Ätstörningar - nationell högspecialiserad vård

Region Västernorrland är en av fem regioner i landet som har fått i uppdrag av Socialstyrelsen att bedriva högspecialiserad vård för allvarliga ätstörningar hos vuxna. Här hittar du information om vem som kan remittera och vilka kriterier som ska uppfyllas, samt mer information om verksamheten och den behandling som erbjuds.

Vårdavdelningen i Sundsvall har totalt tolv vårdplatser;

Mottagningen erbjuder dagsjukvård och uppföljning under 12 månader efter inneliggande vård. 

Behandlingen är individanpassad och tar hänsyn till samsjuklighet exempelvis annan psykisk ohälsa som kan påverka ätstörningen.

Vem är aktuell för högspecialiserad vård?

  • Patienter med allvarlig ätstörning, och som genomgått minst ett behandlingsförsök inom psykiatrisk dag- eller slutenvård utan tillfredsställande resultat, kan remitteras till verksamheten för högspecialiserad vård.
  • Patienter med akut medicinsk instabilitet orsakad av en ätstörning är också aktuella för högespecialiserad vård. 

Vem kan skriva remiss?

Remiss bör utfärdas av läkare inom psykiatrisk öppen- eller slutenvårdvård, eller läkare inom medicinsk specialistvård. Använd blankett du hittar nedan.

Remiss Nationell högspecialiserad vård vuxna (pdf)

Remiss Nationell högspecialiserad vård barn och unga (pdf)

Remiss ska skickas till:

Högspecialiserad vård ätstörningar
Ätstörningar mottagning Sundsvall
Igeltjärnsvägen 10
REGION VÄSTERNORRLAND
851 86 Sundsvall

Ansvar för behandling

Huvudansvaret för behandlingen stannar hos remittenten, som också ansvarar för eventuell sjukskrivning/intygsskrivning och vid behov sammankallar till SIP-möte.

Remittenten förbinder sig att i dialog med den högspecialiserade mottagningen, ge patienten adekvat vård, baserad på mottagningens framtagna vård- och vidmakthållandeplan, under en 12-månaders period efter patientens utskrivning.

Vi tar emot patienter som är 16 år eller äldre.

Har du frågor? 

Kontakta oss via telefon:

060-18 26 06 eller via vår funktionsbrevlåda: nhv.atstorning@rvn.se

Om verksamhet och behandling

Vi som arbetar här har lång och bred erfarenhet av specialiserad psykiatrisk vård med fokus på ätstörningar.

Behandlingen delas in i olika faser och innehåller flera typer av interventioner såsom fysioterapi, psykoterapi, näringsmässig, omvårdnadsmässig, psykosocial samt medicinsk intervention.

Efter en initial utredning erbjuder vi individanpassad behandling som bland annat innehåller psykoterapeutiska insatser såsom DBT, RO-DBT, CFT och KBT-e, såväl individuellt som i grupp.

Om radikalt öppen dialektisk beteendeterapi (RO-DBT)

Relationen till patienter och anhöriga ska präglas av förtroende och öppenhet, och vi utvärderar våra insatser löpande. Vårt fokus är att den som har svårt att bryta med sin ätstörning ska få hjälp att vända förloppet mot ett tillfrisknande.

Internutbildning och handledning sker varje vecka, och vi erbjuder även utbildning och konsultation.

Forskning

Uppdraget från Socialstyrelsen innebär att vi också ska bedriva kunskapsutveckling och forskning. Forskningen är patientnära och evidensbaserad. Vi samverkar med Region Västernorrland och Umeå Universitet och vi strävar efter att utvärdera, förstå och förbättra de olika delarna av vår behandling och vård.

Om mottagning och avdelning på 1177.se

Information, e-tjänster och kontaktvägar för patienter och anhöriga

Ätstörningar mottagning Sundsvall - 1177

Ätstörningar avdelning 16A Sundsvall - 1177


Tillbaka till toppen