Bild på Robert Thunfors

Robert Thunfors – Sjukvårdspartiet

Robert Thunfors är 35 år och bor på en gård i Tynderö tillsammans med sina två katter. Utöver ett stort samhällsengagemang är han även ett intresserad i att läsa böcker, snickra, hockey, båtliv samt att skruva i diverse maskiner. Han är utbildad i stats- och kommunikationsvetenskap och arbetar som utredare på CSN.

Vilken är den viktigaste frågan du som regionråd i opposition tänker jobba med i ditt förtroendeuppdrag?

I en välfungerande demokrati behövs det både en majoritet och en opposition som kan arbeta på samma villkor. Min roll som regionråd i opposition är att företräda mitt parti, men också oppositionen i sin helhet. Viktigaste frågan är att granska och kritisera den styrande majoriteten samt att formulera, och erbjuda medborgarna politiska alternativ. Vi vill ha maktskifte 2026.

Hur ska Region Västernorrland klara sin framtida kompetensförsörjning?

Vi behöver sjösätta en ny personalpolitik som skiljer sig kraftigt mot tidigare för att skicka tydliga signaler ut mot medarbetarna, men också ut mot vårdsverige att Region Västernorrland byter kurs. Exempelvis en rejäl lönesatsning, satsning på arbetsmiljö, trivsel och lokalt ledarskap. Det finns inget annat alternativ om vi ska ha en fungerande sjukvård i länet.

Jag upplever också att vi inte tar hand om medarbetarna. Vi har inte heller respekt för dem på golvet och deras kunskap. Vi har en stor personalomsättning och det beror på något. Jag anser att anledningen till det är, dåligt ledarskap och dålig organisation, exempelvis att läkarna sysslar med patienter 1/3 av tiden och 2/3 av arbetstiden ägnas åt IT-system som inte fungerar och skickar rapporter till administratörer som inte har kunskap att jobba ute på golvet.

Vi behöver också bli konkurrenskraftig gäller förmåner. Varför ska det exempelvis inte finnas pengar avsatta för att ett arbetslag ska kunna gå ut på restaurang och äta julbord, äta en semla eller ha en trevlig afterwork? Varför har vi inte friskvårdsbidrag motsvarande övriga arbetsmarknaden?

Hur ska Region Västernorrland klara sin ekonomi de kommande åren?

För att citera Scanias tidigare och mycket framgångsrika VD, Leif Östling, ”Vafan får vi för pengarna?”. Det är en mycket relevant fråga. Vi behöver ha ett större fokus på kärnverksamheten. Det handlar inte alltid om mer pengar utan också om ledarskap och en organisation där patienten är i centrum. Ledarskapet börjar hos oss politiker. Vi ska också vara rösten för patienterna och för medborgarna. Politik handlar om att vilja och prioritera. Det innebär att vi måste minska på ambitionerna inom vissa områden och till och med sluta göra saker.

Vi behöver alltså satsa på rätt saker och spara på rätt saker som leder till en bättre organisationskultur och ett bättre ledarskap. Även att ge chefer bättre förutsättningar att göra ett bra jobb samt en organisation som är decentraliserad och ger både ansvar och befogenhet längst ute i linjen är viktiga delar att jobba med.

Hur tänker du bidra till att stärka bilden av Region Västernorrland?

Regionen gör många bra saker och har ett viktigt samhällsuppdrag med sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Men man måste också vara ärlig och prata om det som inte är bra och erkänna att det finns problem. Att stoppa problemen under mattan och försöka skapa en image som inte är trovärdig i medborgarnas ögon bidrar till en försämrad bild av regionen. Jag vill prata om det som är bra, men ännu viktigare är att lyfta det som fungerar mindre bra så vi kan få upp problemen på bordet och jobba för att det ska bli bättre. Då stärker vi bilden av Region Västernorrland.

Vad ser du mest fram emot den kommande mandatperioden?

Jag har varit samhällsintresserad sen jag var barn, först elevrådet i skolan, sen i SSU, Socialdemokraterna, Timråpartiet och nu i Sjukvårdspartiet. Att kunna arbeta heltid med politik är en stor ära och jag känner mig väldigt priviligierad att få möjligheten. Det jag ser fram emot den här mandatperioden är att få en betydligt större möjlighet att få vara ute i verksamheten och träffa patienter, personal och chefer, men också besöka företag och organisationer för att arbeta för en positiv utveckling av hela vårt län.

Finns det något ytterligare du vill lyfta utifrån ditt politiska uppdrag?

Jag vill lyfta vikten av att få fler att politiskt engagera sig och ökad förståelse för det politiska systemet. Både kommunen och regionen är demokratiskt styrda organisationer som leds av förtroendevalda som väljs av medborgarna i allmänna val. De allra flesta politiker är fritidspolitiker som gör detta en stor del ideellt. Man får arvode, resa och förlorad arbetsförtjänst för sammanträden i regionen, men väldigt mycket arbete sker också på kvällar och helger. Det ska läsas in handlingar till grupp- och partimöten, delta på träffar, det är också en del telefonsamtal och mejl. 

Tyvärr upplever jag att många arbetsgivare inte heller värderar ett politiskt engagemang hos sina medarbetare. Jag får då och då till mig att det är svårt att få ledigt från jobbet och att man offrar sin karriär på arbetsplatsen när man politiskt engagerar sig. Ska vi ha en fungerande demokrati med många fritidspolitiker som företräder sin omgivning måste alla sektorer i samhället ta ett större ansvar för detta och skapa bra förutsättningar annars kommer det bara finnas en liten klick med heltidspolitiker på sikt.


Tillbaka till toppen