En ordförandeklubba i trä ligger på ett bord

Noterat från regionfullmäktige 1 november

2023-11-01 17:21

Delårsrapporter, utökad avgiftsfri pneumokockvaccinering och införande av e-förslag var några punkter på agendan när regionfullmäktige sammanträdde under onsdagen.

Aktuellt läge

Regiondirektör Åsa Bellander informerade om aktuella frågor. Bland annat lyfte hon det stora inflödet av patienter på sjukhuset i Sundsvall de senaste veckorna där covid-19 upptäcks som en sekundär diagnos. Trots stora påfrestningar och stabsläge har situationen hanterats väl och intrycket är att organisationen nu har en större vana av att samarbeta och klara av svåra lägen.

Just nu pågår vaccination mot covid-19 och säsongsinfluensa på alla länets kommunala äldreboenden och därefter vaccineras de med hemsjukvård. Förhoppningsvis innebär det en lättnad för sjukhusen då det främst är de äldre och sköra som kräver sjukhusvård på grund av dessa infektioner.

Den 7 november startar vaccinationerna för de över 65 år och de som är i riskgrupp. Det kommer att finnas ett 20-tal mottagningar spridda över länet som erbjuder vaccination. För de som är yngre än 65 år och inte ingår i någon riskgrupp erbjuds vaccination från den 4 december.

Ekonomirapporten som Sveriges kommuner och regioner gav ut i oktober visar att det är riktigt tufft ekonomiskt läge för landets alla regioner, utom Gotland. Förutsättningarna kommer fortsatt vara utmanande de kommande 2 till 3 åren. Enligt SKR:s prognos kommer regionerna i år att ha ett samlat underskott på 15 miljarder kronor vilket nästa år ökar till 24 miljarder kronor.

Regionens senaste prognos för 2023 är att det ekonomiska underskottet efter finansiella justeringar hamnar på drygt 500 miljoner kronor för att under nästa år öka till 800 miljoner kronor. Först 2026 ses en ljusning i det ekonomiska läget under förutsättning att verksamheterna klarar av den pågående effektiviseringen och omställningen. Regiondirektören påminde därför om att det vilar ett stort ansvar hos alla att vidta åtgärder för att bromsa kostnadsutvecklingen.

Delårsrapport

Regionfullmäktige beslutar att godkänna och lägga ”Delårsrapport januari-augusti 2023 Region Västernorrland” samt bilagorna till delårsrapporten till handlingarna. Nämnderna ges i uppdrag att följa upp efterlevnaden av fattade beslut gällande allmän restriktivitet kring icke verksamhetskritiska kostnader, samt att säkerställa att kostnadsreducerande effekter och åtgärder på ett realistiskt sätt inarbetas i budget 2024 och plan 2025–2026.

Som för många av landets övriga regioner visar delårsrapporten 2023 på en ekonomisk situation som inte är långsiktigt hållbar. Orsaken till den negativa utvecklingen är såväl högre kostnader för inhyrd personal, högre inflation och därmed högre pensions -och övriga verksamhetskostnader som ej realiserade effektiviseringsåtgärder inom hälso- och sjukvården. Minskade statliga bidrag påverkar också.

Förslag om oförändrad skatt

Regionfullmäktige beslutar att fastställa utdebiteringen 2024 till 11,29 kronor per skattekrona, vilket är oförändrat mot idag. Budgeten ska fastställas av fullmäktige före november månads utgång.

Inför E-förslag

Regionfullmäktige beslutar att implementera e-förslag under 2024.

E-förslag är en av de enklaste demokratiska metoderna som finns tillgängliga och ger invånare möjligheten att engagera sig i lokala frågor på ett enkelt sätt. Ett e-förslag är en kort fråga, med önskan om åtgärd eller information från en invånare. Förslaget skickas antingen in som brev eller via Region Västernorrlands hemsida där andra invånare kan stödja förslaget. E-förslag förändrar inte förtroendevaldas roll utan ska kunna ge ökad kunskap om aktuella frågeställningar kring vad som engagerar invånare i länet.

Läs mer här: Region Västernorrland - Region Västernorrland inför e-förslag (rvn.se)

Avgiftsfri pneumokockvaccination 

Regionfullmäktige beslutar att ytterligare nedanstående grupper med ökad risk för pneumokockinfektion, erbjuds avgiftsfritt pneumokockvaccin enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

  • Personer som är 65–74 år (från det år de fyller 65 år)
  • Rökare (efter individuell bedömning av sjukvårdspersonal med ordinationsrätt)
  • Personer med alkohol- eller narkotikaberoende (efter individuell bedömning av sjukvårdspersonal med ordinationsrätt)
  • Personer som har haft invasiv pneumokocksjukdom

Avgiftsfritt vaccin gäller personer folkbokförda i Västernorrlands län. Erbjudandet gäller från och med starten av den årliga vaccinationskampanjen den 7 november 2023.

Interpellation om hyrpersonal

Ett antal motioner och en interpellation behandlades, bland annat ställde Maria Borgehammar (Kd) frågor till Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Elina Backlund Arab (S), gällande om Region Västernorrland har några planer om att införa stopp för hyrpersonaI. Om det finns sådana planer – hur ser de ut och inom vilken tidshorisont tänker man sig då detta? Om det inte finns planer på stopp för hyrpersonal. Vilka andra åtgärder planeras för att stoppa den skenande stafettnotan och samtidigt förbättra arbetsmiljön för vårdpersonal?

- Det finns inga planer eller beslut om att införa ett totalt stop för all hyrpersonal för närvarande. Det skulle innebära stora konsekvenser för patientsäkerheten. Däremot sker arbete med ett flertal åtgärder inom ramen för en handlingsplan för att åtgärda de ekonomiska underskotten. På längre sikt är ambitionen att hyrbemanning ska utgöra en mycket begränsad del av personalkostnaden, svarade Elina Backlund Arab och hänvisade även till den satsning om 72 miljoner som gjordes av majoriteten i våras.

Region Västernorrland - 72 miljoner kronor extra till kompetensförsörjning (rvn.se)

Protokoll kommer

Texten ovan innehåller ett litet urval av punkterna på dagordningen. Här finns alla möteshandlingar. Region Västernorrland - Sammanträdeshandlingar (rvn.se)

Hela protokollet publiceras på rvn.se när det justerats. Region Västernorrland - Regionfullmäktige - protokoll (rvn.se)

Det går även att se hela webbsändningen i efterhand. Nästa fullmäktige hålls 22 och 23 november.


Tillbaka till toppen