Inne på en operationssal förbereder sig en läkare och sköterska med att klä sig i sjukvårdskläder
Illustrationsfoto: Most photos

Ny modell ska prioritera fast personal

2024-01-22 11:16

I samverkan med Norra sjukvårdsregionen har Region Västernorrland tagit fram en ny styrmodell vars syfte är att minska andelen inhyrd bemanning och göra det mer attraktivt att välja fast anställning.

- Vi behöver prioritera våra egna medarbetare genom att schemalägga dem först. Dessutom satsar vi på vidare- och kompetenshöjande utbildningar och tydliga karriärmodeller. Ambitionen är att göra det mer attraktivt så att fler ska vilja utveckla framtidens hälso- och sjukvård med oss som arbetsgivare, säger Elina Backlund Arab (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Nödvändigt att minska hyrberoendet

Kostnaderna för inhyrd bemanning i Region Västernorrland landade på 773 miljoner kronor för 2023. Varje procentandel inhyrd personal kostar i genomsnitt 40 miljoner per år. SKR, Sveriges kommuner och regioner, har satt som mål att andelen inhyrd bemanning i regionerna inte ska överstiga två procent av den egna personalkostnaden - idag är den siffran drygt 18 procent för Region Västernorrland.

- Det är helt nödvändigt att göra någonting åt den skenande kostnadsutvecklingen och dämpa beroendet av hyrbemanning i hälso- och sjukvården. Lyckas vi inte med det kommer vi att behöva se över vilket utbud vi kan ha i framtiden, säger Anders Sylvan tf hälso- och sjukvårdsdirektör.

Hälso- och sjukvårdsnämnden har fått i uppdrag att återkomma till regionstyrelsen 8 februari med en redovisning för hur hyrbemanningen ska minskas och hur minskningstakten ska se ut för att snabbt bromsa in utvecklingen och sänka kostnaderna för hyrbemanningen under första halvåret 2024.

Samverkan i Norra sjukvårdsregionen

I ett första steg ska samtliga verksamheter som använder sig av hyrpersonal sänka sina kostnader med 47 miljoner kronor. I samverkan med Norra sjukvårdsregionen har en styrmodell tagits fram.

Den innebär i korthet:

  • Västernorrland, Västerbotten, Norrbotten och Jämtland/Härjedalen samverkar för att förhindra konkurrens
  • Egen personal ska schemaläggas först
  • Kortare varsel och avropsperioder
  • Större andel fast personal ska resultera i en mer stabil bemanning, vilket i sin tur ökar kontinuiteten och tryggheten för patienterna och ger en bättre arbetsmiljö
  • Veckovis inrapportering och löpande uppföljning av antal inköpta timmar

Det här är ett arbete under utveckling och fler konkreta åtgärder redovisas allt eftersom de faller på plats.

- Syftet med löpande uppföljningar är att få en gemensam lägesbild så att vi snabbt och tillsammans kan stödja förflyttningen, upptäcka avvikelser och lära av varandra. Jag upplever att det finns en förståelse för att det här är nödvändiga åtgärder, även om det också medför en del extra arbete och en viss oro för vilka konsekvenser det kan få. Patientsäkerhet och arbetsmiljö är något vi självklart har fokus på, säger Anders Sylvan.

Nationellt hyrbemanningsavtal är klart

Det gemensamma och nationella hyrbemanningsavtalet som nyligen har godkänts av parterna börjar gälla i april för Region Västernorrland.

Läs mer: Region Västernorrland - Gemensamt nationellt hyrbemanningsavtal (rvn.se)

I den handlingsplan som tagits fram för att minska hälso- och sjukvårdens kostnader pågår även arbete med smarta inköp, produktion- och kapacitetsplanering samt ny budgetmodell 2025.

Anders Sylvan och Elina Backlund Arab - intranät.jpg

Anders Sylvan tf hälso- och sjukvårdsdirektör och Elina Backlund Arab (S) ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.


Tillbaka till toppen