Porträttbild på Magnus Sjögren som står framför Sundsvalls sjukhus
Magnus Sjögren

Fokus på elitidrottare vid ny ätstörningsenhet i Sundsvall

2023-05-31 15:54

Region Västernorrland är en av fem regioner som ska bedriva nationell högspecialiserad vård för ätstörningar, med vissa platser vikta för elitidrottare. I december i år kommer ätstörningsenheten att öppnas vid sjukhuset i Sundsvall med plats för tolv patienter.

Nationell högspecialiserad vård är ett sätt att samla kompetens vid ett antal platser för att där kunna bli experter på vård som är komplex eller sällan förekommande. För verksamheten i Sundsvall pågår nu intensiv planering inför starten i slutet av året.

Bygger upp behandlingsteam

Enheten kommer att ta emot patienter med allvarliga ätstörningar där inte behandlingen lyckats tidigare eller de vars hemregion inte har tillräckliga resurser för behandling. Patienterna kan också ha underliggande fysiska och/eller psykiatriska sjukdomar.

- Vi är både glada och stolta över att få den här högspecialiserade verksamheten till Region Västernorrland. Vi har nu fokus på att söka personal för att bygga upp de behandlingsteam som ska arbeta med patientgruppen både på kort och lång sikt, berättar Magnus Sjögren, verksamhetschef.

Långsiktig behandling

Att behandla ätstörningar tar tid. Ätstörningarna kan ha orsakat medicinska sjukdomar som kräver behandling och att övervinna själva ätstörningssjukdomen kräver sitt, ofta med långa behandlingsperioder.

- Vi kommer att följa våra patienter under lång tid. Stort fokus kommer att läggas på lämpliga aktiviteter och meningsfulla sammanhang för patienterna. Efter det kommer behandlingen att övergå till öppenvård, där vi följer patienterna på mottagningen i upp till ett års tid, säger Magnus
Sjögren.

Öronmärkta platser

Vid enheten i Sundsvall kommer ett antal platser att vara öronmärkta för elitidrottare. Forskning visar att ätstörningar är vanligare bland elitidrottare än bland ickeidrottare. Om en idrottare går ner i vikt och belönas med snabbare tider eller högre poäng så kan det sporra till att gå ner ännu mer i vikt och en ohälsosam process startar.

- För idrottare blir det väsentligt att förstå relationen mellan kroppsvikt och prestation samt inflytandet av belöningsupplevelser på motivationen. För lite mat under längre tid kommer alltid att påverka prestationsförmågan negativt, inte bara för idrottare utan för alla, avslutar Magnus Sjögren.

Högspecialiserad vård för ätstörningar kommer att bedrivas på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Skånes universitetssjukhus, Karolinska Universitetssjukhuset, Akademiska sjukhuset samt vid sjukhuset i Sundsvall.


Tillbaka till toppen