HPV-vaccin

Vaccin mot humant papillomvirus, HPV, ingår i det svenska barnvaccinationsprogrammet och erbjuds till alla barn i årskurs 5-6.

HPV överförs vid sexuell kontakt och de flesta som är sexuellt aktiva drabbas av infektionen. Det finns många typer av HPV och några kan orsaka cancer i livmoderhalsen, könsorganen, ändtarmen och svalget.

HPV-vaccination inom barnvaccinationsprogrammet

Vaccin ges för att minska risken att utveckla HPV-orsakade cellförändringar och cancer. Det ger också skydd mot könsvårtor orsakade av vissa HPV-typer.

Flickor födda 1999 och senare började vaccineras inom barnvaccinationsprogrammet 2010 och sedan 2020 omfattas även pojkar födda 2009 och senare. Vaccination inom barnvaccinationsprogrammet är helt kostnadsfri för individen upp till 18 års ålder.

I Sverige finns ett tillgängligt vaccin mot HPV, Gardasil 9, som är ett niovalent vaccin som skyddar mot HPV-typerna 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 och 58. Vaccinet är godkänt från 9 års ålder. Barn i ålder 9–14 år vaccineras med ett tvådosschema, medan personer från 15 års ålder och immunsupprimerade enligt produktresumén ska vaccineras med ett tredosschema.

Folkhälsomyndigheten kommer att utreda dosering av HPV-vaccin och eventuellt utfärda nya svenska rekommendationer. Idag finns internationella rekommendationer från WHO om ett tvådosschema även för personer äldre än 14 år med normalt immunförsvar.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer om vaccination mot HPV

Folkhälsomyndigheten publicerade den 5 december 2024 nya rekommendationer om vaccination mot HPV utanför barnvaccinationsprogrammet. Alla personer oavsett kön som inte tidigare vaccinerat sig rekommenderas till och med 26 års ålder vaccination mot HPV med syfte att minska förekomsten av HPV-orsakad cancer. 

Det är särskilt prioriterat att nå följande grupper med vaccination:

  • män som har sex med män
  • transpersoner och
  • personer som lever med hiv

Folkhälsomyndighetens rekommendationer omfattar i denna version inte andra grupper som kan ha behov och nytta av vaccination mot HPV, som personer med nedsatt immunförsvar.

Vaccination mot HPV i Västernorrland

Målgrupper för vaccination

Regionfullmäktige i Västernorrland beslutade i juni 2025 att implementera Folkhälsomyndighetens rekommendationer om vaccination mot HPV. I Västernorrland kommer även personer i åldern 27-45 år efter individuell bedömning att erbjudas vaccination mot HPV om de tillhör någon av följande grupper:

  • Män som har sex med män
  • Transpersoner
  • Personer som lever med hiv
  • Kvinnor som behandlas för HSIL (höggradiga cellförändringar i livmoderhalsen)
  • Personer som har eller ska genomgå organ- eller stamcellstransplantation

Folkhälsomyndighetens rekommendationer kan läsas här: Rekommendationer om vaccination mot humant papillomvirus (HPV)

Avgifter för vaccination

Vaccinet kommer att erbjudas avgiftsfritt, men en stickavgift tillkommer om vaccinationen inte sker i samband med ett annat vårdbesök. Exempel på situationer när stickavgift inte tas ut är vid kontroll av hivinfektion på infektionskliniken, kontroll eller behandling av HSIL på kvinnokliniken samt vård i samband med stamcells- eller organtransplantation.

Personer i åldern 17–19 år kommer också att erbjudas helt avgiftsfri vaccination i syfte att åstadkomma en hög vaccinationstäckning.

För att få HPV-vaccin till upphandlat pris behöver beställande enheter ha ett särskilt kundnummer hos Oriola. Kontakta vid behov upphandlare maria.engstrom@rvn.se för mer information. Observera att Gardasil 9 till upphandlat pris endast säljs i förpackning om tio doser. Priset är sekretessbelagt.

Genomförande av vaccinationsinsats

Planering för genomförande av vaccinationsinsatsen pågår. Genom samarbete med elevhälsans medicinska insats planeras gymnasieungdomar att få erbjudande om vaccination i skolan redan under hösten 2025.

Den storskaliga vaccinationsinsatsen i regionen bedöms kunna starta från 1 januari 2026. Vaccinationerna kommer i första hand att utföras av regionens verksamhet för vaccination och provtagning under närsjukvårdsområde Norr med mottagningar på flera orter i länet. Mer information om bokning av tider kommer att finnas på 1177.se.

Rekommendation om doseringsschema från Y-VAC

Enligt Regionfullmäktiges beslut är det regionens terapigrupp för vaccination, Y-VAC, som ska rekommendera doseringsschema för HPV-vaccination, i enlighet med aktuellt kunskapsläge. Y-VAC rekommenderar per 2025-06-25 att personer med normalt immunförsvar vaccineras enligt WHO:s rekommendation med ett tvådosschema.

Flera andra svenska regioner har också valt att följa WHO:s rekommendation. Observera att detta innebär en off-labelförskrivning av HPV-vaccin. Minsta intervall mellan dos 1 och 2 är 6 månader, men 12 månader rekommenderas så långt som möjligt för att ge förbättrat vaccinationssvar.

För personer med nedsatt immunförsvar, t.ex. personer som lever med hiv och personer som har eller ska genomgå organ- eller stamcellstransplantation rekommenderar Y-VAC ett doseringsschema med tre doser, se FASS.

WHO:s ”position paper” om vaccination mot HPV finns här, se särskilt sidan 670: Human papillomavirus vaccines: WHO position paper, December 2022

Vaccinationsstudie i syfte att utrota HPV och livmoderhalscancer

Kompletterande vaccination mot HPV erbjöds fram till 2025-06-30 kostnadsfritt i Västernorrland till kvinnor födda 1994–2001 inom ramen för en svensk vaccinationsstudie. Västernorrland lyckades väl med studien och av kvinnor födda 1994–1999 hade 73 procent vaccinerat sig fram till 2025-06-22, vilket är ett av de bästa resultaten i landet.  Målet för studien var att nå 70 procent i denna åldersgrupp.

Vaccination till ej rekommenderade grupper

Läkare kan ordinera vaccination mot HPV utanför Folkhälsomyndighetens rekommendation och barnvaccinationsprogrammet. Gardasil 9 kan i dessa fall rekvireras från ApoEX till listpris (ej upphandlat pris) och regionen får då debitera patienten för vaccinkostnaden och stickavgift. Vid beställning från ApoEX kan både endos- och tiodosförpackningar levereras.

Läs mer

Vaccination mot humant papillomvirus — Folkhälsomyndigheten


Tillbaka till toppen