4. Målanalys

Mål utgår från ett problem som ska lösas och beskriver vilken förändring som ska ske och vad som ska uppnås. Skilj på mål och aktivitet! Det är vanligt att mål och aktivitet sammanblandas i projektbeskrivning men aktiviteterna ska beskriva hur målen ska uppnås.

När relevanta intressenter bidragit till problemanalysen/situationsanalysen och ni skapat er en tydlig bild över huvudproblemets orsaker och effekter, är det dags att formulera projektets mål. Om man varit noggrann i problemanalysen så blir målformuleringen enklare. Målen bygger vidare på problemanalysen. Vid formuleringen av mål ska även mål kopplade till jämställdhet, mångfald samt miljö och klimat tas med.

Projektets olika målnivåer:

1. Övergripande mål

De övergripande målen beskriver den önskade förändringen i samhället och för målgruppen som projektet ska bidra till på lång sikt. Man kan inte förvänta sig att detta mål uppnås förrän kanske tidigast 5–10 år efter projektets avslut. Måluppfyllelse på denna nivå är normalt svår att mäta och det är svårt att bedöma i vilken utsträckning som enstaka projekt bidrar till måluppfyllelsen i förlängningen. Det är såklart flera verksamheter, program och projekt i samhället som leder till att uppnå de övergripande målen.

2. Projektmål

Projektmålet uppnås på medellång sikt och beskriver anledningen till att projektet genomförs. Projektmålet beskriver den situation som förväntas råda vid projekttidens slut, inom ramen för tillsatta resurser (personal, tid och budget). Projektmålet kallas ofta för syfte och projekt bör enbart ha ett huvudsyfte, ett projektmål. Detta projektmål nås genom att först uppnå delmålen.

3. Delmål

Delmålen ska uppnås på kort sikt och sätts utifrån att finna lösningar på orsakerna i problemanalysen. Delmålen ska bidra till att lösa huvudproblemet och därmed projektmålet. Delmålen nås i sin tur av resultatet från de aktiviteter som planeras inom ramen för projektet. Det är därför viktigt att aktivitetsplanen är kopplad till respektive delmål (steg 5). Undvik för många delmål - tre till sju stycken är lagom. Vid fler delmål bör man överväga att slå ihop delmål eller att avgränsa projektet och/eller att dela in projektet i flera delprojekt.

Projektmål och delmål skall vara specifika, mätbara, accepterade, realistiska och tidsbundna (SMART).

  • Specifika: tydliga. Skriv till exempel inte enbart mål som "stärkt innovationskraft", utan beskriv vilken innovationskraft och för vem.
  • Mätbara: beskriv mått på måluppfyllelse genom indikatorer och verifieringskällor.
  • Accepterade: alla som ska arbeta med projektet ska vara överens om målen för att få gemensamt fokus.
  • Realistiska: rimliga i förhållande till projektets förutsättningar, tid och resurser.
  • Tidsbundna: gör en tidsplan för när målen ska vara uppfyllda.

Tillbaka till toppen