Ögonsjukvård

Verksamhetschef Annie Aspvik.

Ögonmottagningar

Länsverksamhet Ögonsjukvård består av 4 enheter:

  • Ögonmottagningen Sundsvall-Härnösand
  • Ögonmottagningen Örnsköldsvik
  • Ögonmottagningen Sollefteå
  • Synrehabilitering

Verksamheten är poliklinisk, vilket innebär att all utredning och alla behandlingar/operationer görs i öppen vård. Sammantaget bedriver kliniken en av Specialistvårdens största mottagningar.

Ögon bedriver specialiserad ögonsjukvård för länets invånare. Vårt uppdrag är att utreda, behandla och operera sjukdomar i och kring ögat. Vi utför synundersökningar, ögonbottenfotografering, angiografi, OCT och förebyggande screening. 

På våra operationsavdelningar genomför vi avancerade kirurgiska ingrepp såsom gråstarrsoperationer, grönstarrsoperationer, gulafläckenoperationer och ögonlockskirurgi. Vi kontrollerar även barn med nedsatt syn och behov av glasögon. Volymen och variationen av fall bidrar till att våra medarbetare har en unik bredd i båda kunskap och kompetens.

Verksamheten har ingen egen vårdavdelning utan bygger i princip helt på mottagningsbaserat arbete. Vi är ungefär 80 medarbetare där flera yrkeskategorier arbetar nära tillsammans med patienten i centrum. Årligen genomförs cirka 40000 mottagningsbesök och 4000 operationer.

Akuta ögonsjukdomar kan omhändertas av samtliga sjukhus i länet under dagtid.

Under kvällar/helger finns en jourverksamhet på någon av våra mottagningar i länet. 

Ögonmottagning Härnösand - 1177

Ögonmottagning Sollefteå - 1177

Ögonmottagning Sundsvall - 1177

Ögonmottagning Örnsköldsvik - 1177

Synrehabilitering

Synrehabiliteringen är en länsgemensam habilitering/rehabiliteringsenhet inom ögonsjukvården.

För att komma till Synrehabilitering krävs remiss från ögonläkare. Remissen ger oss viktig information om din synnedsättning och orsaken till den.

Synskadad är den som på grund av synnedsättning har svårt att läsa med vanliga glasögon, orientera eller förflytta sig eller klara sina dagliga aktiviteter.

Synrehabilitering Härnösand (1177.se)

Synrehabilitering Sollefteå (1177.se)

Synrehabilitering Sundsvall (1177.se)

Synrehabilitering Örnsköldsvik (1177.se)


Tillbaka till toppen