Förskrivning och beställning av nutritionsprodukter (speciallivsmedel)
Mediq är leverantör av nutritionsprodukter till Region Västernorrland med undantag av parenteral nutrition. Ramavtalet med Mediq omfattar Region Västernorrland, privata vårdgivare som har vårdavtal med Regionen och länets sju kommuner. Det innebär nutritionsprodukter för förskrivning till både barn och vuxna i hemmet samt beställning till kommunala boenden och sjukhusens kök. Hjälpmedel Västernorrland distribuerar pumpar för både enteral och parenteral nutrition. Mer info finns under respektive rubrik.
Nedan finns information om förskrivning och beställning av nutritionsprodukter som exempelvis kosttillägg, sondnäring och tillbehör som pumpar och aggregat till enteral och parenteral nutrition.
- Förskrivning - allmän information
- Förskrivning barn, upp till 16 år
- Förskrivning till vuxna och barn över 16 år
- Mediqs förskrivningsportal
- Enteral nutrition
- Pump för enteral nutrition
- Parenteral nutrition
- Kontaktuppgifter
-
Förskrivning - allmän information
Upp- Bedömning av näringsbehov samt förskrivning görs av dietist alternativt specialistläkare.
- Förskrivning ska ske av den enhet som innehar Hälso- och sjukvårdsansvaret för patienten. Patienten ska vara folkbokförd i länet och bo i ett ordinärt boende.
- Reglerna om subvention gäller om det finns ett medicinskt behov av nutritionsprodukter.
- För information om förskrivning till asylsökande och papperslösa se ”Lathund för förskrivare”. Här kan du även läsa om vad som gäller för personer med skyddad identitet.
- För behörighet till förskrivarsystemet, se fliken ”Mediq förskrivningsportal”
- Respektive kommun ansvarar för beställning till patienter i särskilt boende i och med att kostnaden för mat ingår i avgiften.
- Här finns en rekommendationslista på upphandlade produkter som rekommenderas i första hand.
Lathund för förskrivare av livsmedel för särskilda näringsändamål (word)
-
Förskrivning barn, upp till 16 år
UppProdukter till barn kan endast förskrivas av specialistläkare alternativt av dietist efter beslut om delegation, se information i ”Lathund för förskrivare”. En individuell bedömning krävs för att utvärdera om patienten är i medicinskt behov av nutritionsprodukter.
Lathund för förskrivare av livsmedel för särskilda näringsändamål (word)
Folkbokförda barn
Produkterna förskrivs i Mediqs webbportal på barnets personnummer. Kostnad för barn upp till 16 år är 120 kr per leveranstillfälle. Förskrivna nutritionsprodukter bör motsvara 30 dagars behov per uttag (maximalt upp till 90 dagars behov).
Frågor kring fakturor på egenavgiften hänvisas till Regionens Ekonomiservice, ekonomiservice.sollefteå@rvn.se 0620-19500 Knappval 2.
Ingen extra avgift för sondmatningstillbehör, nutritionspump eller distribution tillkommer. För information om asylsökande/papperslösa se ”Lathund för förskrivare”.
-
Förskrivning till vuxna och barn över 16 år
UppRegelverket avseende subvention till vuxna är gemensamt för Regionerna Norrbotten, Västerbotten, Jämtland/Härjedalen och Västernorrland. Norra sjukvårdsregionförbundet ansvarar för uppräkning av egenavgifterna.
- Bedömning av näringsbehov samt förskrivning görs av dietist alternativt specialistläkare.
- Förskrivning ska ske av den enhet som innehar Hälso- och sjukvårdsansvaret för patienten. Patienten ska vara folkbokförd i RVN och bo i ett ordinärt boende.
- Respektive kommun ansvarar för förskrivning till patienter i särskilt boende eftersom kostnaden för mat ingår i avgiften.
- För patienter med glutenintolerans sker ingen förskrivning av glutenfria produkter efter 16 års ålder.
- Asylsökande och papperslösa har rätt till hälso- och sjukvård på samma villkor som folkbokförda i Regionen (gäller endast RVN), för rutiner om förskrivning se Lathund för förskrivande.
Lathund för förskrivare av livsmedel för särskilda näringsändamål (word)
Egenavgift - patienter över 16 år (gäller även asylsökande)
Egenavgiftens nivå bestäms av förskrivaren utifrån en medicinsk bedömning och patientens behov. Nivån avgörs utifrån hur stor del av det totala näringsbehovet som speciallivsmedlet står för.
- Hel nutrition 1800 kronor per månad
- Halv nutrition 900 kronor per månad
- Tilläggsnutrition:
400 kronor per månad (generellt vid två näringsdrycker per dag)
250 kronor per månad (generellt vid två näringsdrycker per dag) - 16–19 år 120 kronor per uttag
Frågor kring fakturor på egenavgiften hänvisas till Regionens Ekonomiservice, ekonomiservice.solleftea@rvn.se 0620-19500 knappval 2.
Inga extra avgifter för sondmatningstillbehör, nutritionspump eller distribution tillkommer. -
Mediqs förskrivningsportal
UppFörskrivning till patient i ordinärt boende sker i Mediqs förskrivarportal. För beställning till sjukhuskök och kommunala boenden behövs inte förskrivarbehörighet utan beställning görs via Proceedo, Mediqs webbshop eller enligt andra interna rutiner på respektive arbetsplats.
Ny förskrivare
Nya förskrivare av speciallivsmedel (dietister) behöver ansöka om att få behörighet till förskrivningsportalen genom blanketten Ansökan om förskrivarbehörighet för livsmedel för särskilda näringsändamål. Anmäl ditt HSA-id (finns i OKTAV). SITHS-kort används i första hand som alternativ vid inloggning i portalen. Blanketten godkänns av chef och skickas via e-post till Mediq: masterdata.kund@mediq.com. Manual, instruktionsfilmer samt Frågor och Svar finns i förskrivningsportalen.
Ansökan om förskrivarbehörighet för livsmedel för särskilda näringsändamål i Västernorrland (pdf)
Respektive kommun ansvarar för beställning till patienter i särskilt boende enligt egna rutiner i och med att kostnaden för mat ingår i avgiften.
Kundservice
Vid behov av vägledning i förskrivningsportalen, frågor kring leverans, produkter eller restnoteringar, kontakta Mediq kundservice under vardagar mellan klockan 08.00-16.30 via telefon: 031-388 92 00 eller e-post: kundservice.direct@mediq.com
Patientinformation
Skriftlig information om kostnad för egenavgift ska lämnas.
Patientinformation nutritionsprodukter (word)
Leverans till patient
Leverans sker via PostNord, normalt sett inom tre till fyra arbetsdagar hem till patient eller till utlämningsställe. Förskrivande enhet betalar för patientens leverans, kostnaden är 44 kronor per leverans. Vid lantbrevbäring sker leverans inom fyra arbetsdagar. Om patienten tillfälligt vistas utanför länet men inom Sveriges gränser kan Mediq leverera till vistelseadressen. Detta medför ingen högre fraktkostnad.
Faktura på egenavgift
Regionen skickar faktura på patientavgiften till patient månaden efter leverans, för ytterligare information kring egenavgifter se patientinformationen.
-
Enteral nutrition
UppBeställning av tillbehör och hjälpmedel till enteral nutrition.
Sedan januari 2024 beställs sondnäring och förbrukningsmaterial till patienter i ordinärt boende och LSS via Enterala nutritionsteamet. Förbrukningsmaterial inkluderar bland annat aggregat, sprutor och gastrostomier. Detta gäller samtliga hälso-/vårdcentraler i Västernorrland.
Sondnäring, aggregat och sprutor beställs via Mediq förskrivningsportal och levereras hem till patient. Andra tillbehör som till exempel gastrostomier beställs via beställningsportalen Proceedo.
Till patienter i särskilt boende beställs sondnäring och förbrukningsmaterial av boendet själva enligt kommunens rutiner. Undantag är gastrostomier som beställs via Enterala nutritionsteamet.
Pump beställs från Hjälpmedel Västernorrland se nedan ”Pump för enteral nutrition”.
Förbrukningsmaterial inför utskrivning från vårdavdelning
Vid hemgång från vårdavdelning med nystartad enteral nutrition skickas förbrukningsmaterial med för minst en vecka. Inkopplad dietist beställer sedan ett första uttag av förbrukningsmaterial (sprutor och aggregat) samt sondmat innan överrapportering till Enterala nutritionsteamet.
Aggregat
Aggregat till pump:
VarioLine universal Amika ENFit/ENPlus 30 st
Spruta
Diskbar spruta:
Enteral spruta Hardam 60 ml ENFit diskbar 60 st
Kontaktuppgifter:
Enterala nutritionsteamet, telefon: 060-18 83 10 -
Pump för enteral nutrition
UppBeställning av pump
Beställning av pump görs från Hjälpmedel Västernorrland via WebSesam eller på blankett som ska skickas med e-post till Hjälpmedels kundtjänst hjalpmedel.kundtjanst@rvn.se. Vid behov av tillgång till eller utbildning i WebSesam, kontakta Hjälpmedel. Vid beställning till namngiven patient används Säkra meddelanden
Beställning Medicintekniska hjälpmedel (pdf)
Dietisterna på regionens tre sjukhus har ett litet buffertförråd och kan lämna ut pump till patient som är på väg hem från sjukhuset. Utlämnad pump registreras på patienten och Enterala nutritionsteamet står för kostnaden för hyran av pumpen.
Instruktionsfilm (E-learning) och bruksanvisningar:
Amika® - Fresenius Kabi Sweden (fresenius-kabi.com)
Bruksanvisning Amika nutritionspump (pdf)
Snabbguide nutritionspump Amika(pdf)
Service
Hjälpmedel Västernorrland (HMV) sköter servicen av pumparna. Vid problem eller fel, kontakta teknisk service på HMV. Felanmälan kan även göras via WebSesam. Förebyggande underhåll kommer att göras av HMV som meddelar avdelning eller patient när det är dags.
Avgift kommer att tas ut om pumpen inte återlämnas i ursprungsskick.
Eftersom alla pumpar är ID-märkta och hyra debiteras till beställande enhet, är det viktigt att meddela HMV om en pump går till en annan patient eller kostnadsställe
Märkning med tuschpenna eller annan form av åverkan ska inte göras på pumpen. Har man behov av att märka pumpen så kan namnlappar beställas från HMV.
Tillbehör till pump
Tillbehör såsom ryggsäckar och bordsstativ kan beställas från HMV och lämnas ut till patienten vid behov.
Beskrivning tillbehör - nutritionspump Amika
Amika Ryggsäck Stor Vuxen Amika ryggsäck liten Barn Bordsstativ Liten droppställning att ställa på bord Namnlapp Märkning med namnlapp Handicare 10 st/fpk tvättbara 90 grader Pump återlämnas efter användning
När pump och bordsstativ inte används längre återlämnas de till Hjälpmedel Västernorrland. Ryggsäck återlämnas till Enterala Nutritionsteamet eller dietistmottagning.
Kontaktuppgifter
Kundtjänst
Hjälpmedel Västernorrland: 060-14 96 10
E-postadress: hjalpmedel.kundtjanst@rvn.seKontaktuppgifter Service av pump
Hjälpmedel Västernorrland kundtjänst teknisk service: 060-14 96 30
E-postadress: hjalpmedel.tekniskservice@rvn.seKundservice och order (alla produkter utom reservdelar):
Öppettider: måndag-fredag 08:00-16:30, lunch 11.30-12.30
E-post: customersupport@ramcon.se Telefon: +46 (0)8-92 00 09Produktspecialist
Infusions- & Nutritionssystem Nord Öst
Peter Carlsson E-post: peter.carlsson@ramcon.se Telefon: + 46 (0)708 -70 88 90 -
Parenteral nutrition
UppInför hemgång med parenteral nutrition ska:
- näringsdropp, vätskor och tillsatser* förskrivas på recept
- kanyler med mera förskrivs på hjälpmedelskort
- aggregat och pump med tillbehör beställs via Hjälpmedel Västernorrland (HMV)
*Cernevit (vitaminer) och Nutryelt (spårämnen) är de tillsatser som är upphandlade och ska användas på vårdavdelningarna. Vid parenteral nutritionsbehandling i hemmet rekommenderas dock Cernevit och Addaven eftersom Nutryelt inte ingår i läkemedelsförmånen.
När en ny patient planeras hem med parenteral vätska och/eller nutrition ska pumpen Ambix Nova SE (med tillbehör och aggregat) från Fresenius Kabi AB beställas från HMV.
Innan patienten skrivs ut till hemmet önskar kommunerna att personal på avdelningen har testat pumpen på avdelningen. Det finns flera olika pumpar i omlopp för parenteral nutrition. De som sedan tidigare har parenteral nutrition i hemmet behåller sin pump till byte behövs. Aggregat till pumpar som inte är av märket Ambix Nova förskrivs på hjälpmedelskort likt tidigare.
Droppställning, sprutor och basala förbrukningsartiklar tillhandahålls av kommunen när patienten har hälso- och sjukvårdsinsatser i hemmet.
Beställning av pump och tillbehör
Beställning av pump, tillbehör och aggregat kan göras i Websesam eller via blanketten Beställning Parenteral nutrition (pdf) som skickas till HMV:s kundtjänst: hjalpmedel.vasternorrland@rvn.se. Leverans sker till beställande enhet (alternativt till annan enhet inom Region Västernorrland, ej hemleverans).
Pump och tillbehör
Pump: Ambix Nova SE Aggregat: Nova Ambulatory Set, 15 st Ryggsäckar: Activ Ryggsäck
Activ Ryggsäck MiniBordsstativ: Amika Bordsstativ Service
Hjälpmedel Västernorrland (HMV) sköter service och förebyggande underhåll av pumparna. Vid problem eller fel, kontakta teknisk service. Felanmälan går även att göra via WebSesam.
E-learning
E-learningmaterial finns att tillgå och fungerar vid behov av snabb och lättillgänglig utbildning gällande handhavande av PN-pumpen Ambix Nova SE. På grund av tillgänglighetslagen kan filmerna inte publiceras på denna sida. Filmerna finns publicerade på regionens Intranät.
Kontakta kommunens MAS alternativt avtalscontroller Daniel Mattsson daniel.mattsson@rvn.se för att få tillgång till E-learning-materialet.
För ytterligare frågor kring handhavandet av PN-pumpen Ambix Nova SE, kontakta avtalsleverantören Fresenius Kabi AB.
Kundservice och order (alla produkter utom reservdelar):
Öppettider: måndag-fredag 08:00-16:30, lunch 11.30-12.30
E-post: customersupport@ramcon.se Telefon: +46 (0)8-92 00 09Produktspecialist
Infusions- & Nutritionssystem Nord Öst
Peter Carlsson E-post: peter.carlsson@ramcon.se Telefon: + 46 (0)708 -70 88 90 -
Kontaktuppgifter
UppSortimentsgrupp
Sortimentgrupp:
Sortimentsgrupper upphandling - RVN IntranätAvtalsansvarig:
upphandling@rvn.seUppföljning
Ekonom Niclas Svensson
niclas.svensson@rvn.seLeverantör Mediq
Kundservice, telefon:031-388 92 00
kundservice.direct@mediq.comKontaktuppgifter beställning och leverans av nutritionspump:
Kundtjänst
Hjälpmedel Västernorrland: 060-14 96 10
E-postadress: hjalpmedel.kundtjanst@rvn.seKontaktuppgifter Service av pump
Hjälpmedel Västernorrland kundtjänst teknisk service: 060-14 96 30
E-postadress: hjalpmedel.tekniskservice@rvn.se