Illustration av skylt som pekar ut vägval åt olika håll

Vägledande principer

Här presenteras vägledande principer för genomförandet av digitaliseringsstrategin.

Vi ska använda färdiga och verksamhetsanpassade lösningar

Vid val av lösning ska regionen utgå från en tydlig verksamhetsnytta. Vi ska sträva efter att använda färdiga kommersiella IT tjänster, nationella IT-tjänster samt tjänster som ägs kollektivt av flera regioner.

Regionen ska undvika att bli ensam kund på en IT-tjänst. När det inte finns andra möjligheter ska regionen även kunna bedriva egen systemutveckling.

Vår IT-miljö kännetecknas av standardisering och hög automatisering

Vi ska ha en i hög grad standardiserad och automatiserad teknisk plattform för att på längre sikt minska ledtiderna vid förändringar och nyttja resurserna effektivt.

En standardiserad, väl dokumenterad och i hög grad automatiserad plattform ökar dessutom förutsättningarna för ett effektivt arbete med informationssäkerhet.

Vår IT-miljö ska så långt som möjligt följa marknadens strukturer och leveransmodeller. Detta bidrar till att både interna och externa leveranser kan samexistera och att delar av miljön kan bytas ut på ett sätt som harmoniserar med tjänster som finns på marknaden.

Vi har en samordnad och koordinerad utveckling

Samordning ska ske både internt och externt. Med en central projektportfölj som innefattar alla planerade och pågående digitaliseringsinitiativ och utvecklingsprojekt med stöd av IT kan regionen internt samordna och koordinera arbetet.

Regionen ska också söka möjligheter att nyttja samordning med externa aktörer i frågor om digital utveckling för att stärka regionens eget digitaliseringsarbete, men även för att bidra till utveckling i länet.

Vi ska kontinuerligt effektivisera arbetet för vidmakthållande

I takt med att vi nyttjar fler och fler IT-lösningar i våra verksamheter ökar regionens totala kostnad för att vidmakthålla våra befintliga IT landskap.

Om inte budget ökar i samma takt minskar utrymmet för driva utveckling. Därför måste vi hela tiden sträva mot att minska kostnaden för vidmakthållandet.

När tillväxtfaktorer och utveckling (vidareutveckling och nyutveckling) är borttagna ska jämförbara kostnader år till år för regionens totala IT-kostnad per enhet minska. Det finns flera strategier för detta där de viktigaste är automatisering, standardisering, konsolidering,  samverkan samt nyttjande av molntjänster.

Vi ska kommunicera och dela på kunskap

Genom att aktivt kommunicera i regionens kanaler ska verksamhet IT dela på kunskap, ge inspiration och idéer till utveckling samt skapa förtroende som en partner i digitaliseringsarbetet.

Vi ska mäta och följa upp digital förmåga

Regionen ska mäta och följa upp digitalisering som ett led i att dra slutsatser och anpassa framtida utveckling.

Mätning bör genomföras med generiska verktyg som andra offentliga myndigheter också använder för att kunna jämföra och samarbeta (DiMiOS, en vetenskapligt framtagen metod för mätning och uppföljning).


Tillbaka till toppen