Ann-Mari Alenius Sjödin och Folke Knutson står i en vårdrum framför ett bord med ett vaccinationskit
Ann-Mari Alenius Sjödin och Folke Knutson är två vaccinatörer som ser till att över 6 000 invånare kan vaccinera sig varje vecka.

Vaccinationen mot covid-19 och säsongsinfluensen pågår för fullt!

2023-11-14 09:00

Sedan 7 november har riskgrupper och personer 65 år eller äldre kunnat vaccinera sig mot covid-19 och säsongsinfluensan. De första två dagarna vaccinerades 2 500 personer på någon av regionens 43 vaccinationsenheter.

Gott samarbete med kommunen

Först ut att få vaccin var personer på särskilda boenden och nu är det riskgrupper och personer 65 år eller äldres tur. I Västernorrland ingår ungefär 60 000 personer i den målgruppen. Över 30 000 av dem har redan bokat en tid. Parallellt pågår vaccination av vård- och omsorgspersonal och personer med hemsjukvård i länets kommuner.

- Samverkan med kommunerna har fungerar jättebra och vi har en god vana att jobba tillsammans från de senaste åren. Alla som har behov av ett förstärkt skydd har inte fysisk möjlighet att ta sig till en vaccinationsenhet och då är kommunens lokalkännedom ovärderlig och bidrar till att vi kan hjälpa de som behöver få vaccin hemma, säger Malin Plantin Sjöblom, verksamhetschef för vaccinationsenheten.

Inga stafetter, tack vare seniora medarbetare

På regionens vaccinationsenheter jobbar cirka 60 vaccinatörer. Kopplat till varje närsjukvårdsområde jobbar minst en samordnare som har övergripande ansvar. De flesta vaccinatörerna är seniora medarbetare som ställer upp under högsäsongen av vaccinationen. Tack vare deras hjälp behövs ingen stafettpersonal för att få vaccinationen att fungera.

Folke Knutson är en av de uppskattade seniora medarbetarna på Södra sundets vaccinationsenhet.

- Jag valde att komma tillbaka till Härnösand 2021 då jag förstod att det behövdes vaccinatörer, då jobbade jag främst med vaccination av barn som vaccinatör. Ryktet spred sig om att jag även var läkare och nu kommer både min kompetens som sjuksköterska och läkare till god nytta. För mig känns det viktigt att göra en insats, säger Folke Knutson, överläkare.

Fyller på med vaccinationstider

De första två veckorna tog tiderna snabbt slut men nya tider läggs ut allt eftersom.

- Säsongen för influensa är oftast lång och kan sträcka sig ända in till våren. Vi har däremot inte sett att den kommit i gång ordentligt ännu. Ingen behöver därför känna sig stressad över att inte ha fått en tid än. Vi lägger ut tider allt eftersom och vaccinen kommer ge ett gott skydd under hela säsongen. Det kommer finnas en tid för dig som vill vaccinera dig, säger Ann-Mari Alenius Sjödin, vaccinatör.

Vill du jobba som vaccinatör? Hör av dig!

Om du är legitimerad sjuksköterska, distriktssjuksköterska eller barnsjuksköterska och skulle vilja jobba extra som vaccinatör under högsäsongen så behöver vi dig. Hör av dig till Anette Nydahl på 0660-14 97 30 om du är intresserad.


Tillbaka till toppen