Vaccination mot säsongsinfluensan 2024-2025

Samvaccination mot covid-19 och säsongsinfluensa rekommenderas för personer från 18 år som ingår i riskgrupp för både covid-19 och influensa. Vaccinationsinsatserna börjar den 15 oktober 2024 och pågår i fyra veckor för de rekommenderade grupperna, innan icke rekommenderade grupper erbjuds vaccination. Information om höstens vaccinationskampanj kommer att uppdateras kontinuerligt på denna webbsida.

Vilka vacciner används denna säsong?

Liksom föregående säsong är vaccinet Vaxigrip Tetra upphandlat. För personer 60 år och äldre som bor på särskilt boende (SÄBO) kommer denna säsong det förstärkta influensavaccinet Efluelda Tetra att erbjudas. Regionen har upphandlat 53 000 doser av Vaxigrip Tetra och 2700 doser av EflueldaTetra. För barn i åldern 2-17 år finns som vanligt även vaccinet Fluenz Tetra som nässpray att beställa.

Finns det en prioritetsordning?

Riskgrupper från 18 år inklusive personer över 65 år som rekommenderas samvaccination mot influensa och covid-19 kan vaccineras från den 15 oktober. Datum för start av vaccination mot enbart säsongsinfluensa, t.ex. för vård- och omsorgspersonal och hushållskontakter till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar, kommer att meddelas vid senare tillfälle. Allmänheten som inte ingår i rekommenderade grupper kommer att erbjudas vaccination först i mitten av november. Exakt datum kommer att meddelas senare.  

Vilka är riskgrupperna?

De riskgrupper som rekommenderas årlig influensavaccination är de samma som tidigare. Viss justering har dock gjorts av riskgruppsdefinitionerna för influensa för att förenkla vaccinationsinsatsen genom bättre överensstämmelse mellan influensa- och covid-riskgrupperna.

Riskgruppen kronisk hjärtsjukdom har ändrats till kronisk hjärt-kärlsjukdom inklusive stroke. Nya riskgrupper som lagts till är personer med Downs syndrom, personer vilka på grund av demenssjukdom eller psykiatrisk sjukdom har en generellt nedsatt fysisk hälsa samt personer där bruk av narkotika och/eller riskbruk av alkohol har lett till en generellt nedsatt fysisk hälsa.

Följande grupper rekommenderas influensavaccination, men inte covid-19-vaccination:

  • Hushållskontakter till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar
  • Personal inom vård och omsorg som arbetar nära patienter och omsorgstagare med ökad risk för allvarlig influensa, exempelvis på särskilda boenden för äldre (SÄBO) och inom hemtjänsten.

Se en lista över riskgrupperna på sidan Riskgrupper (rvn.se)

För utförlig information om riskgrupper hänvisas till Folkhälsomyndighetens publikation:

Rekommendationer om influensavaccination till riskgrupper (Folkhalsomyndigheten.se).

Vem får ordinera influensavaccin?

Läkare är behöriga att ordinera vaccin mot säsongsinfluensa till alla. I Socialstyrelsens författning HSLF-FS 2018:43 (socialstyrelsen.se) framgår att en sjuksköterska med specialistutbildning till distriktsköterska eller specialistutbildning inom hälso- och sjukvård för barn och ungdomar är behörig att ordinera vaccin mot influensa i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer om influensavaccination till riskgrupper.

Även en sjuksköterska som har genomgått en utbildning som är likvärdig med specialistutbildningen till distriktssköterska eller specialistutbildningen inom hälso- och sjukvård för barn och ungdomar är behörig att till barn och vuxna ordinera vaccination enligt ovanstående rekommendationer. Det är verksamhetschefen som bedömer om en utbildning är likvärdig och beslutet ska dokumenteras skriftligt.

En sjuksköterska som har genomgått någon annan utbildning än de som anges ovan och som innefattar kunskapsområdet vaccination mot influensa kan efter verksamhetschefens dokumenterade beslut bli behörig att till vuxna ordinera influensavaccin enligt ovanstående rekommendationer.

Läkemedelskommittén och Smittskydd Västernorrland tog fram en utbildning i ordination av influensa- och pneumokockvaccin säsongen 2022-23. På grund av regionens byte av e-utbildningsplattform finns inte denna utbildning kvar. Eventuellt kommer en ny utbildning att finnas tillgänglig inför säsongen 2024-2025. Den 1 oktober kommer smittskyddsläkaren i Läkemedelskommitténs regi att hålla en lunchföreläsning om årets vaccinationskampanj.

Kan flera vacciner administreras samtidigt?

Ja, både influensavaccin i standarddos och förstärkt influensavaccin kan ges samtidigt som mRNA-vaccin mot covid-19 till vuxna. 

Samtidig vaccination mot influensa, covid-19 och pneumokocker, det vill säga tre vacciner samtidigt, kan ges efter individuell bedömning med beaktande av biverkningsrisker. Vid samtidig administrering av flera vacciner används olika nålar och olika injektionsställen.

Var kan man vaccinera sig?

De vaccinationsenheter som ingår i regionens särskilda verksamhet för vaccination och erbjuder vaccination mot covid-19, kommer också att vaccinera mot influensa. Tillfälliga vaccinationsplatser kommer också att finnas på mindre orter vid särskilda tillfällen, vilket ska utannonseras. 

Vaccination på SÄBO kommer att skötas i ett särskilt flöde med stöd av verksamheten för vaccination, provtagning och smittspårning. Ytterligare information kommer att gå ut till berörda.

Aktuell information om tillgängliga vaccinationsenheter och bokning finns på 1177: Boka vaccination i Västernorrland (1177.se).

Bokning kan även ske via telefon 0611-804 00, måndag-fredag kl. 8-16.

Information om vaccinationsmöjligheter för regionens medarbetare kommer att meddelas vid senare tillfället. Kommunal äldreomsorgspersonal uppmanas fråga sin närmaste chef om när, var och hur de kan vaccinera sig.

Hur ska influensavaccinationerna dokumenteras?

Alla givna vaccinationsdoser mot influensa skall registreras i journalsystemet Mitt vaccin. Detta är absolut nödvändigt för uppföljning och planering av vaccinationsarbetet samt rapportering till Folkhälsomyndigheten.

Varje vårdgivare behöver säkerställa att registreringen görs korrekt och ansvarar för att registrerande personal har adekvat utbildning för att använda journalsystemet.

Vad kostar vaccinerna?

Influensavaccination är avgiftsfri för riskgrupper och personer från det år de fyller 65 år.

Arbetsgivare inom vård- och omsorg uppmanas inom sitt arbetsmiljö- och patientsäkerhetsansvar att stå för vaccinationskostnaden för sin personal.

Läs mer om avgifter vid vaccination på sidan Vårdgivarwebb Västernorrland - Avgifter och ersättning influensavaccination (rvn.se)

Var finns information om influensavaccination?

Information om årets vaccinationsinsats mot säsongsinfluensa kommer att läggas upp kontinuerligt här på regionens vaccinationssidor.

Läs mer om säsongsinfluensa hos Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten har utförlig information om säsongsinfluensa som nås via startsidan "Vaccination mot influensa".

Information om riskgrupper finns i:

Rekommendationer om influensavaccination till riskgrupper (folkhalsomyndigheten.se)

Information om personalvaccinationer finns här:

Vägledning för vaccination av personal inom vård och omsorg

En sammanfattning från Folkhälsomyndigheten av influensasäsongen 2023-2024 finns här:

Säsongssammanfattning influensa 2023–2024 (folkhalsomyndigheten.se)

Från och med vecka 40 på hösten till vecka 20 på våren publiceras veckorapporter om influensaepidemin här:

Influensa veckorapporter-sjukdomsstatistik- Folkhälsomyndigheten


Tillbaka till toppen