Barn som efterlevande vid suicid

En plötslig, oväntad eller traumatisk förlust som suicid påverkar den psykiska hälsan hos efterlevande barn särskilt mycket. På denna sida har vi samlat information som rör barn som efterlevande till suicid.

Vanliga omedelbara reaktioner efter en traumatisk förlust är till exempel chock, overklighetskänslor och avstängdhet. Efter en tid kan barn och unga få brist på energi och problem med sömn, aptit och vikt. Koncentrationssvårigheter, rastlöshet, ilska, ångest och social tillbakadragenhet är också vanliga reaktioner. 

I det fall ett barn förlorat sin förälder genom suicid väcks ofta starka skuldkänslor och självförebråelser. Det finns risk för allvarliga och långvariga reaktioner. Risken att dö i ung ålder är nästan fördubblad när en förälder har tagit sitt liv.

Barns och ungas reaktioner efter en förälders eller någon annan nära anhörigs suicid påverkas bland annat av deras ålder och utveckling. De påverkas också av

  • Hur suicid förklaras för dem 
  • Vilket förhållande de hade till den som dött 
  • Om de var med när den avlidna hittades 
  • Eventuella tidigare traumatiska händelser som de varit med om.

Behov av stöd

Under delsidan ”Hur kan jag hjälpa ” finns information och kontaktuppgifter till verksamheter som erbjuder stöd och hjälp till barn som förlorat en förälder genom suicid

Det typ av stöd som kan vara aktuellt att erbjuda för just dessa barn kan vara stöd i föräldraskapet hos den kvarvarande föräldern samt att barnet kan behöva enskilda samtal och även samtal tillsammans med övriga i familjen. Krisstöd kan behövas för familjen i den akuta fasen.

Det är av vikt att barnet för stöd i ett tidigt skede, detta minskar risken för att barnet utvecklar egen psykisk ohälsa. Barnet kan behöva individuella anpassningar i skola/förskola och  dialog behövs med barn och kvarvarande förälder/omsorgsperson.

Det är av särskild vikt att överväga behov av anmälan till socialtjänsten i samband med suicid då det föreligger en risk att kvarvarande förälder inte har förmåga att tillfälligt eller mer varaktigt tillgodose barnets behov, ofta utifrån sin egen sorg, hög stress eller psykiskt mående. Vid oro eller behov av att konsultera ring Socialtjänstens mottagningsgrupp.

Tips till skolpersonal

Förskolor/skolor i hela landet har möjlighet att få kostnadsfritt krisstöd via Erikastiftelsen vid suicid som påverkat barn i verksamheten oavsett om det handlar om närstående till någon elev, ett annat barn/ungdom eller personal i skolan.

Krisstöd i förskola/skola efter ett inträffat självmord (ericastiftelsen.se)

Beställ folder om när en skola drabbas av suicid (ericastiftelsen.se)


Tillbaka till toppen