Stärkt stöd till efterlevande barn
Här hittar du som arbetar inom Hälso-sjukvård och kommunal verksamhet information om barn som efterlevande. Sidan är uppbyggd genom ett pilotprojekt i samverkan med Region Västernorrland och Sundsvalls kommun.
Varje år drabbas ca 100 barn i Västernorrland av att en förälder dör. Barn som mister en förälder har en större utsatthet och sårbarhet inom flera områden. Barnet har en ökad risk för psykisk ohälsa på kort och lång sikt, ökad risk för fysisk ohälsa och en ökad dödlighetsrisk under uppväxten. En plötslig, oväntad och/eller traumatisk förlust påverkar den psykiska hälsan särskilt mycket.
Ett gott omhändertagande och adekvat stöd i ett tidigt skede kan ibland vara avgörande för hur barnet ska kunna hantera och bearbeta händelsen och de känslor den väcker. Även om det inte ingår i din huvudsakliga arbetsuppgift att stötta barnet i krisen och sorgen är det av stort värde att du uppmärksammar barnets situation och hjälper barnet / familjen vidare till akut eller långsiktigt stöd.
Lagkrav
Inom hälso- och sjukvård ligger ett särskilt ansvar på vårdgivare att uppmärksamma efterlevande barns behov av information om råd och stöd (HSL 5 kap 7 §)
Inom socialtjänsten finns lagkrav avseende rutiner och kompetens att möta barn som förlorat en förälder till följd av våld (3 kap. 6 § SOSFS 2014:4)
Efterlevande barns behov
Behovshjulet visar de nyckelbehov som efterlevande barn kan ha. Bild och text är hämtat från Socialstyrelsen stödmaterial:
Stärk stödet till efterlevande barn (socialstyrelsen.se)