Ordförandeklubba av trä ligger på ett bord

Noterat från regionfullmäktige 20 juni – dag ett av två

2023-06-20 17:07

Preliminär regionplan, samt preliminära ekonomiska planeringsförutsättningar 2024-2026 och beslutsformer vid utbudsförändringar var två av ärendena på agendan när regionfullmäktige sammanträdde under tisdagen.

Aktuellt läge

Regiondirektör Åsa Bellander inledde fullmäktige med att bland annat informera ledamöterna om det aktuella läget med fokus på situationen inom sjukvården inför sommaren och det pågående arbetet med en effektivare administration.

I år har förberedelserna inför sommaren varit flera och arbetet startade tidigt. Det har gett bättre förutsättningar för att kunna hålla vårdplatser öppna samtidigt som medarbetarna även kan få sin semester. Förberedelserna som vidtagits inför den här sommaren handlar främst om ett förbättrat samarbete med övriga vårdgivare, både inom och utom den egna organisationen.

Läget för enskilda sjukhus i dagsläget:

  • Sundsvall visar positiva förändringar med en tydlig ökning av antalet vårdplatser, behov kvarstår dock i slutet av sommaren.
  • Även Örnsköldsvik visar en positiv förändring där man ökat antalet vårdplatser, särskilt under innevarande och nästa vecka, som visar på tydliga ökningar.
  • Sjukhuset i Sollefteå har faktiskt minskat ett antal vårdplatser under vissa inledande sommarveckor, där målbilden redan uppnås. Men saknar fortsatt vårdplatser under vissa veckor.

Minskning av de administrativa kostnaderna med 250 miljoner

I maj fick regionstyrelsen en genomgång av en extern översyn kring regionens administration. Regiondirektören fick ett tydligt uppdrag att genomföra ett utvecklings- och effektiviseringsarbete som sänker kostnaderna för det administrativa arbetet med ytterligare 200 miljoner kronor till utgången av 2026, utöver de 50 miljoner kronor som redan ligger i plan för 2024-2025.

Beslut om hur principerna för hur effektiviserings- och utvecklingsarbetet ska bedrivas tas av regionstyrelsen på ett extra möte imorgon.

Utmanande ekonomisk situation

Redan i budgeten för 2023 sågs en utmanande ekonomisk situation och under året har den prognosen förvärrats. Inflationens negativa effekt på löpande drift- och pensionskostnader, upparbetade verksamhetsunderskott och bemanningskrisen inom landets hälso- och sjukvård påverkar ekonomin kraftigt.

Inom samtliga regionens verksamheter gäller en allmän kostnadsrestriktivitet avseende till exempel resor, konferenser, inköp, ej verksamhetskritiska rekryteringar och konsultkostnader.

Preliminär regionplan för åren 2024-2026

Regionfullmäktige beslutar att fastslå en preliminär regionplan samt preliminära ekonomiska planeringsförutsättningar för åren 2024-2026. Underlag för beslut om slutgiltig regionplan, samt finansiering, skattesats och en samlad resultat- och balansbudget samt kassaflödesanalys inklusive fastighetsinvesteringsplan kommer att fattas av regionfullmäktige i november 2023.

Sjukvårdspartiet, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna röstade ja till förslaget, men med protokollsanteckning. Här ett utdrag:

” Vi har förståelse för att budgetprocessen i regionen måste gå framåt så att nämnder och förvaltningar kan göra någon form av planering utifrån en preliminär regionplan. Vi är därför beredda att släppa fram föreslagen preliminär regionplan. Det betyder nödvändigtvis inte att vi står bakom allt som står i den. Vi avser att återkomma med egna förslag på fullständig regionplan och budget till regionfullmäktige i november.”

Nina Orefjärd (V) meddelade att hennes parti återkommer till novemberfullmäktige med en egen budget och lämnade en protokollsanteckning.

Beslutsformer om utbudsförändringar

Det blev en lång debatt med stundtals hårda toner från talarstolen, där det var tydligt att majoriteten och oppositionen stod långt ifrån varandra i sak. Verksamhetens behov att hitta rätt balans mellan en behovsstyrd fördelning av hälso- och sjukvårdens kapacitet - kontra kraven på full demokratisk insyn och öppenhet i alla frågor som rör utbud.

Ärendet återremitterades vid regionfullmäktige den 26–27 april 2022 och efter förnyad beredning avslogs förslaget den 2 november 2022. Några förändringar i sak är inte införda i det förslag som behandlades på tisdagen.

Förslaget till förändringen kommer från verksamheten och är en del i omställningen av budgetarbetet inom hälso- och sjukvården vilket behöver ske i linje med en mer produktions- och kapacitetsbaserad styrning. I förslaget ska Hälso- och sjukvårdsnämnden fatta beslut i utbudsfrågor som inte är av principiell beskaffenhet, medan större och mer principiellt avgörande utbudsförändringar alltid lyfts till regionfullmäktige för beslut. Den övergripande resursfördelningen ska även fortsättningsvis alltid beslutas i regionfullmäktige, vilket i sig begränsar vilka förändringar som kan beslutas på nämndnivå.

Sjukvårdspartiet och Sverigedemokraterna röstade mot beslutet till förmån för eget återremissyrkande, som även Kristdemokraterna och Vänsterpartiet ställde sig bakom:

”att ta fram tydliga riktlinjer på när en utbudförändring ska anses vara av principiell beskaffenhet eller av större art”

Efter votering, 39 för 32 mot, blev ärendet på nytt återremitterat för förnyad beredning.

Protokoll kommer

Texten ovan innehåller ett litet urval av punkterna på dagordningen. Här finns alla möteshandlingar: Region Västernorrland - Sammanträdeshandlingar (rvn.se)

Hela protokollet publiceras här på rvn.se när det justerats: Region Västernorrland - Regionfullmäktige - protokoll (rvn.se)

Det går även att se hela webbsändningen i efterhand.


Tillbaka till toppen