Framtidens sjukhusstruktur - frågor och svar
Här hittar du svar på de vanligaste förekommande frågorna om framtidens sjukhusstruktur i Region Västernorrland.
Sidan uppdaterades 2024-08-21 klockan 11.21
- 1. Varför görs den här utredningen?
- 2. Vilka är de viktigaste slutsatserna som utredningen kommit fram till?
- 3. Hur ser tidsplanen ut?
- 4. Vad innebär alternativ fyra som nu är huvudspåret i det fortsatta arbetet?
- 5. Vad ska utredas i nästa steg, etapp två?
- 6. Hur kommer patientsäkerheten och arbetsmiljöfrågorna att belysas i den fortsatta utredningen?
- 7. Hur kommer underlaget från utredarna att kvalitetssäkras?
- 8. När kan skarpa politiska beslut fattas kring den framtida sjukhusstrukturen?
- 9. Vad kostar utredningen?
- 10. Vad innebär dialogen med Sollefteå och Kramfors kommuner?
-
1. Varför görs den här utredningen?
UppSjukhusstrukturen i Region Västernorrland behöver tydliggöras av fler skäl. Hur strukturen ser ut och sjukhusens uppdrag i länets hälso- och sjukvård har stor betydelse för möjligheten att exempelvis utveckla nära vård och kunna tillhandhålla en väl fungerande sjukvård utifrån tillgängliga resurser. Sjukhusstrukturen har också betydelse för att kunna nå nödvändiga kostnadsreduceringar.
-
2. Vilka är de viktigaste slutsatserna som utredningen kommit fram till?
UppUtredningen visar att RVN är den region i landet som ger minst pengar till sin primärvård samtidigt som vi har den näst högsta kostnaden för sjukhusvård per invånare. Utifrån den konstaterade sneda fördelningen mellan primär- och specialistvård behöver vi se över hur hälso- och sjukvårdssystemet i länet fungerar och hur det kan förändras.
Vi behöver skapa en struktur som på lång sikt och på ett hållbart sätt uppfyller befolkningens behov av hälso- och sjukvård samtidigt som vi har en ekonomi i balans. Det utredningen tydligt visar är de fördelar som RVN kan vinna genom att omfördela resurser från sjukhusbaserad vård till primärvård utan att ge avkall på patientsäkerhet.
-
3. Hur ser tidsplanen ut?
UppRegionfullmäktige har beslutat om vidare utredning av alternativ fyra.
På uppdrag av regionfullmäktige har hälso- och sjukvårdsnämnden tagit fram konkreta direktiv för denna andra etapp av utredningen. Etapp två innefattar fördjupade analyser och konsekvensbeskrivningar av alternativ fyra.
Det fördjupade analysarbetet startar efter sommaren och pågår till och med november.Målet är att avsluta utredningen senast i december 2024 och att slutliga beslut om strukturförändringar ska fattas av regionfullmäktige i början av 2025.
-
4. Vad innebär alternativ fyra som nu är huvudspåret i det fortsatta arbetet?
UppNär utredningen startade var uppdraget att fokusera på tre huvudspår:
- Sjukhuset i Sollefteås roll och förutsättningar utifrån befintligt verksamheter.
- Nystart av akut kirurgi och förlossning vid sjukhuset i Sollefteå.
- Avveckling av sjukhuset i Sollefteå i dess nuvarande form.
Under utredningen har den externa konsulten även presenterat ett fjärde alternativ, som innebär:
- Utveckling och förstärkning av vården för äldre multisjuka patienter vid sjukhuset i Sollefteå. Det innebär en satsning inom geriatrik och på att stärka samarbetet mellan sjukhusvård, primärvård och kommunal vård.
- Vid sjukhusen i Sundsvall och Örnsköldsvik samlas den specialiserade vården som kräver det större akutsjukhusets mer avancerade resurser och vårdnivåer.
- Verksamheten vid sjukhuset i Sollefteå anpassas till det nya uppdraget där fokus är på omhändertagande av patienter från upptagningsområdet som inte kräver det större akutsjukhusets resurser.
- Primärvården i regionen förstärks. Det sker genom att medel som idag går till den specialiserade somatiska vården flyttas till primärvården.
-
5. Vad ska utredas i nästa steg, etapp två?
UppI pågående fördjupade utredningen ställs det tydliga krav på konsekvensbeskrivningar bland annat när det gäller patientsäkerhet, ekonomi, arbetsmiljö, kompetensförsörjning, forskning och utbildning. Särskilt fokus kommer att läggas på patientsäkerhet som övergripande prioritet, det akuta omhändertagandet, ambulans- och transportverksamheten och beredskap i händelse av kris eller krig.
Etapp två innebär en detaljerad analys och planering av hur förändringarna ska genomföras, inklusive en detaljerad plan och tidplan för genomförandet. Utredningen delas upp i två delprojekt: ett för Örnsköldsvik och Sundsvall, och ett för Sollefteå, för att säkerställa att båda perspektiven beaktas noggrant. Det är också viktigt att dessa analyser sker i samverkan med berörda verksamheter och partners för att säkerställa en komplett och realistisk plan.Enligt beslut i hälso- och sjukvårdsnämnden den 17 maj förslås Region Västernorrland även undersöka intresset hos Sollefteå kommun och Kramfors kommun om att bilda ett kommunförbund, likt Norrtäljemodellen, för stärkt omhändertagande och sömlös vård för äldre och sköra patienter.
-
6. Hur kommer patientsäkerheten och arbetsmiljöfrågorna att belysas i den fortsatta utredningen?
UppPatientsäkerhet och arbetsmiljö är två helt avgörande perspektiv i allt förändringsarbete inom hälso- och sjukvården. Att de är centrala perspektiv i utredningen ingår i uppdraget. Det kan tilläggas att inför politiska beslut om inriktning genomförs alltid riskanalyser kring patientsäkerhet och arbetsmiljö på verksamhetsnivå.
-
7. Hur kommer underlaget från utredarna att kvalitetssäkras?
UppI etapp 2 kommer arbetet att ske i nära samarbete med berörda enheter och verksamheter vilket i sig innebär en kvalitetssäkring. Utöver det kommer hälso- och sjukvårdsförvaltningen att bedöma och kvalitetssäkra utredningsmaterialet innan det omformas till förslag för politiska beslut.
Medarbetare och verksamheter kommer alltså i etapp 2 att involveras på ett helt annat och mer djupgående sätt än under utredningens etapp 1.
-
8. När kan skarpa politiska beslut fattas kring den framtida sjukhusstrukturen?
UppSlutliga politiska beslut förväntas fattas i början av 2025, efter att utredningen har slutförts och presenterats för nämnden senast i december 2024.
-
9. Vad kostar utredningen?
UppKostnaden för det externa konsultföretaget är beräknat till maximalt 3,7 miljoner kronor för 2024. Då ingår den genomförda delredovisningen och nästa fördjupade etapp.
-
10. Vad innebär dialogen med Sollefteå och Kramfors kommuner?
UppParallellt med den andra etappen av utredningen har regionstyrelsen gett regiondirektören i uppdrag att föra dialog med Sollefteå och Kramfors kommun om att etablera en samorganisation enligt Norrtäljemodellen. Syftet är att utforska möjligheter för regional och kommunal samverkan inom hälso- och sjukvården. Om intresse finns, ska förutsättningarna beskrivas och utredas i samarbete med kommunerna.