
Noterat från regionstyrelsen 20 maj
2025-05-20 15:59
Utveckling av god och nära vård, arbetsmiljöarbete samt digitalisering inom hälso- och sjukvården var några punkter på agendan när regionstyrelsen sammanträdde under tisdagen.
Utveckling av god och nära vård
Regionstyrelsen beslutar att fördela rekvirerade statsbidrag, totalt cirka 72,5 miljoner kronor, för utveckling av god och nära vård enligt följande: Hälso- och sjukvårdsförvaltningen får cirka 58,6 miljoner kronor, regional utveckling 750 000 kronor, regionledningsförvaltningen 2,39 miljoner kronor, samt vårdval 10,7 miljoner kronor. Några exempel på planerade insatser:
- Hälsosam Online – fortsatt utveckling av coachning online för vuxna invånare som behöver stöd och motivation för hälsosamma levnadsvanor. Utreda möjligheten att även erbjuda samma stöd till ungdomar.
- Läkarsatsning, Närsjukvårdsområde Väster, för att öka tillgängligheten i primärvården och gå mot riktvärdet 1100 listade patienter per allmänspecialist.
- Förflyttning av vården från sjukhus till öppna vårdformer i samverkan med kommunerna. Detta genom olika delinsatser, som med stöd av digitala lösningar och samordning av insatser för barn och unga samt multisjuka äldre.
- Proaktiv bedömning av äldre för att förutse framtida risk för stor vårdkonsumtion och slutenvård. Forma arbetssätt, planering och samverkan mellan kommun och region.
- Bedömningsmottagning – ökad tillgång till snabb bedömning och omhändertagande på vårdcentral för att undvika försämringar och därmed flödet till akutmottagning.
Digitalisering inom hälso- och sjukvården
Regionstyrelsen beslutar att ställa sig bakom den regiongemensamma inriktningen för digitalisering inom hälso- och sjukvård. Regiondirektören får i uppdrag att under hösten 2025 återkomma med konkreta förslag för vad den gemensamma inriktningen innebär för Region Västernorrlands arbete och prioriteringar. Digitalisering inom hälso- och sjukvård utgör en viktig utgångspunkt för det fortsatta omställningsarbetet.
Den regiongemensamma inriktningen för digitalisering inom hälso- och sjukvården har tagits fram gemensamt av Sveriges regioner i samverkan med SKR. Den beskriver tio utpekade områden där insatser krävs för att bygga en nationell digital infrastruktur som möjliggör en mer personcentrerad, tillgänglig och hållbar vård.
Effektivisering av hälso- och sjukvård genom AI
Regionstyrelsen beslutar att Region Västernorrland ansöker om medel hos Effektivitetsdelegationen för två regiongemensamma satsningar; för att effektivisera hälso- och sjukvården genom att öka regionernas kompetens och förmåga att införa effektiva AI-lösningar, samt skapa en plattform för att snabbt och effektivt kunna skala upp och sprida lösningar som visat sig framgångsrika.
Statsbidraget innebär en möjlighet att förstärka och accelerera det regiongemensamma arbetet. En satsning med fokus på AI i vården kommer att gynna Region Västernorrlands egna införande.
Systematiskt arbetsmiljöarbete
Regionstyrelsen beslutar att fortsätta med det systematiska arbetsmiljöarbetet enligt årshjul och löpande aktiviteter. Dialog om arbetsmiljö i regionens ledningsgrupper ska vara prioriterat och utgöra huvudfokus inom arbetsmiljöområdet under 2025 och 2026.
Drygt 84 procent av cheferna svarade på uppföljningen, vilket är en ökning med två procent jämfört med 2023 och fem procent fler än första året 2022. Även om målet är att alla chefer i framtiden ska delta, visar antalet svarande på ett stort engagemang. Uppföljningen är uppbyggd av frågor om dels det lagstadgade systematiska arbetsmiljöarbetet, dels aktiviteter kopplat till viljeinriktningen inom regionen, dels chefers upplevelser av sina förutsättningar. Enkätfrågorna har även samtalats om i samverkan med huvudskyddsombud inom regionen.
Den övergripande sjukfrånvaron 2024 var 6,4 procent, samma nivå som 2023. Sjukfrånvaron följs upp under året och det finns en medvetenhet kring orsaker till sjukfrånvaron. Tidigare år har 48 procent av de svarande uppgett att de arbetat med hälsofrämjande aktiviteter. I år har resultatet stigit med 10 procent. Några exempel på dessa aktiviteter är; lunchpromenader, pausgympa, friskvårdsutmaningar och högre grad av ”walk and talk” möten.
Regionen är en stor organisation med över 300 arbetsplatser och resultatet varierar därmed mellan olika verksamheter. Förutsättningarna har också varit olika, ofta på grund av svårigheter med den dagliga bemanningen eller att chefer har många medarbetare att ansvara för. Svaren visar dock att på en övergripande nivå finns en stor medvetenhet om vad som ingår i arbetsmiljöarbetet, till exempel uppger huvuddelen att deras medarbetare vet vad en arbetsmiljöavvikelse är och var dessa anmäls. Avvikelser tas upp på arbetsplatsträffar och i ledningsgrupperna för att skapa lärande.
Reviderad riktlinje Arbetsmiljö
Regionstyrelsen beslutar att fastställa reviderad riktlinje Arbetsmiljöarbete.
Arbetsmiljöverket har genomfört en regelförnyelse som börjar gälla 2025. Regelförnyelsen innebär att 67 arbetsmiljöföreskrifter har slagits samman och samlats i 15 föreskriftshälften. Till exempel har flera arbetsmiljöföreskrifter samlats ihop i en och samma författningssamling och det som tidigare var en fristående föreskrift återfinns nu som ett kapitel i en av författningssamlingarna.
I Arbetsmiljöpolicyn tas det hälsofrämjande perspektivet fram för första gången och riktlinjens syfte är att förtydliga vad som behöver göras utifrån Arbetsmiljöpolicyns intentioner. Därför har de tre olika perspektiven på arbetsmiljöarbetet, de hälsofrämjande, det förebyggande och det efterhjälpande, förtydligats i den reviderade riktlinjen.
Delårsrapport januari-mars
Regionstyrelsen beslutar att fastställa delårsrapport 1 för Regionledningsförvaltningen inklusive Smittskyddsenheten. Utgångspunkter är Regionplanen och respektive verksamhetsplaner 2025–2027.
I stort bedöms att arbetet inom förvaltningen fortgår enligt plan. De första månaderna präglas av etablering av regionledningsförvaltningens nya organisation där framtagandet av tjänstekatalog spelar en central roll. Inom flera delar av regionledningsförvaltningen har införandet av Cosmic inneburit omfattande insatser. Förvaltningens totala kostnader ligger lägre än budgeterat, vilket främst beror på att medel för olika projekt och specialdestinerade uppdrag ännu inte har upparbetats i samma omfattning som planerat.
Listningstak för hälsocentraler i Sundsvall
Regionstyrelsen beslutar att listningstak för aktiv listning medges för:
- Maximalt 12 000 invånare för Hälsocentralen Granlo.
- Maximalt 16 500 invånare för Sidsjö vårdcentral.
Undantag ska göras för nyinflyttade till länet, nyfödda barn om vårdnadshavaren är listad vid den aktuella hälsocentralen, samt nyinflyttade vid särskilda boenden som har läkarmedverkan från hälsocentralen.
Beslutet ska omprövas årligen.
Protokoll
Texten ovan innehåller ett urval av punkterna på dagordningen. Här finns alla möteshandlingar: Region Västernorrland - Sammanträdeshandlingar (rvn.se)
När protokollet är justerat publiceras det på rvn.se.
Nästa regionstyrelsemöte hålls 3 juni.