Blomsteräng med blåklockor i bakgrunden syns sjukhuset i Sundsvall. Ett porträtt på Per-Erik Bergman som är förvaltningscontroller på regionfastigheter
Per-Erik Bergman, förvaltningscontroller på regionfastigheter

Mindre klipp för ökad mångfald

2023-08-15 14:15

Region Västernorrland har stora gröna områden som hör till fastigheterna, tillsammans rör det sig om ytor som upptar cirka 112 fotbollsplaner. För att främja den biologiska mångfalden klipps nu allt mindre gräs.

- Det är bättre för pollinerande insekter, billigare och mycket mer estetiskt, säger Per-Erik Bergman, förvaltningscontroller på regionfastigheter.

Förra sommaren var första året som Region Västernorrland valde att inte automatiskt klippa alla gröna ytor, utan istället satsa på att främja den biologiska mångfalden där det var möjligt. I år fortsätter detta arbete och nya ängar har såtts, bland annat utanför sjukhuset i Sundsvall.

Främjar biologisk mångfald

Det handlar inte om att låta ogräs växa vilt, utan om att hitta växter med ett värde och jobba med det bestånd som finns, samt att ge det tillsyn och skötsel. Där jordmånen är näringsfattig kan växter stå kvar och fröa av sig för att skapa en naturlig äng.

- Många har välkomnat detta och tycker att det vi gör är jättebra, säger Per-Erik Bergman.

För framtida generationer

Region Västernorrland ska främja en hållbar utveckling, det vill säga utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov, ur ett socialt, ekonomiskt och miljömässigt perspektiv.

Länk till hållbarhetsplan: Region Västernorrland - Hållbarhetsplan (rvn.se)


Tillbaka till toppen