Vaccination mot covid-19 - för vårdgivare
Här samlar vi information, stöd och rutiner till dig som ska vaccinera. Detta material uppdateras löpande.
- Vaccination mot covid-19 för barn 12 år och äldre
- Ordination av covid-19-vaccination
- Arbetet i vaccinationslokalerna - regler och rutiner
- Hantering och lagerskötsel av vaccin
- Hälsodeklaration
- Antikoagulationsbehandling och vaccination
- Svår allergisk reaktion
- Injektionsteknik och praktiska rutiner vid vaccination
- Utbildning
- Dokumentation av vaccination - Mitt Vaccin
- Informationsmaterial för utskrift
- Patientinformation om vaccination
- Länkar om vaccination - för vårdpersonal: FHM och Läkemedelsverket
-
Vaccination mot covid-19 för barn 12 år och äldre
Den 1 november 2022 uppdateras rekommendation om vaccination mot covid-19 för barn 12–17 år till att enbart gälla särskilda grupper av barn och unga.UppFolkhälsomyndigheten uppdaterar rekommendationen om vaccination av barn och unga till att enbart gälla särskilda grupper av barn, definierade av Svenska Barnläkarföreningen. Från den 1 november 2022 avslutas alltså den allmänna rekommendationen om vaccination mot covid-19 till alla grundfriska barn och unga mellan 12 och 17 år. Detta görs på grund av den låga risken för allvarlig sjukdom och död i covid-19 bland barn och unga.
Den aktuella kunskapen om viruset och sjukdomen talar för att virusvarianterna blir alltmer lindriga för friska barn och unga. Vi följer hela tiden kunskapsläget för covid-19 och rekommendationerna kan behöva ändras när vi får ny kunskap om viruset och sjukdomen.
Fram till den 1 november erbjuds barn från 12 år vaccination.
Barn och unga – om vaccination mot covid-19 — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)
-
Ordination av covid-19-vaccination
En ordination av läkemedel är ett beslut av hälso- och sjukvårdspersonal som är avsett att påverka en patients hälsotillstånd genom läkemedelsbehandling. Följande yrkeskategorier får ordinera läkemedel för vaccination mot covid-19:
Läkare får ordinera läkemedel för vaccination mot covid-19. Enligt Socialstyrelsens föreskrifter (HSLF-FS 2020:81) om behörighet för sjuksköterskor att ordinera läkemedel för vaccination mot sjukdomen covid-19 får även nedanstående beskrivna sjuksköterskor ordinera läkemedel för vaccination mot covid-19.
En sjuksköterska som genomgått specialistutbildning till distriktssköterska eller genomgått specialistutbildning inom hälso- och sjukvård för barn och ungdomar, är behörig att till vuxna och barn ordinera vaccin mot covid-19, i enlighet med vaccinationsprogrammet i Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
En sjuksköterska är behörig att till vuxna och barn ordinera vaccin mot covid-19 om hen har en utbildning som är likvärdig med hela specialistutbildningen till distriktssköterska eller hela specialistutbildningen inom hälso- och sjukvård för barn och ungdomar.
En sjuksköterska med annan utbildning inom kunskapsområdet vaccinationsverksamhet är behörig att till vuxna och barn från 16 år ordinera vaccin mot covid-19. Förutsättningen är dock att utbildningen är likvärdig med de som ges på specialistutbildning till distriktssköterska eller specialistutbildning inom hälso- och sjukvård för barn och ungdomar.
Verksamhetschefen ansvarar för att det sker en bedömning av om en utbildning är likvärdig med specialistutbildning till distriktssköterska eller specialistutbildning inom hälso- och sjukvård för barn och ungdomar. Bedömningen ska dokumenteras.Verksamhetschefen ansvarar för att det sker en bedömning av om en utbildning inom kunskapsområdet vaccinationsverksamhet är likvärdig med de som ges på specialistutbildning till distriktssköterska eller specialistutbildning inom hälso- och sjukvård för barn och ungdomar. Bedömningen ska dokumenteras.
Detta regleras i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2017:37) om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården och Socialstyrelsens föreskrifter (HSLF-FS 2020:81) om behörighet för sjuksköterskor att ordinera läkemedel för vaccination mot sjukdomen covid-19.
Vårdgivaruppdrag krävs
För att vaccination ska vara tillåtet krävs även att vaccinatören har ett vårdgivaruppdrag av Region Västernorrland som är ansvarig för vaccinationsverksamheten i regionen.
Distriktssköterska med förskrivningsrätt och tjänst i någon av Region Västernorrlands sju kommuner har tillåtelse att vaccinera på regionens vårdgivaruppdrag så länge man använder regionens rutiner.
Se information om utbildning i att ordinera vaccin mot covid-19 för sjuksköterskor under kapitel med rubriken Utbildning.
Covid-19 - Vårdgivaransvar vid ordination av vaccination av covid-19 (Word)
Ordination vaccin covid 19 kommuner 2021-01-04 (Word)
Se information om utbildning i att ordinera vaccin mot covid-19 för sjuksköterskor under kapitel med rubriken Utbildning.
-
Arbetet i vaccinationslokalerna - regler och rutiner
Verksamheten skall vara planerad avseende säkerhet och kvalitet för personal och likaså för de som ska vaccineras. Detta gäller alla lokaler som regionen använder. För att undvika smittspridning i samband med verksamheten och för att få en bra arbetsmiljö i övrigt så gäller nedanstående regler och rutiner.UppVid all vaccination ska regionens riktlinjer om vårdhygien följas, läs mer intranätet: Vårdhygien - RVN Intranät
-
Hantering och lagerskötsel av vaccin
UppPraktisk hantering och lagerskötsel av covid-19 vaccin (pdf)
Översikt vaccin mot covid-19 (pdf)
-
Hälsodeklaration
Inför varje vaccinationstillfälle ska hälsodeklaration fyllas i.UppHälsodeklaration fylls i av patient innan vaccination i Mitt Vaccin på webben eller som app. Länk finns på respektive hälso- eller vårdcentral på 1177.se.
Boka tid på vaccinationsenheten i Västernorrland - 1177
Hälsodeklaration enligt reservrutin när Mitt Vaccin inte går att nå:
-
Antikoagulationsbehandling och vaccination
Vid intramuskulär injektion hos patienter som behandlas med antikoagulantia finns viss risk för muskelblödning. Låt patienten trycka på vaccinationspunkten 2–3 minuter efter vaccinationen.UppAntikoagulantiabehandling vid vaccination mot covid-19 (pdf)
Vaccin mot covid-19 ska ges intramuskulärt.
För patient med Waran eller Warfarin:
- Patienter med stabila PK-INR (kontrollintervall 4 veckor och längre) kan vaccineras utan särskild kontroll.
- Patienter med kontrollintervall kortare än fyra veckor meddelar vaccinationsdatum till AK-mottagningen för kontroll av PK-INR värdet på samma sätt som rutin vid planeringen för andra ingrepp.
- Patienter som kombinationsbehandlas med Waran eller Warfarin och trombocythämmare (exempel acetylsalicylsyra, klopidogrel, tikagrelor) meddelar vaccinationsdatum till AK-mottagningen för kontroll av PK-INR värdet på samma sätt som rutin vid planeringen för andra ingrepp.
För patient med Eliquis och Pradaxa:
- Hoppa över morgondosen antikoagulantia vaccinationsdagen och ta kvällsdosen minst 2 timmar efter vaccinationen.
För patient med Lixiana, Xarelto eller lågmolekylärt heparin:
- Ta tabletten/injektionen antikoagulantia 2 timmar efter vaccination.
För patient med trombocythämmare (exempel acetylsalicylsyra, klopidogrel, tikagrelor) men inte i kombination med Waran eller Warfarin
- Ta tabletterna som vanligt oavsett tidpunkt för vaccination.
-
Svår allergisk reaktion
Majoriteten allvarliga allergiska reaktioner uppkommer inom 15 minuter från vaccination. Alla vaccinerade ska därför övervakas 15 minuter efter vaccination. Vid vaccination skall alltid beredskap för anafylaxi finnas.
Dra gärna ut dokumentet Råd anafylaktisk reaktion; plasta och ha alltid med vid vaccination.
Instruktion kring anafylaxi finns i Mitt Läkemedel:
Mitt läkemedel - Anafylaxi (rvn.se)
Se dokument om covid-19 och allergi på Svenska föreningen för Allergologi (SFFA) webbplats
-
Injektionsteknik och praktiska rutiner vid vaccination
UppVårdhandboken: Injektioner: intramuskulär, im
Injektion av Pfizer Comirnaty och Moderna Spikevax
Instruktionen gäller vaccinet BNT162b2 (Pfizer/BioNTech), Moderna Spikevax
Covid-19 - vaccination, praktisk handläggning (pdf)
Val av injektionsställe:
Mät ut ett ”V”. Utgå från akromion, använd din ena hands pekfinger, lägg två-tre fingerbredd under akromion, lägg din andra hand så att pek- och långfingrarna pekar uppåt mot axeln, sära på fingrarna så att de bildar ett V. Den bildade triangelns mitt är rätt injektionsställe. Se bild.
Skyddsutrustning:
Enligt vårdhygiens rekommendation för användning av skyddsutrustning i samband med vaccination för covid-19.
-
Utbildning
Här hittar du samlat länkar till utbildningar som rör olika delar av hantering av vaccinationsarbetet mot covid-19UppOrdination av vaccin
Behörighetsutbildning för ordination av vaccin mot covid-19 E-utbildning för dig som är vaccinatör via vårdgivarens utbildningssystem.
Mitt vaccin - vaccinationssystem
Mitt Vaccin: Användardokumentation och utbildningsmaterial
Rapportera biverkningar
Läkemedelsverket erbjuder en kort, digital utbildning för personal inom hälso- och sjukvården, om att rapportera misstänkta biverkningar.
Utbildningen som tar ca 5 minuter, avslutas med några korta frågor.
Rapportera misstänkta biverkningar - snabbutbildning Läkemedelsverket
Se också kapitel "Biverkningar och allergi".
-
Dokumentation av vaccination - Mitt Vaccin
Systemet Mitt Vaccin från Cambio används för att hantera vaccination mot Covid -19. I systemet finns modul för vaccinationsregistrering.UppMitt Vaccin är ett fristående system med egen journal. Uppgifterna förs automatiskt över till Nationella vaccinationsregistret och Mitt Vaccins journal i appen. Uppgifterna kommer också visas i NPÖ och Journal via nätet på 1177.se.
Mitt Vaccin har en lista på inlevererat vaccin. Alla godkända vaccin från Läkemedelsverket hamnar automatiskt i systemet.
Vaccinet kvitteras in på hälso-/vårdcentralen av någon med följande roll: läkare, sköterska, sköterska med delegering, sköterska med administrativ funktion.
Mitt Vaccin - användardokumentation och utbildningsmaterial
Covid-19 - Manuell hantering vid vaccination om Mitt Vaccin inte är tillgängligt (pdf)
-
Informationsmaterial för utskrift
UppInformationsmaterial om vaccination mot covid-19, Folkhälsomyndigheten
Vaccination covid-19 affish-kit (pdf)
Vaccination covid-19 Affisch A3 Efter din vaccination_och Fortsatta rekommendationer 210330 (pdf)
STOPP symtom Affisch A3 210504 (pdf)
Fotoförbud eller Fotografering på anvisad plats affisch x2 A3 210420 (pdf)
-
Patientinformation om vaccination
Praktisk information om hur hälso- och sjukvården kommer utföra vaccinationen i din region hittar du hos 1177.Upp1177 är regionernas gemensamma webbplats om hälsa och vård för invånare, patienter och anhöriga.
-
Länkar om vaccination - för vårdpersonal: FHM och Läkemedelsverket
UppFolkhälsomyndigheten - för vård och omsorgspersonal
För personal inom vård och omsorg — Folkhälsomyndigheten
Läkemedelsverket - coronavaccin