Mårten Frosth, informationssäkerhetsansvarig på Region Västernorrland framför södra entrén Närvården i Härnösand
Mårten Frosth, informationssäkerhetsansvarig

Varning för telefonbedrägeri – identifiera dig inte med bank-id

2023-08-23 08:49

Den senaste tiden har Region Västernorrland fått in flera ärenden som gäller försök till telefonbedrägerier.

Lägg på luren

Mårten Frosth, informationssäkerhetsansvarig på Region Västernorrland, vill därför varna för bedragare som ringer, ofta till äldre personer, och säger att de är från sjukvården. Bedragaren påstår kanske att det gäller en tid för vaccination eller annat vårdbesök. De vill sedan få den uppringde att identifiera sig med bank-id.

- Region Västernorrland ringer aldrig upp och ber att du ska identifiera dig via bank-id. Om någon okänd ringer upp och du blir osäker på vem det är eller vad det gäller ska du bara avsluta samtalet genom att lägga på luren. Du behöver inte vara artig, uppmanar Mårten Frosth.

Riskerar att förlora pengar

Telefonbedrägerier drabbar många oskyldiga personer som riskerar att förlora pengar genom att bedragaren lurar offret att logga in på sin bank eller lämna ut andra känsliga uppgifter. På så sätt får de tillgång till bankuppgifter och kan tömma dina konton.

- Du ska aldrig identifiera dig med bank-id, e-legitimation eller lämna ut koder från bankdosa eller till betalkort på uppmaning av någon annan. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en släktning, från banken, ett företag eller en myndighet, säger Mårten Frosth.

Anmäl till polisen

Om du blir uppringd av någon som försöker lura dig att logga in via bank-id kan du anteckna telefonnumret och avsluta samtalet. Anmäl sedan bedrägeriförsöket till polisen.

Tre tips mot telefonbedrägerier:

  • Lägg på luren
  • Logga inte in på din bank eller bank-id
  • Lita inte på okända uppringare

Läs mer: Telefonbedrägerier | Polismyndigheten (polisen.se)

Även falska länkar som skickas på sms eller mejl kan förekomma. Det kallas för nätfiske eller phishing. Du bör aldrig klicka på dessa länkar.

Läs mer: Nätfiske, phishing | Polismyndigheten (polisen.se)


Tillbaka till toppen