Mats Wallberg sitter framför sin restaurang. Han är sommarklädd.

Med stöd byggde han upp det som brann ned

2023-11-03 10:14

Restaurang & Café Juniskär som ligger strax utanför Njurunda efter Sundsvalls kuststräcka var cirka hundra år tillbaka en lanthandel. I mitten av 1990-talet togs den över av en fiskarfamilj som sedan drev den som en sommarrestaurang med egen fiskeförsörjning.

Familjeägd verksamhet

Rörelsen såldes sedan till en annan lokal familj som i sin tur fortsatte driva verksamheten fram till 2014. Under fyra år stod lokalen tom innan Mats Wallberg köpte restaurangen.
- Det passade bra i tid eftersom min dotter precis flyttat hem igen efter att ha bott utomlands i några år där hon arbetat inom restaurang och hotell. Hon blev då ansvarig för restaurangen, berättar Mats Wallberg.

Restaurang & Café Juniskär drivs av Mats, dottern Sanna och hans bror och dom har ett trettiotal anställda om man inkluderar de som bara arbetar viss procent. I augusti 2019 hade dom premiäröppning och ganska snart insåg dom att det fanns potential för att ha öppet året runt. Året därpå köptes därför en vedeldad pizzaugn in för att utöka menyn och på så sätt locka kunder alla säsonger.
- Men vi hann bara ha öppet två veckor efter ugninköpet innan hela restaurangen brann ned till grunden. Orsaken kanske var elfel eftersom restaurangbyggnaden var gammal, fortsätter Mats Wallberg.

Efter branden började planeringen för en ny restaurang ta form

- Även om försäkringen täckte en del, och hjälpen från Länsförsäkringar samt även Swedbank var fantastiskt så var det långt ifrån allt och vi fick gå in med egen finansiering. Men så fick vi tips om Regionens investeringsstöd och sökte det, säger Mats Wallberg.

Inte så invecklat som han först trodde

Mats Wallberg har sedan tidigare erfarenhet av att söka olika typer av finansieringsstöd och har hjälpt andra företag i sitt arbete med maskinfinansiering. Det har då ibland varit både invecklat och krångligt.
-Jag tänkte först att det kunde vara bra att ta hjälp av någon när jag själv skulle söka investeringsstödet men det visade sig vara mycket enklare än jag trodde från början, avslutar Mats Wallberg.

Se om generellt investeringsstöd är något för dig!

Region Västernorrland - Regionalt investeringsstöd (rvn.se)


Tillbaka till toppen