Intervjuer med AT-läkare

Här berättar några av våra AT-läkare om vad de uppskattar med just sin AT.

Porträttbild av Lillemor Resare

Jennie Holmlund, Örnsköldsvik

Varför valde du att göra din AT på Örnsköldsviks sjukhus?

Därför att Örnsköldsviks sjukhus erbjuder en utmanande och utvecklande AT. Jag kommer från Örnsköldsvik och har innan examen vikarierat som underläkare på medicin. Jag har sett hur de äldre AT-läkarna jobbat på och därefter lockats själv. Man blir snabbt självständig i och med mycket ansvar men under handledning och med gott stöd från äldre kollegor. Man får göra mycket själv; handlägga alla olika patienter på akuten, utföra mycket praktiskt. Därav lär man sig hela tiden. Man får gå ensamma nattjourer och helgjourer vilket också gör att man blir duktig. Utvecklingskurvan är brant. Örnsköldsviks sjukhus är ett mindre sjukhus så man får snabbt kontakter och jag upplever det som kollegialt. 

Vad är det bästa med att göra sin AT på Örnsköldsviks sjukhus?

God sammanhållning mellan AT-läkarna men även med äldre kollegor och en otroligt givande AT.

Vad är det bästa med att bo i Örnsköldsvik?

Naturen och att det är en liten stad med närhet till det mesta. 

Varför skulle du rekommendera AT-tjänst på Örnsköldsvik sjukhus?

Jag skulle rekommendera AT här för att man tidigt blir doktor på riktigt. Om man gillar att lära sig genom att jobba och få göra saker själv är det en fantastisk AT-ort att börja karriären på.

Porträttbild av Solin Nadir

Solin Nadir, Sundsvall

Varför valde du att göra din AT på Sundsvalls sjukhus?

Jag valde att göra min AT på Sundsvalls sjukhus då det erbjuder en bred utbildning med en arbetsplats som besitter hög kompetens. När jag jämförde olika AT-tjänster, pratade dåvarande AT-läkarna väldigt gott om utbildningen och arbetsmiljön i Sundsvall. 

Vad är det bästa med att göra sin AT på Sundsvalls sjukhus?

Det är den goda kombinationen av eget ansvar och samtidigt nära handledning med bra stöd. För mig var det viktigt att välja ett mindre sjukhus där man får mer utrymme att göra saker. 

Vad är det bästa med att bo i Sundsvall?

Det är nog den mysiga atmosfären som den bär med sig. En härlig kulturstad med nära till natur.  

Varför skulle du rekommendera AT-tjänst på Sundsvalls sjukhus?

Att välja vilket sjukhus man ska göra sin AT-utbildning på kan kännas överväldigande. Mitt råd är att välja en plats som förbereder dig på bästa möjliga sätt inför framtiden. För mig erbjuder Sundsvalls sjukhus förutsättningar för en enormt bra personlig och professionell utveckling. 

Sirwan Habib

Varför valde du att göra din AT på Sollefteå sjukhus?

Mitt mål var att söka AT på ett mindre sjukhus. När man sökte information om mindre sjukhus i landet var det mycket fokus kring Sollefteå sjukhus där man pga. ekonomiska/politiska anledningar under en längre period tvingat sjukhuset att lägga ner olika avdelningar/kliniker och detta medför att människorna som bor här uppe behöver t.ex. vid förlossning ibland behöva ta sig upp till 200–300 km till närmaste förlossningsklinik. Samt har man sakta men säkert flyttat all kirurgi- & ortopedi till grannsjukhusen i länet, ändå har med nöd och näppe med hjälp av dem som jobbar på sjukhuset gjort att invånarna erbjuds säker och rätt vård vilket är väldigt fascinerande. Det väckte ett stort intresse att få vara delaktig i den vård som sjukhuset erbjuder trotts alla motgångar.

Vad är det bästa med att göra sin AT på Sollefteå sjukhus?

Samhörigheten. Sammanhållningen mellan AT-, ST, och specialistläkarna är helt underbar, detta medför att man oftast får bra en handledning samt att man alltid kan fråga någon om råd/hjälp. Sedan växer man väldigt fort till en självständig läkare då man får egna nattjourer, vilket resulterar i att man tar mer ansvar och känner sig säkrare i sina bedömningar, och är det något som man inte klarar själv finns det alltid ett otroligt bra bakjoursstöd.

Vad är det bästa med att bo i Sollefteå?

Naturen, man får uppleva alla årstider i dess rätta bemärkelse. Vilket även ger en möjligheter att utnyttja årstiderna med rätta aktiviteter så som vandring, svampplockning, jakt eller att åka skidor. Sedan är även invånarna här väldigt ödmjuka och hjälpsamma, vilket gör att man känner sig trygg och välkomnad.

Hur är det att vara utlokaliserad under kirurgplacering i Örnsköldsvik?

Oerhört givande och meningsfull för mig som person och som läkare. Att göra sin kirurg- & ortopediplacering på Örnsköldsvikssjukhus är tufft, det är inget snack om saken. Och man lär sig att det inte bara är tufft för en själv utan att det är hur klinikerna fungerar och hur man arbetar för att få det att gå runt. Därför förväntas du att följa samma tempo som alla andra på plats från undersköterska till överläkare. Men du har alltid full uppbackning av både kollegorna som gör sin ST samt specialist- och överläkarna, det finns alltid hjälp då man inte har tillräckligt med kompetens, därför är även patientsäkerheten på klinikerna utmärkt. Sedan fick man träffa nya kollegor, som alltid var stöttande och hjälpsamma.

Varför skulle du rekommendera AT-tjänst på Sollefteå sjukhus?

Man får en bred utbildning under sin AT. Man kan känna sig trygg i att kalla sig läkare efter en allmäntjänstgöring här på Sollefteå sjukhus. Även som man har hört runt så finns det en väldigt stor möjlighet att få ST efter sin AT fall man visat framfötterna. Mycket eget ansvar med kompetent handledning samt bakjoursstöd samt att det alltid finns någon AT-samordnare tillgänglig gör att man alltid känner sig säker på arbetet.


Tillbaka till toppen