Madelene Pettersson, Princess Joharra Olofsson, Helen Nyberg, Eva Nordmark och Kristin Linell.
Fem av elva utbildade gipstekniker på akuten i Sundsvall: Madelene Pettersson, Princess Joharra Olofsson, Helen Nyberg, Eva Nordmark och Kristin Linell.

Undersköterskor utbildas till gipstekniker: "Kärnan av ortopedin"

2024-01-11 15:41

Region Västernorrland prisas för sin satsning på att utbilda undersköterskor på akutkliniken i Sundsvall till gipstekniker. Utmärkelsen gäller framgångsrik kompetensväxling som jämnar ut patientflödet och höjer vårdkvaliteten till följd av att gipsteknikerna avlastar sjuksköterskor och läkare.

Det är kollektivavtalsstiftelsen Omställningsfonden som delar ut priset ”Årets kompetensutveckling 2023”.  

- Det är först och främst ärofyllt att vinna ett sånt här pris för en satsning som började som ett initiativ från medarbetarna själva, säger Kristoffer Backlund, verksamhetschef på akutkliniken vid Sundsvalls sjukhus.

Elva utbildade gipstekniker

Det hela inleddes 2014 när undersköterskor på akutkliniken ville vidareutbilda sig inom gipsteknik. Till att börja med studerade två undersköterskor på medicinska fakulteten i Lund, till viss del på arbetstid och på arbetsgivarens bekostnad. Utbildningen motsvarar 22,5 högskolepoäng.

I dag har elva undersköterskor på kliniken utbildat sig till gipstekniker.

- Nu skulle vi inte klara oss utan dem. Gipsteknikerna är kärnan på ortopedsidan, säger Kristoffer Backlund.

Förbättrad arbetsmiljö

I sin motivering till utmärkelsen skriver Omställningsfonden bland annat att utbildningen av undersköterskor till gipstekniker har bidragit till ett jämnare patientflöde och förbättrad arbetsmiljö på akutkliniken i Sundsvall.

Juryn konstaterar vidare att utvecklingen av medarbetarnas kompetens inte bara stärker deras yrkesstolthet, utan även leder till högre vårdkvalitet och komplikationsfri behandling av frakturer. Det i sin tur gynnar både patienterna och regionens sjukvård som helhet.

- Vi är inte den enda regionen som kompetensväxlar genom att undersköterskor utbildar sig till gipstekniker, men det som är unikt för oss är nog att vi har så pass många gipstekniker och att de har så betydande roll, säger Kristoffer Backlund. 


Tillbaka till toppen