En man och en kvinna sitter vid ett bord i kontorsmiljö och pratar

Aktuell arbetsmarknadsstatistik för länet visar stark efterfrågan på arbetskraft

2023-10-02 15:33

Under seminariet Här och nu, på temat konjunktur och arbetsmarknad, presenterades nyligen aktuell arbetsmarknadsstatistik för Västernorrland ner på kommunnivå. Läget i länet beskrevs som övervägande positivt, trots lågkonjunktur råder ingen varselvåg och heller ingen radikalt ökande arbetslöshet.

Statistiken som presenterades under seminariet visade att arbetslösheten i Västernorrland är fortsatt låg och att det finns en stark efterfrågan på arbetskraft. Varslen om uppsägningar i länet ligger också lågt jämfört med nationella nivån.

- Vi ser ingen pågående varselvåg och har ingen markant ökande arbetslöshet, vilket får ses som positivt. Det är dock en jobbig omställning för många människor och företag, när räntorna ses fortsatt höga framåt och inflationen beräknas vara åter på målet först i slutet av 2024. Sammanfattningsvis så visar prognoserna att det kommer att vara lågkonjunktur i ungefär tre år framåt. Det väntas stora utmaningar att få ihop byggkalkyler inom byggnadssektorn vilket är oroande mot bakgrund av den samhällsomvandling vi står inför regionalt. Vi ser en begränsad ökning av arbetslösheten framåt. Utsatta branscher är först och främst handeln, byggsektorn och hotell/restaurangbranschen, sammanfattade Christian Forsberg, analytiker, Region Västernorrland.

Ny typ av rapportering

Från och med september släpps nu SCB:s (Statistiska centralbyrån) nya arbetsmarknadsstatistik, BAS (befolkningens arbetsmarknadsstatus), månadsvis för länets kommuner. I och med det lanserar Region Västernorrland nu även kommunrapporter. Genom statistiken kan man se arbetsmarknadsstatus på befolkningen, tidigare har det endast varit möjligt att följa antal arbetslösa på regional nivå.

- Nu får vi en komplett genomlysning över den arbetsföra befolkningen, som dessutom går att bryta ned på gruppnivå, berättade Christian Forsberg.

Lägst arbetslöshet i Ånge kommun och Örnsköldsviks kommun

Mats Lindström, företagsrådgivare, Arbetsförmedlingen norra Västernorrland berättade om hur han jobbar för att stärka arbetslösas anställningsbarhet genom att arbeta strategiskt med utbildningar, nätverkande och bättre matchning mellan behov och utbud på arbetsmarknaden. Arbetslöshetssiffrorna är låga i länet jämfört med nationella siffror men även det innebär utmaningar.

- Arbetslösheten nationellt är 6,4 procent och i Västernorrland 5,8 procent. Ånge kommun och Örnsköldsviks kommun är de kommuner som ligger bäst till i länet med sina 4,7 respektive 5,0 procent. Vi har alltså väldigt låga siffror i regionen och det är samtidigt en utmaning för våra företag att rekrytera medarbetare då det inte finns en uppsjö med arbetstagare att välja av. Vi är inne i en lågkonjunktur men arbetsmarknaden är ändå fortsatt god i Västernorrland. Det gäller dock att vi får hit arbetskraft och samtidigt utbildar de som är arbetssökande just nu till de branscher som söker medarbetare, sa Mats Lindström.

Här och nu

Seminarieserien Här och nu arrangeras av förvaltningen regional utveckling, Region Västernorrland. Seminarietillfällena är digitala, öppna för alla och äger rum sista fredagen varje månad klockan 09.30 - 10.30.

Länkar:

Analysportal NORR - Fakta, statistik och analys för Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland

Region Västernorrland - Här och nu – digitala samtal (rvn.se)


Tillbaka till toppen