Bedömningskriterier för projekt

Strukturfondspartnerskapet (SFP) Mellersta Norrland utgår från sex bedömningskriterier i arbetet med att prioritera bland de projekt som godkänts för prioritering av Tillväxtverket (ERUF) och Svenska ESF-rådet (ESF+). Kriterierna ska ge en bild av hur aktuella projekt svarar mot regionala behov och prioriteringar.

Det är regionalt utvecklingsansvariga aktörer (RUA) i Västernorrland och Jämtland Härjedalen som gör bedömningen på uppdrag av SFP Mellersta Norrland och formulerar ett yttrande kring varje projekt. Kriterierna utgår från den regionala handlingsplanen för ESF+ i Mellersta Norrland, det regionala programmet för ERUF i Mellersta Norrland samt respektive läns Regionala utvecklingsstrategi (RUS). Kriterierna har arbetats fram gemensamt av Strukturfondspartnerskapets sekretariat och RUA i Västernorrland och Jämtland Härjedalen under 2023 - 2024. RUA:s yttrande tillsammans med de förvaltande myndigheternas underlag för prioritering är det som SFP Mellersta Norrland utgår ifrån i sin prioritering. 

Projektet i relation till regionala behov och prioriteringar

Strukturfondsparternskapet vill se projekt som svarar mot regionala behov och prioriteringar och bidrar till en hållbar utveckling i Mellersta Norrland. Regionala behov och prioriteringar finns bl.a. definierade i den regionala handlingsplanen för ESF, i ERUF-programmet för Mellersta Norrland, i de regionala utvecklingsstrategierna (RUS) för Västernorrland och för Jämtland Härjedalen samt i andra strategiska och övergripande styrdokument (t.ex. S3, bredbandsstrategi, kompetensförsörjningsplan, etc.), men också i analyser, utvärderingar, etc., som kan visa på behov av nya och/eller förändrade utmaningar. I det här kriteriet bedöms projekt utifrån den nytta de skapar i relation till regionala behov och prioriteringar. Projekt som är länsöverskridande och/eller skapar länsöverskridande effekter prioriteras högre.

Samverkan och helhetssyn

Det är viktigt för SFP att projekt strävar efter att gynna utvecklingen i flera geografiska delar av SFP-området samt mellan olika sektorer på lokal, regional, nationell och internationell nivå. Samverkan och samarbete bör inte ses som ett mål i sig, men som ett medel för att nå uppsatta mål och långsiktiga effekter. Identifierade samverkans- och samarbetspartners ska vara relevanta för projektet syfte och mål. I det här kriteriet bedöms samverkan och gränsöverskridande (över administrativa, geografiska eller sektoriella gränser) samarbete i relation till den nytta det bedöms medföra för projektets mål och syften. Bedömningen innefattar även om relevanta aktörer deltagit i framtagandet av projektet samt om projektet relaterar/kopplar an till närliggande satsningar. Länsöverskridande projekt eller mindre projekt som bygger kapacitet/lärande som kan vara till nytta för fler i ett senare skede prioriteras.

Projektet bidrar till hållbar utveckling

Hållbar utveckling är en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov. En hållbar utveckling bygger på tre dimensioner: social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. De tre dimensionerna är nära sammanlänkande och påverkar varandra ömsesidigt. Förändringar i den ekologiska hållbarheten får direkt påverkan på den sociala och ekonomiska hållbarheten, osv. I FN:s globala hållbarhetsagenda (Agenda 2030), brukar hållbar utveckling illustreras som en tårta, där ekologin utgör basen (de planetära gränserna) som samhället vilar på och på toppen finns ekonomin som är de resurser vi har att hushålla med. SFP vill se projekt som bidrar till hållbar utveckling och reflekterar kring de synergier och målkonflikter som kan uppstå mellan olika hållbarhetsdimensioner (p.g.a. olikheter i fokus inom ERUF och ESF+, samt i de krav som ställs av FM i ansökningsförfarandet är detta kriterium av större relevans för ERUF-projekt än för ESFprojekt).

Projektet bidrar till bestående effekter

För SFP är det viktigt att projekt strävar efter långsiktiga och bestående resultat och effekter. Med bestående resultat menas resultat som finns kvar vid projektets slut. Med långsiktiga effekter menas sådant som förväntas ske även efter att projektet har tagit slut, som t.ex. attitydeller beteendeförändringar, organisatoriska eller strukturella förändringar i samhället, organisatoriskt lärande, osv. I det här projektet bedöms huruvida det finns en plan för vad som ska hända efter projektet, hur väl förankrat projektet är hos berörda aktörer, målgruppens delaktighet i projektframtagandet, samt vilken nytta projektet förväntas ge på lång sikt.

Projektet bidrar till förnyelse och utveckling

SFP vill se projekt som strävar efter förnyelse och utveckling. Det kan handla om att projektet tar fram något nytt, har nytänkande lösningar för samhällsutmaningar, hittar nya sätt eller användningsområden för befintlig kunskap, om vidareutveckling av metoder, verktyg eller arbetssätt, nya aktiviteter, mötesplatser, produkter eller tjänster. Det kan även handla om en väl beprövad metod som appliceras i ett nytt sammanhang, geografiskt område eller prövas för en ny målgrupp. Projekt som inte tydligt kan avgränsas från ordinarie verksamhet bör värderas lågt.

Projektets effektlogik

Det är viktigt att det finns en röd tråd genom hela projektet som på ett tydligt och rimligt sätt visar hur olika delar hänger ihop, hur planerade aktiviteter och insatser ska leda fram till förväntade resultat och bestående effekter. Det är också viktigt att det finns en rimlig koppling mellan resurser och aktiviteter och att projektet är kostnadseffektivt. Kostnadseffektiviteten behöver dock alltid diskuteras i relation till de specifika förutsättningar och villkor som finns i det enskilda projektet.

 


Tillbaka till toppen