Sjukvårdspersonal tittar på röntgenbild

Uppmaning från röntgen - åk till din undersökning

2022-06-13 14:03

Bemanningsproblematiken har även drabbat länets röntgenverksamhet. Det kan innebära att mindre brådskande undersökningar får längre väntetid och att patienten i vissa fall får resa i länet.

Röntgen är en länsklinik vilket innebär att resurserna samordnas.

- Det betyder i praktiken att vi har en klinik delad på fyra orter. Vi försöker alltid så långt det är möjligt att ge patienterna sin undersökning på närmsta ort men när vi har en tuff bemanningssituation går det inte alltid, säger Eva Fehrman, verksamhetschef på röntgen.

Medicinsk prioritering avgör
Väntetiden för röntgenundersökning utgår från vårdkön och den medicinska prioriteringen. Brådskande undersökningar prioriteras och kan vara helt avgörande för vidare behandling. Det händer att patienter inte vill resa till ett annat sjukhus för sin undersökning, något som kan fördröja både diagnos och behandling.

- Vid misstanke om allvarligare tillstånd prioriteras röntgenundersökningen. När vi får remissen gör vi allt för att undersökningen genomförs inom rekommenderad tid. Det kan ibland betyda att patienten måste resa inom länet för att få den gjord och jag vill verkligen uppmana till att göra det, avslutar Eva Fehrman.

 

 


Tillbaka till toppen