#38330

En begäran från mig som medborgare

Ibland måste man helt enkelt acceptera situationen. Släppa all prestige och tänka att något måste göras. Och ställa sig frågan : är det värt detta? Ja, vi kanske får ekonomin i balans 20.....? OBS! Kanske
Vi får en centraliserad vård men till vilket pris? Till vilket lidande för patienter? Speciellt äldre. Äldre ska få vård nära hemmet men äldre ramlar och slår sig och behöver opereras.

Ni säger att det inte handlar om prestige. Bra! Utred då Tiohundra! Börja visa förhandlingsvilja.
Visa att Sollefteå kommun och Kramfors kommuns anmälan om stöd från länsstyrelsen utan att kontakta er först inte är något som sätter stopp för en utredning om Tiohundra. Visa likaså att ni är professionella politiker och inte låter en eller några personers uttalande sätta stopp för samma utredning.
Om ni vore seriösa i er vilja att lyssna på oss skulle ni göra en utredning oavsett det jag nämnde ovanför.
Jag tycker att det handlar om ren och skär prestige inom ert eget parti och jag anser att ni då inte bryr er om vad folket i Ådalen önskar.
Jag har gärna fel! Jag ser hellre att jag som medborgare kan få en ärlig chans till att få fortsatt nära och trygg akutvård än att ni motvilligt ska säga nej för att två kommuner kontaktade länsstyrelsen utan er vetskap.
Men tyvärr ser jag mest att ni försöker slippa ta ett ansvar

Om vi gör så här då.
Jag som medborgare vill att ni utreder en Tiohundramodell där landstinget och kommuner ingår i en samverkan och medfinansiering som ska gälla akutvård, slutenvård, primärvård och äldreomsorg.
Jag vill att en utredninggrupp tillsätts där personer från landstinget och kommunerna Sollefteå, Kramfors och Övik finns representerade. Jag vill också att Peter Graf, VD för Tioetthundra kontaktas för konsultation.
Målet ska också vara att i ett längre perspektiv att modellen även ska kunna sjösättas i Medelpad.
Hur detta ska finansieras?
Gör som i Norrtälje, förhandla med sjukhuset i Sollefteå /Örnsköldsvik. Om ni på landstingsnivå går med på en utredning kanske sjukhusen kan tänka sig ett sparkrav som inleds redan när utredningen påbörjas?

Varför vill jag detta?

Jo för detta är något som gynnar de flesta. Medborgare, patienter, kommuner och landstinget. Politiken har en chans att återfå tillit och förtroende. Kommunerna och de politiker som är verksamma både inom landstinget och i hemmakommunen får en mer lätthanterlig situation.
Det här skapar möjligheter för landstinget och kommunerna och medborgarna. Medborgarna slipper hamna mellan stolarna.

För mig är detta en effektivisering som kan slå väl ut och gynna fler parter än bara några. Dessutom kan vi gå mot att försöka ena länet istället för att splittra det.
Det här ÄR det som är skillnaden på UTVECKLING och AVVECKLING.
Dessutom tror jag att chanserna för inflyttning o och återväxten i länet är större om vi är ett helt län som tillsammans utvecklas istället för att vissa delar utvecklas samtidigt som annat avvecklas.

Jag vet att när resur och tillgångar inte är tillräckliga för att bemöta behovet så måste något göras.
Men när det finns andra möjligheter som ger en effektivitet som gynnar flera är det väl bättre väg att gå. Jag är helt övertygad om att vi har onödigt dyra kostnader som går att komma åt genom den här modellen.
Landstinget säger ofta att landstinget Västernorrland ligger efter. Vad ligger vi efter? De andra landstingen som genomfört dessa förändringar men som trots det har minus i budgeten och personalbrist.
Det kanske snarare handlar om att vi ligger efter i att genomföra Tioetthundramodellen??

av Jenny
Frågan ställd till

Översikt

Alla svar

#38331

Svar: En begäran från mig som medborgare

Tack för din fråga. Vi menar att man börjar i fel ände om man börjar med att välja modell för samverkan mellan landstinget och kommunerna. Därför har jag tillsammans med Ewa Back tagit initiativ till en träff med ansvariga politiker för vård- och omsorgsfrågorna i Kramfors och Sollefteå. Vi hade en första träff i november för att börja med att kartlägga nuläget och vilka utmaningar vi ser att vi måste komma till bukt med. Det mötet var väldigt bra och diskussionerna kommer att fortsätta inom ramen för den Lokala samverkansgrupp, som funnits i många år. Vi kommer också att fortsätta diskussionerna på ett politiskt plan. Det finns väldigt mycket att vinna på att samarbeta kring de patienter/brukare som vi har ett gemensamt ansvar för. Tio100 är väldigt intressant, men det finns också andra samverkansmodeller som visat sig vara effektivt. ¨

Med vänlig hälsning

Andreas Sjölander

Frågan besvarad av

Tillbaka till toppen