Maria Strandberg, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Maria Strandberg, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Tufft läge för vården i sommar

2024-05-20 08:32

Region Västernorrland står inför stora bemanningsproblem i sommar. Vårdförbundets blockad slår hårt mot rekryteringen av sjuksköterskor samtidigt som bemanningsbolagen inte heller svarar på våra avrop i tillräcklig omfattning.

Nu närmar sig den tid på året då vår medarbetare ska få sin nödvändiga återhämtning. Samtidigt brottas våra chefer inom vården med att få tag på semestervikarier.

- Vi sitter i en väldigt svår sits på grund av Vårdförbundets nyanställningsblockad. De sjuksköterskor som tar examen nu, och som brukar jobba hos oss under sommaren, kan vi inte nyttja som sjuksköterskor i år. Därutöver får vi heller inte svar på våra avrop från bemanningsbolagen, säger Maria Strandberg, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Om två veckor börjar den första semesterperioden och fortfarande finns det medarbetare som inte vet när de kommer få ta semester.

- Patienterna är vår högsta prioritet och vi behöver säkra att ingen patient ska fara illa. Det kommer inte att bli smärtfritt och det kommer att kunna påverka våra medarbetare på olika sätt. Flytt av semestrar är ett alternativ som vi jobbar med, säger Maria Strandberg.

Prioriterar akut och nödvändig vård

Bemanningsläget är just nu osäkert vid sjukhuset i Sundsvall medan det är under bättre kontroll vid sjukhusen i Sollefteå och Örnsköldsvik. Verksamheterna arbetar nu intensivt med att se över behov och resurser över hela länet för att säkerställa att det inte uppstår några risker för patientsäkerheten.

- I det läge vi är behöver vi prioritera akut och nödvändig vård. Det innebär samtidigt att vård som inte är akut eller nödvändig här och nu kommer att få vänta längre under sommaren, säger Maria Strandberg.


Tillbaka till toppen