Vaccination mot covid-19
Här finns information om vaccination mot covid-19 riktad till vård- och omsorgspersonal i Västernorrland.
Samvaccination mot covid-19 och säsongsinfluensa till medicinska riskgrupper från 18 år och personer 65 år och äldre startar 15 oktober 2024.
Mer information om höstens rekommendation finns på Folkhälsomyndighetens webbplats:
Fortsatta rekommendationer för vaccination mot covid-19 (folkhälsomyndigheten.se)
- Rekommenderade grupper
- En del kan avstå från höstdosen
- Bokning av vaccination
- Avgift vaccination
- Tillgängliga vacciner mot covid-19
- Intervall mellan vaccinationer
- Samvaccination covid-19 och pneumokocker
- Ordination av covid-19-vaccination
- Arbetet i vaccinationslokalerna - regler och rutiner
- Vaccination vid behandling med antitromobotiska läkemedel
- Allvarliga reaktioner vid vaccination
- Injektionsteknik och praktiska rutiner vid vaccination
- Utbildning
- Journalsystem för vaccination - Mitt Vaccin
- Patientinformation om vaccination
- Länkar om vaccination - för vårdpersonal
-
Rekommenderade grupper
UppDe grupper som för närvarande rekommenderas årlig vaccination mot covid-19 inför höst-/vintersäsongen är medicinska riskgrupper i åldern 18-64 år samt personer 65 år och äldre.
Personer 80 år och äldre, personer som bor på särskilt boende för äldre (SÄBO) samt personer 65–79 år med dagliga omsorgsinsatser i hemmet, rekommenderas en ytterligare dos vaccin mot covid-19 under våren för att säkerställa ett gott skydd året runt.
Barn under 18 år rekommenderas vaccination mot covid-19 vid ökad risk för allvarlig covid-19, efter enskild läkarbedömning och med läkarordination.
Läs mer om rekommendationerna och vilka de medicinska riskgrupperna är på Folkhälsomyndighetens webbplats:
Information till riskgrupper om covid-19 — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)
-
En del kan avstå från höstdosen
UppPersoner som haft en bekräftad covid-19-infektion efter 1 augusti 2024 kan avstå från höstdosen 2024, förutsatt att de har normalt immunförsvar.
-
Bokning av vaccination
UppBokning av vaccination mot covid-19 görs av patient via Boka vaccination i Västernorrland (1177.se) där aktuell information om tillgängliga vaccinationsenheter finns, i appen Mitt Vaccin eller via telefonbokning, tel. 0611-804 00, måndag-fredag kl. 8-16.
-
Avgift vaccination
UppVaccinet mot covid-19 tillhandahålls tills vidare avgiftsfritt.
-
Tillgängliga vacciner mot covid-19
UppI Sverige finns hösten 2024 två tillgängliga vacciner mot covid-19: det uppdaterade mRNA-vaccinet Comirnaty JN.1 och ett adjuvanterat proteinbaserat vaccin som heter Bimervax. Det senare kan erbjudas personer som av någon anledning inte kan eller vill ta ett mRNA-vaccin.
Information om Comirnaty JN.1 finns i FASS och information om Bimervax i produktresumén som kan nås via Läkemedelsverkets webbplats
-
Intervall mellan vaccinationer
UppFör påfyllnadsdoser av Comirnaty ska det ha gått minst 3 månader sedan föregående dos.
Bimervax ska ges tidigas 6 månader efter föregående dos av vaccin mot covid-19.
-
Samvaccination covid-19 och pneumokocker
UppSamtidig vaccination med Comirnaty och Pneumovax (polysackaridvaccin mot pneumokockinfektion) kan genomföras efter individuell bedömning till personer som rekommenderas vaccinationsskydd mot båda sjukdomar.
-
Ordination av covid-19-vaccination
UppAlla läkare får ordinera läkemedel för vaccination mot sjukdomen covid-19.
I Socialstyrelsens föreskrifter (HSLF-FS 2020:81 socialstyrelsen.se)om behörighet för sjuksköterskor att ordinera läkemedel för vaccination mot sjukdomen covid-19 framgår vilka sjuksköterskor som får ordinera covid-19-vaccin. Följande gäller:
- En sjuksköterska som genomgått specialistutbildning till distriktssköterska eller specialistutbildning inom hälso- och sjukvård för barn och ungdomar, är behörig att till vuxna och barn ordinera vaccin mot covid-19, i enlighet med vaccinationsprogrammet i Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
- En sjuksköterska är behörig att till vuxna och barn ordinera vaccin mot covid-19 om hen har en utbildning som är likvärdig med hela specialistutbildningen till distriktssköterska eller hela specialistutbildningen inom hälso- och sjukvård för barn och ungdomar.
- En sjuksköterska med annan utbildning inom kunskapsområdet vaccinationsverksamhet är behörig att till vuxna och barn från 16 år ordinera vaccin mot covid-19. Förutsättningen är dock att utbildningen är likvärdig med de som ges på specialistutbildning till distriktssköterska eller specialistutbildning inom hälso- och sjukvård för barn och ungdomar.
Verksamhetschefen ansvarar för att bedöma om en utbildning är likvärdig med specialistutbildningen till distriktssköterska eller specialistutbildningen inom hälso- och sjukvård för barn och ungdomar alternativt är likvärdig med utbildningen inom kunskapsområdet vaccinationsverksamhet som ges inom ovanstående specialistutbildningar. Bedömningen ska dokumenteras.
- En sjuksköterska som genomgått specialistutbildning till distriktssköterska eller specialistutbildning inom hälso- och sjukvård för barn och ungdomar, är behörig att till vuxna och barn ordinera vaccin mot covid-19, i enlighet med vaccinationsprogrammet i Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
-
Arbetet i vaccinationslokalerna - regler och rutiner
Verksamheten skall vara planerad avseende säkerhet och kvalitet för personal och likaså för de som ska vaccineras. Detta gäller alla lokaler som regionen använder.UppVid all vaccination ska regionens vårdhygieniska riktlinjer följas. Läs mer på intranätet: Vårdhygien - RVN Intranät
-
Vaccination vid behandling med antitromobotiska läkemedel
Vid intramuskulär injektion hos patienter som behandlas med antitromobotiska läkemedel finns en liten risk för muskelblödning.UppRegion Stockholm har på webbplatsen Janusinfo en uppdaterad riktlinje om vaccination hos patienter som behandlas med antitrombotiska läkemedel. Där har rutinerna förenklats utifrån erfarenheterna som dragits under pandemin och vikten av lokal kompression av injektionsstället under fem minuter efter given intramuskulär vaccination poängteras:
-
Allvarliga reaktioner vid vaccination
UppAllvarliga reaktioner vid vaccination är sällsynta. Beredskap att hantera allvarliga reaktioner, inklusive allergi och anafylaxi, ska alltid finnas där vaccination administreras.
Instruktion kring anafylaxi finns i Mitt Läkemedel:
Mitt läkemedel - Anafylaxi (rvn.se)
Mer information om vaccination mot covid-19 och allergi finns på Svenska föreningen för allergologis (SFFA) webbplats:
-
Injektionsteknik och praktiska rutiner vid vaccination
Upp -
Utbildning
Här hittar du samlat länkar till utbildningar som rör olika delar av hantering av vaccinationsarbetet mot covid-19UppOrdination av vaccin
För närvarande finns ingen tillgänglig e-utbildning om vaccination mot covid-19. En uppdaterad utbildning kommer i mån av resurser läggas ut under vaccinationskampanjen hösten 2024.
Rapportera biverkningar
Läkemedelsverket erbjuder en kort, digital utbildning för personal inom hälso- och sjukvården, om att rapportera misstänkta biverkningar.
Utbildningen som tar ca 5 minuter, avslutas med några korta frågor.
Rapportera misstänkta biverkningar - snabbutbildning Läkemedelsverket
-
Journalsystem för vaccination - Mitt Vaccin
Systemet Mitt Vaccin från Cambio används för att hantera vaccination mot covid -19. I systemet finns en modul för vaccinationsregistrering.UppMitt Vaccin är det system Region Västernorrland för närvarande använder för att hantera vaccinationer.
Det är obligatoriskt att registrera alla vaccindoser som ges mot covid-19, influensa, pneumokocker och kikhosta till gravida i Mitt Vaccin. Detta möjliggör uppföljning och kvalitetsutveckling inom vaccinationsområdet samt rapportering om vaccinationstäckning till det nationella vaccinationsregistret (NVR) och Folkhälsomyndigheten.
Uppgifterna i Mitt Vaccin visas också i NPÖ och Journal via nätet på 1177.se.
Det är önskvärt att även andra vacciner än ovanstående registreras i Mitt Vaccin, så att uppgifterna samlas på ett ställe och kan användas för uppföljning.
Mitt Vaccin har en lista på inlevererat vaccin. Alla godkända vaccin från Läkemedelsverket hamnar automatiskt i systemet.
Verksamhetschef ansvarar för att ordinatörer och vaccinatörer kan använda Mitt Vaccin korrekt.
Behörigheter beställs via IT-självservice.
Medarbetare i regionen kan hitta information om Mitt Vaccin på regionens intranät: Se ingång Service och stöd i arbetet/ Support och felanmälan/ System och programvara / Mitt vaccin.
Covid-19 - Manuell hantering vid vaccination om Mitt Vaccin inte är tillgängligt (pdf)
Affischer för utskrift
Uppdaterade affischer om vaccination riktade till rekommenderade grupper kan skrivas ut och sättas upp i exempelvis väntrum.
Affischerna finns på sidan Informationsmaterial
-
Patientinformation om vaccination
Praktisk information om hur hälso- och sjukvården kommer utföra vaccinationen hittar du hos 1177. Upp -
Länkar om vaccination - för vårdpersonal
UppLäkemedelsverket - coronavaccin