Ordförandeklubba ligger på ett bord

Noterat från regionfullmäktige 25 april

2024-04-25 13:02

Fortsatt gratis covid-19 vaccination för rekommenderade grupper och fastställd vision för Norrtåg 2040 var några punkter under regionfullmäktige dag två.

Miljöpolicy

Regionfullmäktige beslutar att fastställa ”Miljöpolicy” och att den nuvarande policyn ”Miljö- och energipolicy” därmed upphör att gälla.

Region Västernorrland har en miljö- och energipolicy som togs fram 2010, mycket har hänt på hållbarhetsområdet sedan dess och det finns därför ett behov av att revidera policyn. Det pågår även ett parallellt arbete med att regionen inte längre ska ha en separat hållbarhetsplan, hållbarhetsarbetet ska inkluderas i högre grad i regionplanen samt i en hållbarhetsstrategi.

Den reviderade miljöpolicyn är mer detaljerad än tidigare och utgår från den betydande miljöbelastning som regionens verksamhet ger upphov till. Det är tydliggjort att policyn även omfattar bolag som regionen äger. Även om policyn är mer detaljerad än tidigare så innebär den inga förändringar i hur regionens miljöarbete bedrivs utan grundas på tidigare ställningstaganden.

Policyn ska även vara en grund vid framtagandet av regionplanen. Region Västernorrland ska bedriva ett aktivt och framåtsyftande arbete inom miljö-, energi- och klimatområdet. I samband med revideringen av policyn har det tagits beslut om att enbart kalla den miljöpolicy i stället för miljö- och energipolicy.

Norrtåg 2040 – en tågvision

Regionfullmäktige beslutar att för Region Västernorrlands del anta och fastställa dokumentet ”Norrtåg 2040 – en tågvision”. Utbyggnaden av Nya Ostkustbanan är Västernorrlands enskilt viktigaste utvecklingsfråga.

För att skapa bättre förutsättningar i länet och i hela norra och mellersta Sverige behöver den regionala tågtrafiken, som täcker mer än halva landets yta, säkerställas. Norrtåg AB har under senare år drivit en process och utfört ett arbete med att ta fram strategiska och vägledande dokument för den regionala tågtrafikens fortsatta drift och utveckling i norra Sverige med sikte mot 2040.

Norrtåg AB ägs och finansieras av de fyra nordligaste länen. Jämtland Härjedalen och Västerbotten ägs och finansieras Norrtågs verksamhet direkt av respektive region. I Norrbotten och Västernorrland ägs aktierna av respektive kommunalförbund med respektive region är finansiär av verksamheten.

Svenskt ambulansflyg – ny fördelningsmodell

Regionfullmäktige beslutar att anta KSA Förbundsordning 3.0 och att kostnader för den nya fördelningsmodellen inarbetas i budget för 2025.

Fördelningsmodellen anger hur medlemsregionerna sinsemellan fördelar förbundets kostnader. Revideringen handlar i huvudsak om fördelning av beredskapsavgiften, vilket fortsatt ska utgöra 30 procent av förbundets intäkt. Beredskapsavgiften betalas i förskott med fakturering i december för nästkommande år. För Region Västernorrland innebär de ekonomiska konsekvenserna en kostnadsökning på 2,1 miljoner kronor per år.

Den nya ordningen bedöms rimlig mot bakgrund av ett ökat utnyttjande av ambulansflyget för Region Västernorrlands del. Förändringen uppfyller också andra uppsatta kriterier: enkelhet, transparens, förutsägbarhet och rättvisa.

Gratis vaccination mot covid-19

Regionfullmäktige beslutar att erbjuda avgiftsfri vaccination mot covid-19 under 2024 till alla som bor eller vistas stadigvarande i Västernorrland enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation.

De som inte omfattas av Folkhälsomyndighetens rekommendation om vaccination mot covid-19, ska mot stickavgift kunna vaccineras, förutsatt att det inte skapar undanträngningseffekter för de rekommenderade grupperna.

Ingen stickavgift debiteras de av Folkhälsomyndigheten rekommenderade grupperna, vid samtidig annan vaccination som är helt avgiftsfri, såsom vaccination mot influensa eller pneumokocker, eller vid samtidigt besök i hälso- och sjukvård av annan orsak eller vid inneliggande sjukhusvård.

Protokoll 

Texten ovan innehåller ett litet urval av punkterna på dagordningen. Det går även att se hela webbsändningen i efterhand på rvn.se

Här finns alla möteshandlingar: Region Västernorrland - Sammanträdeshandlingar (rvn.se)

Hela protokollet publiceras på rvn.se när det justerats: Region Västernorrland - Regionfullmäktige - protokoll (rvn.se)

Nästa fullmäktige hålls 17 och 18 juni.


Tillbaka till toppen