Porträttbild på Niklas Selin som står på ett berg i skogen
Niklas Selin jobbar med att utveckla länets vandringsleder.

Vandra i vackra Västernorrland

2023-05-31 15:20

Vandringsleder blir en allt viktigare för turismen och besöksnäringen. I Västernorrland ger det möjligheter att utveckla näringslivet och locka invånare som vill ha ett rikt friluftsliv. – Forskning har visat att en investerad krona i vandringsleder ger tio kronor tillbaka, säger projektledaren Niklas Selin.

Region Västernorrland och länsstyrelsen, samt länets två destinationsbolag och sju kommuner arbetar för att gemensamt undersöka hur bästa möjliga organisation för länets vandringsleder kan se ut. Målet är att lederna ska hålla den kvalitet som Naturvårdsverket beskriver i ett nationellt ramverk.

– Det här blir viktigt för den långsiktiga förvaltningen av vandringslederna, säger Niklas Selin, projektledare från Region Västernorrland.

Det handlar bland annat om att göra tydliga etappindelningar, som kan knytas till funktioner som kollektivtrafik, parkeringsplatser, tillgång till vatten, turistinformation eller annan service.

– Det gör att vi till exempel kommer att ändra etappindelningen av Höga
Kusten-leden något. Vi ska satsa mer på tydliga knutpunkter som Naturum vid Skuleberget, Lövvik och Köpmanholmen, säger han.

Nio av tio var nöjda

Den gemensamma satsningen på lederna i Västernorrland finansieras av
Naturvårdsverket, som också har ansvaret för det nya nationella ramverket
och för att knyta samman leder i Sverige.

– Genom Höga Kusten och Skuleskogens nationalpark har vi ett starkt
varumärke. I en besöksundersökning som vi gjorde bland vandrarna på
Höga kusten-leden i fjol svarade 94 procent att de var mycket nöjda. Det som efterfrågades var fler öppna matställen, säger Niklas Selin.

Vandringstips för sommaren

Två personer som vandra på klipporna

 

Höga kusten-leden. 128 kilometer mellan Hornöberget i Kramfors och centrala Örnsköldsvik. Leden går genom flera naturreservat, en nationalpark och ett naturvärldsarv. Kuperad vandring längs världens högsta kustlinje, uppdelad i 13 etapper.

S:t Olavsleden. Världens nordligaste pilgrimsled som är 580 kilometer med start vid Pilgrimscentret i Selånger, Sundsvall. Den går till Trondheim i Norge och erbjuder både stig, grus och asfalt under fötterna. Leden är indelad i fem deletapper varav den första går igenom Medelpad, från starten i Selånger till Borgsjö i Ånge kommun. Region Västernorrland är en av aktörerna som ansvarar för S:t Olavsleden.

I Mjällådalens- och Västanåfallets naturreservat finns flera stigar och leder värda att vandra. Från det 90 meter höga Västanåfallet utgår tre leder som är mellan fem och tolv kilometer långa. I år ska även ytterligare en led färdigställas mellan Västanå och Mjällådalen, som är två skilda naturreservat. Västanåfallet rinner ut i Mjällådalen, som skulpterades ut efter den senaste istiden. Ån slingrar sig i tvära svängar, mellan höga platåliknande bergssidor. Platsen ligger nära Viksjö, 44 kilometer norr om Sundsvall och 35 kilometer väster om Härnösand.

Smitingen. Förutom att Smitingen är ett havsbad utanför Härnösand, ligger det vid länets mest besökta naturreservat Härnö Klubb. Där finns ett spektakulärt grottområde som du når genom att vandra längs Grottstigen. Den kräver lite klättring, men ger möda för besväret i form av vidsträckt utsikt och flera stora tunnelgrottor. Grottstigen utgår från stranden och till grottorna är det drygt tre kilometer.


Tillbaka till toppen