade med kunskap och engagemang.

– Det bästa med mitt jobb är att det händer saker hela tiden. Det är mycket känslor och mycket glädje! Jag arbetar ju också med friska individer, det är annorlunda mot övrig sjukvård.

I de fall förlossningarna leder till en operationsinsats är det i regel bråttom.

– Vi har ett jättebra samarbete med medarbetarna på operationscentrum vilket så klart är väldigt viktigt. Snabbt kan vi ställa för att förlösa en kvinna på ett säkert sätt. I och med att vi utför nästan bara akuta operationer så är de alltid prioriterade av medicinska skäl.

Vilka egenskaper behöver en förlossningsläkare ha?

– Social kompetens är viktigt så att du har fingertoppskänsla i möten med spända, nervösa och kanske rädda eller ledsna människor. Du ska också vara stresstålig, klara en tung jourbörda och nattarbete. Intresse för kirurgi är självklart, men viktigast är nog att du är trevlig och engagerad!

Vad driver dig?

– Jag vill genom samarbete, kunskap, erfarenhet och tekniska hjälpmedel kunna ge en trygg och säker förlossning som också blir en så bra upplevelse som möjligt för familjerna. I länder som inte har samma möjligheter som Sverige syns det ju tydligt att det faktiskt kan innebära risker att föda barn. Här har vi kommit långt och vi fortsätter jobba stenhårt med att utveckla och förbättra.


Tillbaka till toppen