Gruppbild på Helena Rödén , Marie Hellholm och Arne Öberg som  syns suddigt i bakgrunden.
Helena Rödén och Marie Hellholm hemma hos Arne Öberg i byn Utanskog.

Undersökning i hemmet och läkare på länk med ny teknik

2023-05-31 16:01

I kommunerna Kramfors och Sollefteå används arbetsmodellen ”Hemma hos mig”. Den visar att förändrade arbetssätt, digital utveckling och bättre samarbete gör att patienter i större utsträckning kan få vård i hemmet och slippa långa resor.

Det är inte ovanligt att patienter kommer till hälso- och vårdcentralen eller akutmottagningen med symtom som skulle kunna behandlas hemma. Därför startades ”Hemma hos mig” som ett pilotprojekt på särskilda boenden för äldre och i hemsjukvården i Sollefteå och Kramfors.

Det är ett arbetssätt som bland annat innebär att sjuksköterskorna har tillgång ny digital utrustning, vilken ger större möjligheter att göra en medicinsk undersökning av patienten i bostaden.

- Sjuksköterskorna kan till exempel ta ett blodprov som visar om patienten har en infektion, säger Helena Rödén, verksamhetschef i närsjukvårdsområdet.

Anhöriga kan bjudas in till läkarsamtalet

Läkaren på hälsocentralen kan analysera svaren direkt och koppla upp sig i ett videosamtal med patienten och sjuksköterskan.

– Genom att mötet är digitalt ger det också möjlighet att bjuda in anhöriga till patienten, oavsett var de befinner sig, säger Marie Hellholm, tidigare ledare för projektet.

I Sollefteå kommun har pilotprojektet i första hand omfattat patienter på ett antal särskilda boenden, medan ”Hemma hos mig” i Kramfors kommun omfattat patienter i hemsjukvården. Nu är pilotprojektet avslutat och arbetsmodellen utvecklas i områdena.

– Vi tar små steg för att fortsätta att utveckla konceptet. Just nu provar vi arbetssättet på andra särskilda boenden och hemsjukvårdsområden i kommunerna, säger Helena Rödén.

Rätt saker i rätt tid

Pilotprojektet var en del av satsningen på god och nära vård, som är en nationell omställning av hälso- och sjukvården i Sverige. Det övergripande målet är att underlätta för patienten och ge vård vid tidiga symtom. Det medför även en effektivisering i vården som ger en samhällsekonomisk vinst.

– Om vi gör rätt saker i rätt tid kan vi arbeta förebyggande och göra vården tryggare för patienten, säger Marie Hellholm.


Tillbaka till toppen