Nytta med digitalisering

Genom digitalisering kan vi påverka alla delar av vårt utvecklingsarbete; saker, system och samhälle.

Digitalisering ökar våra förutsättningar att arbeta effektivt, att samarbeta med andra, att analysera och dela information, till kunskapsbildning och förbättrad service. Med artificiell intelligens som stöd i beslutsfattandet kan tider för bedömning av information minskas, risken för mänskliga fel reduceras och med robotisering kan tidskrävande manuella moment automatiseras.

Nyttorna av digitaliseringens positiva effekter ska bidra till att uppnå målen i regionplanen.

Region Västernorrlands digitalisering ska skapa nytta i perspektiven invånare, kvalitet, effektivitet och arbetsmiljö.

Hållbara tjänster som underlättar vardagen för regionens invånare

  • Nya digitala tjänster förbättrar servicen, ökar tillgängligheten och möjliggör att mötet med regionens verksamheter i stor utsträckning sker där invånarna lever och verkar, istället för i regionens fysiska lokaler.
  • Nya digitala tjänster förenklar åtkomst till tjänsterna och informationen i dem, samt ökar möjligheten till dialog och delaktighet för invånare och näringsliv.

Ökad förmåga och kvalitet genom bättre insikter, analys och beslutsstöd

  • Genom digitalisering möjliggörs delning, hantering och analys av stora mängder data och information. Detta möjliggör nya insikter och bidrar både till vidare verksamhetsutveckling samt stöd i vardagens olika beslut.
  • Genom digitalisering skapas nya lösningar som möjliggör ett mer omfattande beslutsstöd för berörda verksamheter.

Ökad effektivitet i vårdverksamheten och minskade vårdköer

  • Genom digitalisering möjliggörs automatisering. Därigenom skapas en mer resurseffektiv vårdverksamhet då korrekt information finns tillgänglig när och där den behövs.
  • Lösningarna stödjer effektiva arbetssätt som är oberoende av tid och plats, där olika vårdgivare kan vara involverade i flödet.
  • Digitala lösningar skapar förutsättningar för en effektiv och samordnad patientresa och underlättar vårdens arbete.
  • Genom digitalisering erbjuds en mer jämlik fördelning av resurser och patientsäkerheten ökas.

God arbetsmiljö och bra förutsättningar till kompetensutveckling

  • Digitaliseringen gör att medarbetare avlastas från enklare och repetitiva arbetsuppgifter och ges bättre möjligheter till god arbetsmiljö och kompetensutveckling.
  • Genom digitalisering och digitala plattformar möjliggörs flexibla former för lärande, nya metoder och arbetssätt för verksamheternas olika utbildningsområden.

Tillbaka till toppen