#72366

Corona epidemin

Hej Lena
Region Västernorrland har liksom övriga regioner lyckats väl med att tillskapa vårdplatser inklusive intensivvårdsplatser under våren 2020 i samband med den uppblossande coronaepidemin. Det har hela tiden funnits lediga vårdplatser. Däremot har väl de flesta regioner misslyckats med att förhindra smittan från att nå våra särskilda boenden. Ca hälften av alla dödsfall i covid-19 både i riket och i region Västernorrland tycks ha inträffat på särskilda boenden. Det har i pressen framkommit att det i vissa regioner utgått instruktioner om att sjuka på äldreboenden med Covid-19 inte ska föras till sjukhus. Det har även framkommit att palliativa läkemedel i vissa fall ordinerats utan individuell läkarbedömning. Kanske har detta även kunnat innebära att vissa äldre undandragits möjligen botande behandling som syrgas och vätska.
Jag skulle vilja veta hur det har varit i region Västernorrland. Har det under någon fas av epidemin uttryckts, skriftligt eller muntligt, att covidsjuka på äldreboenden inte ska aktualiseras för sjukhusvård? Har det hänt att palliativa läkemedel ordinerats utan läkarbesök från primärvården. Om så är fallet hur ofta har då detta skett?
Emotser tacksamt svar på detta.
mvh Lars Mikaelsson

av Lars Mikaelsson
Frågan ställd till

Översikt

Alla svar

#72367

Svar: Corona epidemin

Hej Lars!

Har stämt av med aktuella verksamheter och detta gäller för specialistvården:
Det som uppmanats till alla äldreboenden har varit att tydlig individuell vårdplan ska finnas för alla på boenden.
Detta ska inte bara gälla vid covid utan snarare i hjälp på traven att införa individuell vårdplan. Då är en individuell bedömning gjord i lugnt skede av vilken nivå av vård som bedömts vara aktuell.
Fanns inte individuell vårdplan och patienten inskickats till sjukhus och där bedömts vara i behov av vård under pandemin, så har vård givits.


I primärvården har det tagits fram en pandemiplan.
Där står bl.a hur läkarmedverkan i kommunal hälsosjukvård ska prioriteras. under pandemin

Specialistvården har haft en ”jourtelefon” där Pv läkare har kunnat rådgöra om åtgärd utifrån allmäntillståndet hos den bor vid SÄBO

Läkarna ska göra individuella bedömningar vid försämring, vid de SÄBO där det har funnits dokumenterat en vårdplan (framtagen i samverkan med patient och anhöriga) har det underlättat.

På grund av smittspridning har även läkarna minskat på fysiska besök vid SÄBO, under våren infördes möjlighet till digitala möten annars har det varit via telefon med ansvarig sjuksköterska. En individuell bedömning på distans förutsätter att läkaren har kännedom om patienten.

Med vänlig hälsning
Lena Asplund

Frågan besvarad av

Tillbaka till toppen