Utredning av regionens framtida sjukhusstruktur klar för presentation

2024-04-10 12:57

På fredag överlämnar konsultföretaget Ernst & Young sin utredning avseende den framtida sjukhusstrukturen i länet. I samband med detta bjuder Region Västernorrland in till en presskonferens i Regionens hus i Härnösand.

Det var i början av det här året som det upphandlade konsultföretaget Ernst & Young startade sitt utredningsarbete utifrån ett politiskt uppdrag som getts till hälso- och sjukvårdsdirektören.

Förutom datainsamling både regionalt och nationellt har ett stort antal intervjuer skett med medarbetare inom regionens hälso-och sjukvård. Rapporten ska ligga till grund för politiska inriktningsbeslut kring den framtida sjukhusstrukturen i Västernorrland.

Tre eller fyra alternativ

Utredningen har gjorts utifrån tre olika spår:

  • Hur sjukhuset i Sollefteå kan bli en ännu viktigare och bärande del, inte bara i Västernorrland utan i hela norra sjukvårdsregionen, utifrån sin kapacitet att utföra operationer.
  • Utifrån rådande nuläge beskriva förutsättningarna för en nystart av akutkirurgi, akutortopedi, akut kvinnosjukvård samt BB och förlossning vid sjukhuset i Sollefteå.
  • Fördjupat titta på en helhet för länets sjukhusstruktur med utgångspunkt att dra ner på verksamheten vid sjukhuset i Sollefteå, och vad det skulle innebära för sjukhusen i Örnsköldsvik och Sundsvall.

Konsulterna har i sitt uppdrag också möjlighet att presentera ett eget fjärde alternativ.

Övergripande beskrivning

På presskonferensen kommer utredarna från Ernst & Young ge en övergripande redogörelse av utredningens slutsatser och rekommendationer. Medverkar gör också tidigare hälso- och sjukvårdsdirektör Anders Sylvan som varit ansvarig tjänsteperson för hälso- och sjukvårdsförvaltningen i arbetet med utredningen.

Efter presentationen beskriver företrädare för den politiska majoriteten i Region Västernorrland den fortsatta politiska processen framåt.

I samband med presskonferensen och när regionen diariefört utredningen kommer en länk till materialet att läggas ut på rvn.se.


Tillbaka till toppen