Mer om Birger Norman
Det finns många beröringspunkter mellan Mauritz Edström och den tretton år äldre Birger Norman. Bägge föddes i ett sågverkssamhälle vid Ångermanälven, bägge arbetade på sågen efter realen, bägge gick på folkhögskola, bägge blev socionomer, journalister och författare. Bägge omgavs och omgärdades ända sedan barndomen av arbetarrörelsen och de växte upp som Guds barnbarn. Här skiljs de åt. Birger Norman hade inte det problematiska förhållande till religionen och frikyrkligheten som Mauritz Edström. ”Utom på Gud tror jag just inte på någonting”, har Norman skrivit. Så enkelt.
Birger Norman föddes den 30 juli 1914, på Svanö i Gudmundrå socken, nuv. Kramfors. Där växte han upp, och där arbetade han på sågen och där verkade han som studieledare i några år.
Andra arbeten och uppdrag: föreståndare för Timrå hemgård, redaktör för Folklig kultur och förlagssekreterare i Folket i Bild (1955–1959). Han flyttade till Stockholm 1951 och arbetade som professionell kulturdebattör på tidskriften Metallarbetaren, där han blev en ”vägvisare till friare synpunkter” i sina ”Vinkelskott” (1958–86). Karl Vennberg har kallat honom ”den siste sanne folkbildaren”, och Curt Bladh: en ”envist personlig observatör inom arbetarrörelsen. En betraktare från sidan, alltid självständig och alltid i grunden lojal, mer mot idealen än de tillfälliga politiska utspelen.” Många kolumnister fastnar i sina egna allt djupare hjulspår. Inte Norman. Han var mångsidig i sina kulturobservationer och socialpolitiska iakttagelser.
Birger Norman har gett ut ett drygt dussin diktsamlingar, sex prosaböcker, sakprosa, journalistik och dramatik. Det är troligt att Norman framför allt blir ihågkommen för sina "Vinkelskott", och de två diktsamlingarna på mål, Utanikring (1976) och Speleka (1980).
Birger Norman började arbeta som idrottsreferent i Nya Norrland och fick för det fyra öre raden. Han tog med sig fotbollstermen "Vinkelskott" till sina krönikor i Metallarbetaren. Han skjuter från sidan, förhåller sig kritisk och avvaktande.
Sin litterära debut gjorde Birger Norman 1951 med samlingen Sånger vid floden. Dessförinnan hade han fått med några dikter i antologin Ny lyrik 1950.
Landskapet Ångermanland – geografi och natur – är nerlagt som en klangbotten i mycket av det Birger Norman skriver, antingen det rör sig om dikter på mål eller om prosa. I sina ”Vinkelskott” anspelar Norman inte sällan på författare från Västernorrland, till exempel Lars Ahlin och Ludvig Nordström. Boktitlarna Tåbb med manifestet och Lort-Sverige syns i Normans texter, oftast kanske ”Tåbb”.
Utanikring (1976) har sålts i uppåt 50.000 exemplar, helt sensationellt för en diktsamling på dialekt. Det handlar inte om några översättningar från rikssvenska; magin är hela dikten, tonfallet, ordvalet, atmosfären. Han skriver själv i förordet, ”Om språket”:
Flera av de här dikterna har sin upprinnelse inte bara i minnet av ord, men också i ekon av tonfall och repliker. Men, förstås, inte bara minnesgods. Det är ord man kan höra, och tonfall man kan möta. Fast orden blir färre. Det som är kvar, är språkmelodin. […] lyssnar […] till en ursprunglighet. Något som låter mer drastiskt än riksspråket. En realism närmare saken, rörelsen, situationen. Något som är uttrycksfullare än det vanliga. Ord som sluter sig tätare kring tingen. Ord som står så nära saken, att de tycks vara den.
Om man ska vara noga skrev Birger Norman sina första dikter på mål redan 1961, i samlingen Styvmorsviolen. Birger Norman kom att få efterföljare – till exempel Nicke Sjödin – med sina dialektdikter.
Om Lundekravallerna skrev Birger Norman skådespelet Sol, vad vill du mig? och faktaboken Ådalen 31, som kom ut 1968. Bo Widerbergs uppmärksammade film ”Ådalen 31” var färdig året därpå; den byggde bland annat på Birger Normans bok. Musikalen ”En vacker dag”, som hade premiär hösten 2004 i Kramfors Folkets Hus är också den byggd på Ådalen 31.
Birger Norman mottog bland annat utmärkelserna:
- Litteraturfrämjandets stora pris 1971
- Bellmanpriset 1974
- Svenska Akademinens Doblougska pris 1989
- Illis Quorum 1991
Birger Norman avled den 13/9 1995.
Ett Birger Norman-sällskap bildades 2004: www.birgernorman.se