#74226

Frågor gällande upphandling av konsultbolag

Jag önskar ställa följande frågor till ordförande i Regionstyrelsen med anledning av att man upphandlat konsultföretag för översyn av specialistvården och tilltänkta kostnadsreduceringar i regionen. Uppdraget gäller tiden fram till 2022 och omfattar sammanlagt nästan 500 milj i besparingar.

1. Upphandlingsförfrågan är daterad 201022 och offerterna skulle vara inne 201028. Minimitiden för direktupphandling är just sex dagar men det är osannolikt att en trovärdig offert om än övergripande i ett så stort ärende kan skapas och skrivas på 3-4 arbetsdagar. Var konsultföretaget redan utsett och det rörde sig om en skenupphandling? Eller hade förfrågan tidigare gått ut till några konsultföretag för att vinna tid? Är det i så fall tillåtet och finns då dessa handlingar diarieförda?

2. Uppdragstiden är 200116 – 210131. Är det trovärdigt att en noggrann, förankrad och konsekvensbeskriven konsultrapport omfattande nära 500 milj kr i kostnadsreduceringar fram till 2022 (när under året anges ej) kan åstadkommas på denna korta tid innefattande storhelger?

3. Samråd och förankring med vårdpersonal finns inte uttryckligen noterat i underlaget, däremot som vanligt med regionledning och verksamheter. Det senare torde innebära verksamhetschefer. Hur engageras vårdpersonalen närmast patienten på alla tre sjukhusen i översynen? Coronapandemin har ju tydliggjort hur viktigt det är vid ett förändringsarbete att vårdpersonalen är involverad.

4. Gäller uppdraget också att kartlägga dominoeffekter av föreslagna nedskärningar?
Två exempel; nedläggning av neonatalvården i Örnsköldsvik leder till utarmning av barnkliniken och kvinnokliniken inkluderande förlossning och BB. I förlängningen hotar nedläggning av dessa enheter och därmed sjukhuset som helhet. Att ta bort geriatrikavdelningen i Sundsvall påverkar negativt tungt belastade medicinavdelningar och även ortopeden, med risk för ökade överbeläggningar och kvalitetsbrister. Observera att dessa förslag inte är avskrivna utan bara framflyttade till mars 2021.

5. Hur kommer det sig att den offert som det Ledningsbolaget, som fått uppdraget, är i stort sett helt sekretessbelagd? Har de politiker som tagit beslut om att anlita Ledningsbolaget fått ta del av all information som de lämnat i offerten?


av Kerstin Brandelius
Frågan ställd till

Översikt

Alla svar

#74227

Svar: Frågor gällande upphandling av konsultbolag

Hej Kerstin,
Jag utgår från att Region Västernorrland följer gällande lagar och regler. Om du har frågor kring vilka handlingar som är diarieförda kontaktar du myndighetens diarium som har uppdraget att hjälpa till med detta.
Det uppdrag som ligger på specialistvården, att arbeta med att sänka sina kostnader, får nu ett externt stöd. Det är inte tänkt att någon annan ska göra en rapport med förslag, utan verksamheternas eget arbete med sina egna kostnader får förstärkning. Därför ligger tidsspannet som det gör och förvaltningen bedömer att det kommer att vara tillräcklig tid för denna stödinsats. Arbetet med analyser och samverkan ligger kvar på förvaltningarna, precis som uppdraget att sänka kostnaderna. Det betyder också att personalen är inkluderad i arbetet, löpande.
Det stämmer att det finns flera viktiga och nödvändiga processer igång samtidigt i Region Västernorrland. En är den förflyttning mot nära vård som hela Sveriges sjukvård genomgår, en är den organisationsförändring som regionen gör kring närsjukvården, en är arbetet med nivåstrukturering och samverkan mellan de norra regionerna kring specialiserad vård. Vi byter dessutom styrmodell och kommer att arbeta med nya mål och mått. Att processerna kommer påverka varandra är naturligt. Men vi har en målbild som vi också har gemensamt med länets kommuner som kommer visa vägen.
Avslutningsvis undrar du varför en offert är sekretessbelagd. Det beror på att när en myndighet, i det här fallet Region Västernorrland, hanterar information som andra intressenter delger oss så har uppgiftslämnaren en lagstadgad möjlighet att begära fortsatt sekretess. Det här förekommer inom flera av Region Västernorrlands verksamheter, till exempel Vårdvalet inom primärvården. Det är myndighetens tjänstepersoner som bedömer om en begäran om fortsatt sekretess ska uppfyllas, och i detta fall har man gjort bedömningen att den faller inom gällande praxis.
Vänlig hälsning
Glenn Nordlund

Frågan besvarad av

Tillbaka till toppen