En porträttbild av Mattias Kling som står framför en  medicinteknisk apparatur med skärm och dator, apparaturen används för att ta EKG

Hallå där, Mattias och Nicolena: Vad jobbar ni med?

2023-05-31 14:33

Namn: Mattias Kling
Ålder: 46 år
Titel: Enhetschef
Arbetsplats: Medicinsk teknik (MT), Sundsvalls sjukhus

Mattias sköter vårdens tekniska apparater

Vad jobbar du med?

Jag ansvarar för att den medicintekniska utrustningen på sjukhuset i Sundsvall är i gott skick, så att de som jobbar inom hälso- och sjukvården har så bra förutsättningar som möjligt. Totalt har vi över 20 000 medicintekniska utrustningar inom regionen och vi håller koll så att de fungerar. Det gäller exempelvis blodtrycksmätare, ultraljudsutrustning, narkosmaskiner och operationsrobotar.

Vad händer i din vardag?

Mycket handlar om att säkerställa att all utrustning fungerar så bra som möjligt. Balansen mellan akuta jobb och förebyggande underhåll tampas vi med varje dag. Ofta blir inte dagarna som jag hade tänkt mig, men det gör också att jobbet är otroligt spännande och utvecklande.

Vilken är din viktigaste uppgift?

På min enhet är det 19 ingenjörer och en administratör och mitt viktigaste uppdrag är att skapa goda förutsättningar för dem att lyckas i jobbet. Utan våra duktiga ingenjörer som hela tiden fixar, servar och lagar all utrustning inom Region Västernorrland skulle det inte ta lång tid innan hela sjukhuset
skulle stanna.

 Porträttbild av en person i ett laboratorium med i bakgrunden ett mikroscoop

Namn: Nicolena Stephensen Nyberg
Ålder: 44 år
Titel: Biomedicinsk analytiker
Arbetsplats: Laboratoriemedicin Västernorrland

Nicolena upptäcker bakterier som kan leda till blodförgiftning

Vad jobbar du med?

Jag jobbar huvudsakligen med att identifiera bakterier och analysera vilka antibiotika som är resistenta. Jag delar också ansvaret för kvalitetskontroll, utbildning samt metod- och verksamhetsutveckling.

Vad händer i din vardag?

Jag gör bakterieodlingar för att hitta bakterier som kan orsaka sjukdomar och rapporterar antibiotikakänslighet i alla sorters odlingar som kommer in från sjukhusen och vård- och hälsocentralerna i hela Västernorrland.

Vilken är din viktigaste uppgift?

Blododlingar från patienter med misstänkt sepsis. Sepsis, som brukar kallas blodförgiftning, är ett allvarligt och potentiellt livshotande tillstånd. När våra mätinstrument larmar att det växer bakterier i blodbanan agerar vi mycket snabbt för att meddela sjukvårdpersonalen som behandlar patienten. Vi testar just den specifika bakterien som finns hos patienten mot olika typer av antibiotika. När läkaren snabbt kan sätta in rätt antibiotika kan det rädda liv eller undvika långdragna komplikationer.


Tillbaka till toppen