Ätstörningskliniken välkomnar nu remisser av patienter från hela Sverige.
Ätstörningskliniken välkomnar nu remisser av patienter från hela Sverige.

Nu öppnar ätstörningskliniken för patienter

2023-11-24 08:00

Första december öppnar den nya verksamheten för högspecialiserad vård för personer med allvarliga ätstörning upp sin verksamhet för patienter vid sjukhuset i Sundsvall. Sundsvall kommer också som enda sjukhus i landet erbjuda öronmärkta slutenvårdsplatser till elitidrottare med ätstörningar.

Sjukhuset i Sundsvall är ett av fem sjukhus i Sverige som beviljats Socialstyrelsens tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård för personer med ätstörningar. Ätstörningskliniken i Sundsvall kommer att ha tolv vårdplatser varav tio platser för patienter med allvarlig ätstörning och två för elitidrottare med allvarlig ätstörning.

- Vi är redo. Äntligen får vi börja ta emot patienter, säger Magnus Sjögren, verksamhetschef för Högspecialiserad vård ätstörningar vid sjukhuset i Sundsvall.

Magnus Sjögren bedömer att ätstörningskliniken i Sundsvall kommer att kunna ta emot omkring 40-50 patienter om året.

Fokus på tillfrisknande

Personer med allvarlig ätstörning där behandlingen i hemregionen inte lyckats vända förloppet kan remitteras av sin läkare till kliniken i Sundsvall. Under en period erhåller patienten en behandling som är skräddarsydd för allvarliga ätstörningar för att därefter återgå till fortsatt behandling i hemregionen. Ätstörningskliniken omfattar både psykiatrisk och somatisk vård och behandling.

Vården och behandlingen har ett särskilt fokus på att hjälpa personer som har svårt att bryta med ätstörningen och därmed vända förloppet mot ett tillfrisknande.

- Även om ätstörningar kan vara svårbehandlade finns det alltid hopp. Över 50 procent blir friska och många fler kan få ett bättre liv. I svåra fall kan man behöva extra hjälp och då kan man få det hos oss, säger Magnus Sjögren.

Samarbete över vårdgränser

Generellt sett är behandlingen uppdelad i sex faser och innehåller flera behandlingskomponenter till exempel psykologisk, fysioterapeutisk, näringsmässig, omvårdnadsmässig, social och medicinsk. Ätstörningskliniken i Sundsvall kommer att erbjuda allt detta med ett utbud av flera olika terapiformer för att säkerställa en så effektiv och individualiserad behandling av dessa allvarliga tillstånd som möjligt, och med ett fokus på tillfrisknande från ätstörningen.

Här kan du läsa mer om Högspecialiserad vård ätstörningar.


Tillbaka till toppen