Ordförandeklubba i trä ligger på ett bord

Noterat från regionfullmäktige, samt regionstyrelsens extramöte 21 juni

2023-06-22 08:00

Många, långa och heta politiska debatter avlöste varandra under dag två på regionfullmäktiges sammanträde. I ett extra styrelsemöte fattades beslut om att inleda effektiviseringsarbete kring administrationen i regionen enligt regiondirektörens förslag.

Interpellationer

Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Elina Backlund Arab (S) fick en interpellation av Mona Hammarstedt (KD) gällande ökade stafettkostnader – kontra produktion och vårdköer. Den löd:

Enlig Hälso- och sjukvårdsnämndens delårsrapport för januari - mars förväntas regionens stafettnota för vårdpersonal bli 585,2 miljoner kronor i år. Det är en ökning med 118 miljoner jämfört med i fjol - Har produktionen ökat och vårdköerna minskat i och med ökade kostnaden?

Elina Backlund Arab svarade att i viss mån och på vissa områden har det gjort det, men:

”Produktionsökningen inom somatiska länsverksamheter är 11,4 procent i en jämförelse mellan 2022 och 2023, januari till mars. Den siffran omfattar både öppenvård och slutenvård. Inom närsjukvårdsområdena är förändringarna mindre tydliga. Det är därför svårt att fullt ut koppla de ökande kostnaderna till en ökad produktion, många gånger handlar avropen om att ersätta egen personal som saknas.”

Robert Thunfors (Sjvp) gjorde ett inlägg med ett ekonomiskt perspektiv för framtiden:

”De redan höga kostnaderna för andelen inhyrdpersonal har ökat med 25 procent under ett år. Fortsätter den samma kostnadsökningstakten framöver har vi under denna mandatperiod ökat kostnaden för inhyrd personal till 1,2 miljarder kronor om året 2026. Vem ska betala detta och hur?”

Regionstyrelsens ordförande Glenn Nordlund (S) svarade:

”Problemet med den stora andelen hyrpersonal inom sjukvården har blivit ett nationellt problem. Det är ett systemfel som måste brytas, eftersom den här kostnadsutvecklingen inte fungerar. Ingen region kan dock lösa det här själva, vi måste göra det tillsammans och nu pågår en sådan diskussion.”  

Uppdrag Primärvård

I enlighet med Lagen om valfrihetssystem (LOV) för primärvård beslutar regionfullmäktige att fastställa Uppdrag Primärvård 2024 att gälla från och med den 1 januari 2024.

De förändringar som föreslås för Uppdrag Primärvård 2024 är:

  • Vårdcentralerna ska vid behov samverka med det central enterala nutritionsteamet som har uppdrag för alla verksamheter inom primärvård och specialistvård.
  • Extern kvalitetsgranskning på vårdcentralerna gällande ST-utbildning ska vara en målsättning.
  • Särskild avskild ingång för infektionspatienter ska finnas på vårdcentralen - Filialer, distriktssköterskemottagningar och hälsorum/samhällsrum kan bedrivas i annan kommun än där huvudmottagningen är lokaliserad.

Ny gemensam nämnd

Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar att godkänna överenskommelsen om gemensam nämnd, Företagshälsovårdsnämnden, med Sundsvalls kommun. Hur den operativa styrningen av nämnden skall ske samt hur eventuella över- och underskott skall hanteras beskrivs i överenskommelsen. Det nya namnet för den samverkade företagshälsan är Regionhälsan.

Extra styrelsemöte om effektivare administration

Regionstyrelsen beslutar att genomföra effektiviseringsarbete kring regionens administration i enlighet med regiondirektörens förslag och att arbetet omedelbart inleds enligt tidplan.

  • Ta hänsyn till omställningens behov av medel, totalt beräknas 70 miljoner kronor samt medel för personalomställning.
  • Ta fram riktlinjer för värderings- och prioriteringsarbetet, sourcingprinciper, och tillämpas under det kommande arbetet.
  • Ökad följsamhet till inköpsrutiner.
  • Ytterligare skärpt restriktivitet vid nyanställningar, inköp/investeringar, köp av konsulttjänster, resor, utbildningar, och liknande ska beaktas.
  • Regiondirektören ska återkomma till regionstyrelsen under kvartal 3 och 4, med konkreta förslag till beslut, rörande de politiska frågor som framgår av arbetsplan/tidplan 2023 i beslutsunderlaget.
  • Regiondirktören ska aven återkoppla till finansutskottet kvartalsvis.

Regiondirektören fick i uppdrag av styrelsen i maj att återkomma med förslag på hur genomförande av ett effektiviseringsarbete i ett första steg ska bedrivas, för att till budgetåret 2027 minska de årliga administrativa kostnaderna i Region Västernorrland med totalt 250 miljoner kronor.

Uppdraget handlar om att utföra regionens tjänster till en längre nettokostnad. För att klara utvecklingen krävs satsningar i form av både tid och pengar för att bland annat ta fram nya förenklade arbetssätt. När gemensamma och standardiserade arbetssätt fungerar ska dessa användas. Region Västernorrland behöver också införa åtgärder som till exempel nya förenklade stödsystem och fasa ut andra äldre, göra kompetensväxlingar för olika roller inom hela organisationen och ompröva tjänsteutbudet.

Protokoll kommer

Texten ovan innehåller ett litet urval av punkterna på dagordningen. Här finns alla möteshandlingar: Region Västernorrland - Sammanträdeshandlingar (rvn.se)

Hela protokollet publiceras här på rvn.se när det justerats: Region Västernorrland - Regionfullmäktige - protokoll (rvn.se)

Det går även att se hela webbsändningen i efterhand på rvn.se. Nästa fullmäktige hålls 13 september.


Tillbaka till toppen