Hur kan jag hjälpa?

Många olika yrkeskategorier möter barn som förlorat en förälder, och vi kan ha olika roller och ansvar relaterat till situationen. På den här sidan kan du läsa mer om de olika roller vi kan ha när vi möter målgruppen.

Nedan bild är framarbetad i samarbete med studenter på Industridesignprogrammet på Mittuniversitetet och ger en översiktligt bild på de olika roller vi kan ha när vi möter målgruppen. Som grund för bilden ligger en enkätstudie genomförd hösten 2024 där olika verksamheter inom region och kommun, samt externa aktörer ingick.

Att möta efterlevande barn eller ungdommar.jpg

Upptäckare

Upptäckare är alla som i sitt arbete möter ett barn med en allvarligt sjuk förälder eller en förälder som dött.

Är du en upptäckare? Många olika yrkeskategorier möter barn som förlorat en förälder.  Även om det inte ingår i din huvudsakliga arbetsuppgift att stötta barnet i krisen och sorgen är det av stort värde att du uppmärksammar barnets situation och hjälper barnet / familjen vidare till akut eller långsiktigt stöd.

Vad kan du göra? Du kan hjälpa genom att uppmärksamma och bekräfta det efterlevande barnet och säkerställa att barnet och kvarvarande omsorgsperson får information om vilket stöd som finns att få.

På sidan När något jobbigt eller hemskt händer finns samlad information som riktar sig till efterlevande barn och kvarvarande omsorgsperson. Förmedla gärna information och web-adress till barn som drabbats av kris och sorg. I sidomenyn till höger finns en flyer som du kan skriva ut och ge till barn och/eller kvarvarande omsorgsperson.

Du kan även ringa och konsultera socialtjänsten i aktuell kommun eller Barn- och ungdomsentrén för att få vägledning i hur du kan hjälpa de barn eller familjer som du möter. Se kontaktuppgifter i sidomenyn till höger. 

Stödjare

Stödjare är de som i sitt arbete ger stöd till barn som har en allvarligt sjuk förälder eller en förälder som dött.

Skolkurator och skolsköterska

Skolkurator och skolsköterska kan finnas som stöd för barnet under skoltiden, i den akuta fasen och/ eller på sikt under barnets skolgång. Via skolkurator kan barnet få stödjande samtal och hen kan i samarbete med ansvarig mentor/ klasslärare anpassa skoldagen utifrån barnets mående och behov.

Kontaktuppgifter finns på aktuell skolas hemsida.

Barn och ungdomsentrén (BUE)

BUE är en länsövergripande mottagning inom primärvården som har i uppdrag att hjälpa barn med psykisk ohälsa. Inom verksamheten arbetar psykologer, kuratorer och psykoterapeuter som kan hjälpa barn som drabbats av kris och sorg.

Kontaktuppgifter till BUE finns i sidomenyn höger.

Socialtjänst - öppenvård

Familjer som drabbats av kris och sorg kan få stödjande samtal via socialtjänstens första linje. Ungdomar från 15 år och uppåt kan ha enskilda samtal.

I Sundsvalls kommun finns Mötesplatsen för barn och unga i sorg, en öppen stödgrupp med några gruppträffar per termin. Personal på Mötesplatsen är kunniga om vad som är viktigt när barn och har mist en nära anhörig och kan kontaktas direkt. Se sidomenyn till höger för kontaktuppgifter.

Stödlinjer och ideella organisationer

Dessa stödinstanser är inte kopplade till kommun eller hälso- och sjukvård men erbjuder stöd som kan vara ett bra komplement. Här finns även tillgång till akut samtalsstöd utanför kontorstider. Råd och stöd på mejl, chatt och telefon - 1177

Specialiserat stöd

Specialiserat stöd är de som i sitt arbete möter barn med mer omfattande stödbehov än det stöd som de initiala stödjarna kan ge.

Socialtjänst

Om det uppstår oro att ett barn far illa i anslutning till att en förälder avlider ska den som känner oro anmäla detta till socialtjänsten. Det kan till exempel handla om att den kvarvarande vårdnadshavaren inte har förmåga att tillfälligt eller mer varaktigt tillgodose barnets behov, ofta utifrån sin egen sorg, hög stress eller psykiskt mående.

Socialtjänsten ansvarar även för vårdnadsfrågor och ska underrättas i de fall barnet står utan vårdnadshavare efter förälders död.

För att göra en anmälan till socialtjänsten, eller vid behov av att konsultera ring Socialtjänstens mottagningsgrupp. Se kontaktuppgifter i sidomenyn till höger.

Barn- och ungdomspsykiatri (BUP)

BUP ger specialiserad vård och behandling för barn och unga under 18 år med svår eller akut psykiatrisk problematik. Det kan te x handla om situationer där barnet  uppvisar symptom på PTSD eller trauma. 


Tillbaka till toppen