Bildcollage med illustration av ett bergslandskap med ett brofäste och skog i förgrunden, samt ett foto på en ordförandeklubba av trä.

Noterat från regionala utvecklingsnämnden

2024-04-16 16:25

Under regionala utvecklingsnämndens senaste sammanträde 16 april fick nämnden bland annat ta del av uppföljningar från samägda och samfinansierade verksamheter. Nämnden fick även information om pågående uppföljning av den regionala utvecklingsstrategin samt beviljade också företagsstöd till en detaljhandel i Gideå.

Företagsstöd till Gideåbygdens ekonomiska förening

Regionala utvecklingsnämnden har beslutat att bevilja Gideåbygdens ekonomiska förening 2 429 528 kronor i regionalt företagsstöd. Gideåbygdens ekonomiska förening har bedrivit detaljhandel 25 kilometer nordväst om Örnsköldsvik sedan 2011 och driver även en obemannad drivmedelsanläggning sedan 2015. Trots konkurrens från Örnsköldsvik erbjuds omfattande service inklusive dagligvaruhandel, apotekstjänster, paket- och Systembolagsutlämning samt fikahörna för social samvaro. Investeringen utgörs av utbyggnad för effektivare varuleverans, nytt kassasystem och hybridbutik för handel även under obemannade tider. Satsningen förbättrar tillgängligheten och stärker föreningens position som förstahandsval för detaljhandel och paketutlämning.

- Gideåbygdens butik är utpekad som en viktig servicepunkt och är en verksamhet med hög prioritet i det Regionala serviceprogrammet. Den grundläggande servicen är oerhört viktig när människor väljer att bo på en plats - och där är butiksservice är en viktig faktor. Investeringarna som genomförs är nödvändiga för butiksverksamhetens långsiktiga överlevnad. Butiken har succesivt förbättrats över tid och strävar efter att vara en modern och hållbar dagligvarubutik med fokus på bland annat lokalproducerade varor, säger Jonny Lundin (C), ordförande, regionala utvecklingsnämnden.

Viktigt att behålla servicefunktioner på landsbygden

Det Regionala serviceprogrammet lyfter fram behovet av tillgång till dagligvaror i länets serviceglesa områden. Då många butiker på landsbygden också fungerar som ombud för post och paket samt apoteksombud har nedläggningen av den sista butiken ofta inneburit att också ovan nämnda servicefunktioner försvunnit på orten.

- Stödet är ett bra exempel på att Region Västernorrland tar ansvar för att förbättra kommersiell service där behovet är stort. Det är också viktigt att poängtera utvecklingen av serviceutbudet sker i samverkan och nära dialog med länets kommuner och Länsstyrelsen Västernorrland, säger Jonny Lundin.

Läs mer om regionala serviceprogrammet

Utvärdering av regionala utvecklingsstrategin

Nämnden fick ta del av information om den påbörjade halvtidsutvärderingen av den regionala utvecklingsstrategin (RUS). Under året pågår arbetet som särskilt kommer att fokusera på strategins tre målområden och 16 prioriteringar. Även den samverkan med andra aktörer som ligger till grund för strategins genomförande ska utvärderas. Några av de insatser som planeras är; uppföljning av indikatorer, genomförandet av en värdegrundsanalys för länet och kommundialoger.

- Utvärderingen av regionala utvecklingsstrategin är ett bra tillfälle att få en temperaturmätare över läget i länet och kommer att ligga till grund för den översyn av strategin som ska genomföras nästa år enligt gällande förordning, säger Jonny Lundin.

Uppföljning av samägda och samfinansierade verksamheter

Nämnden behandlade även uppföljning av verksamheter i annan association, alltså verksamheter som är samägda eller samfinansierade och drivs på annat sätt än i förvaltning. Verksamheter som omfattas av Region Västernorrlands ägarstyrning ska följas upp varje år utifrån verksamhetsmässiga, ekonomiska och finansiella perspektiv. Nämndens roll är dessutom att representera Region Västernorrland samt utöva regionens ägar- och huvudmannafunktion i hel- och delägda bolag, samt i stiftelser, föreningar och förbund som bedriver verksamhet inom nämndens ansvarsområde.

Uppföljningsrapporterna utgår från organisationernas egna årsberättelser och de är framtagna av förvaltningen. Från följande organisationer lämnades rapport:

  • Stiftelsen Länsmuseet Västernorrland
  • Scenkonst Västernorrland AB
  • Kommunalförbundet Norrlands Musikteater och Dans
  • Kommunalförbundet Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrlands län
  • Nya Ostkustbanan 2015 AB
  • Almi Företagspartner Mitt AB
  • Föreningsarkivet Västernorrland
  • Näringslivsarkiv i Norrland

Nämnden godkände samtliga uppföljningsrapporter. Arbetet med uppföljning av verksamheterna är prioriterat av förvaltningen.

- Nämnden och förvaltningen fördelar omkring 80 procent av regionanslaget till annan organisation för att bedriva olika uppdrag inom hållbar regional utveckling, och arbetet är därför högt prioriterat av förvaltningen, säger förvaltningschef Märta Molin.

Fullständigt protokoll från regionala utvecklingsnämnden publiceras efter justering på:

Region Västernorrland - Regionala utvecklingsnämnden (rvn.se)

 


Tillbaka till toppen