Porträttbild av Johan Styrke som sitter bredvid en ultraljudsscanner
Johan Styrke, överläkare inom länsverksamhet urologi i Region Västernorrland, använder ultraljud för att beräkna prostatavolym för de män som visat sig ha et förhöjt PSA-värde och utreds vidare inom urologin.

Organiserad testning kan motverka dödlig prostatacancer

2023-05-31 14:46

Är du man och fyller 50 eller 56 i år? Då får du ett brev med ett erbjudande om att göra ett prov för att se om du har prostatacancer. – Den organiserade testningen kan göra att dödlig prostatacancer minskar, säger Johan Styrke, överläkare i urologi på sjukhuset i Sundsvall.

Från och med i år ingår Region Västernorrland i ett nationellt projekt kring organiserad prostatacancertestning, där män födda 1967 och 1973 erbjuds att testa sig genom ett blodprov. Johan Styrke är processledare.

- Redan i dag tar många män blodprovet PSA för att upptäcka prostatacancer, men det sker ofta för sent i livet. Jag tycker det är väldigt bra att testningen blir organiserad. Det innebär större möjligheter att upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede och motverka för tidig död, liksom att göra uppföljningar med planerade intervall, säger Johan Styrke.

Så går det till

Män som fyller 50 eller 56 år under 2023 erbjuds att lämna ett PSA-prov. Provet upprepas sedan efter två till sex år, beroende på det individuella testvärdet.

- För varje år tillkommer nya 50 och 56-åringar, men vi har i nuläget inga planer på att bjuda in fler åldersgrupper. Män som är äldre kan precis som tidigare få information om för- och nackdelar med PSA-prov genom att kontakta sin hälso- eller vårdcentral, berättar Johan Styrke.

I brevet männen får finns anvisningar om hur man enkelt går till väga för att boka en tid.

- Det är viktigt att betona att detta i första hand är en informationskampanj. Brevet som skickas ut innehåller information och efter att ha tagit del av den kan de som vill ta provet.

Ett eget beslut

Vid sidan av fördelen i att upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede, finns även nackdelar med PSA-test.

- Det innebär en risk att få en diagnos av en mindre farlig prostatacancer som aldrig skulle ha lett till en sjukdom med symtom. En sådan diagnos leder ofta till överbehandling med risk för biverkningar som urinläckage och dålig erektion. Var och en måste fatta sitt eget beslut om de vill ta provet, säger Johan Styrke.

Har du frågor om regelbunden testning av prostatacancer kan du kontakta kansliet för prostatacancertestning i norr.

Telefonnummer: 090-785 93 05

Telefontid: tisdagar och torsdagar klockan 09.00-11.00

Läs mer på 1177.se/blodprov-psa


Tillbaka till toppen