Ljudkonst på Hola folkhögskola

Välkommen till AIRY ljudkonst på Hola folkhögskola!

Residenset erbjuder en kombinerad ljudstudio med labbplats och verkstad samt värdskap som ger tillgång till det regionala konstlivet, konstnärspresentationer, föreställningar, installation och interaktion med ljudkonstkursen.

Genom åren har Hola folkhögskolas ljudkonstkurs etablerat en plattform för ljudkonst, med fokus på praktik. Kursen med dess nätverk av gästlärare och kursledare Björn Eriksson, är internationellt erkända inom ljudkonstområdet. 

Bild på lådor, tallkvist och elektronik som används för att skapa ljudkonst, Närbild på händer som håller i och skruvar på föremål som ligger på ett bord.

Resultat

Det finns inget krav på konstnärlig produktion under residenset.

Men du förväntas hålla i en presentation om dig som konstnär, och tillbringa en del tid (1–2 dagar) med konststudenterna på Hola, under din vistelse.

Vi bjuder in dig till att delta i workshops och/eller samtal eller andra event under residenset, både på Hola och i regionen, och vi kommer att diskutera möjligheterna med de utvalda artisterna. Du förväntas hålla ett samtal om ditt arbete vid minst ett tillfälle och delta i minst ett gruppevent med AIRY-konstnärer, andra konstnärer och författare i regionen.

Om Hola

Hola folkhögskola tillkännager ett ljudkonstresidens i Prästmon, Sverige. Hola folkhögskola har en lång tradition av att erbjuda kreativa och vackra miljöer för människor som arbetar inom områdena musik, ljud och konst. Skolan är belägen vid Ångermanälvens strand, på Höga Kustens världsarvsplats - ett område med magnifik, orörd natur med många historiska platser och miljöer.

Trots det lantliga läget är det enkelt att ta sig till Hola, eftersom folkhögskolan har en tågstation (Västeraspby) och en flygplats (Höga Kusten Airport) i närheten.

Boende

Vi erbjuder ett privat rum (17 m²) med eget badrum. En liten lägenhet (25 m² inklusive kokvrå) kan också finnas tillgänglig. Hola folkhögskola har en drog- och alkoholfripolicy.

Studioinformation

Studion är på cirka 17 + 15 m². Verkstaden är på cirka 20 m².

Residensperiod

September – oktober.

Residensets varaktighet: 4 veckor.

Betalas av värden

 • Ett bidrag på 25 000 SEK
 • Boende
 • Frukost och lunch och tillgång till ett gemensamt kök
 • Studio
 • Material kan tillhandahållas inom vissa gränser och enligt projektbehov

Betalas av konstnären

 • Resa (kan täckas in av bidraget)
 • Försäkring

Sista ansökningsdag

Sista datumet för ansökan är passerad för 2024. Välkommen åter med din ansökan 2025.

Hur man ansöker

Skicka din ansökan som en (1) PDF max 8 MB. Din ansökan behöver innehålla:

 • CV och/eller din meritförteckning (max 2 sidor)
 • En beskrivning av din konstnärliga praktik (max 2000 tecken inkl. blanksteg)
 • En beskrivning av vad du vill göra under residenset (max 2000 tecken inkl. blanksteg)
 • 3–6 arbetsprover med information om titel, teknik, år, ev. storlek. För arbetsprover i form av rörlig bild eller andra tidsbaserade verk går det bra att skicka länkar. 

Vi välkomnar ansökningar till residenset från både nya och etablerade konstnärer. Endast individuella konstnärer, inga grupper.

Ansökan skickas till: region.vasternorrland@rvn.se
Ange ”24RUN65 Artist in Residence 2024” i ämnesraden.

Kontakt

Sebastian Andersson
E-post: sebastian.andersson@rvn.se

Adress: Hola Folkhögskola, Folkhögskolevägen 5
Stad: Prästmon
Postnummer: 870 52
Land: Sverige


Tillbaka till toppen