Vaccination mot covid-19
Här finns information om vaccination mot covid-19 riktad till vård- och omsorgspersonal i Västernorrland.
Nästa vaccinationsinsats mot covid-19 startar den 14 oktober 2025. Samtidig vaccination mot covid-19 och influensa kommer att erbjudas till de grupper som rekommenderas skydd mot båda sjukdomar. Information om vaccinationsinsatsen kommer att uppdateras kontinuerligt på denna webbplats.
Fördjupad information om vaccination mot covid-19 finns på Folkhälsomyndighetens webbplats:
Vägledning och fördjupad information om vaccination mot covid-19(folkhalsomyndigheten.se)
- Rekommenderade grupper
- Bokning av vaccination
- Avgift vaccination
- Tillgängliga vacciner mot covid-19
- Intervall mellan vaccinationer
- Samvaccination covid-19 och pneumokocker
- Ordination av covid-19-vaccination
- Utbildning
- Journalsystem för vaccination - Mitt Vaccin
- Patientinformation om vaccination
- Länkar om vaccination - för vårdpersonal
-
Rekommenderade grupper
UppInför hösten 2025 har Folkhälsomyndighetens rekommendation för vaccination mot covid-19 uppdaterats och smalnats av utifrån aktuellt kunskapsläge. Syftet med vaccinationen är att förebygga allvarlig sjukdom.
De grupper som rekommenderas vaccination mot covid-19 hösten 2025 är:
- Alla personer som är 75 år och äldre.
- Personer som är 65 år och äldre och har dagliga omsorgsinsatser i hemmet, till exempel via hemtjänst eller på SÄBO. (Personer som enbart har hjälp med matleveranser eller städning omfattas inte.)
- Personer som är 50–74 år med någon av följande underliggande sjukdomar eller tillstånd som ökar risken för svår covid-19:
- Hjärt- och kärlsjukdom inklusive stroke (hypertoni som enda diagnos ingår ej).
- Kronisk lungsjukdom såsom KOL eller svår instabil astma.
- Diabetes mellitus typ 1 och 2.
- Leversvikt.
- Njursvikt.
- Nedsatt immunförsvar på grund av läkemedelsbehandling eller immunhämmande sjukdom eller tillstånd, till exempel blodcancersjukdomar, njursvikt eller Downs syndrom.
- Sjukdomar eller tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation, till exempel obesitas med ett BMI på 40 eller högre.
- Personer 18-49 år med nedsatt immunförsvar på grund av läkemedelsbehandling eller immunhämmande sjukdom eller tillstånd, inklusive njursvikt och Downs syndrom (graviditet omfattas inte).
- Personer som inte omfattas av rekommendation enligt definitionen ovan, men har en svår grundsjukdom eller ett tillstånd som gör att covid-19 riskerar att få ett allvarligt förlopp, rekommenderas vaccination mot covid-19 oavsett ålder. Exempel på sådan sjukdom kan vara svår lungsjukdom eller uttalad skörhet på grund av omfattande samsjuklighet eller flerfunktionsnedsättning. Läkarbedömning kan behövas för att identifiera dessa personer.
Åldersgränser i rekommendationen avser den ålder som uppnås innevarande år. En rekommendation för vuxna gäller från 18-årsdagen.
Personer som rekommenderas en dos vaccin under hösten 2025 kan avstå vaccination om de redan haft bekräftad covid-19 samma höst.
Läs mer om rekommendationerna till hösten 2025 på Folkhälsomyndighetens webbplats:
Nya rekommendationer om vaccination mot covid-19 från 1 september 2025 (Folkhälsomyndigheten.se)
-
Bokning av vaccination
UppBokning av vaccination mot covid-19 görs av patient via Boka vaccination i Västernorrland (1177.se) där aktuell information om tillgängliga vaccinationsenheter finns, i Mitt Vaccin eller via telefonbokning, tel. 0611-804 00, måndag-fredag kl. 8-16.
-
Avgift vaccination
UppVaccination mot covid-19 tillhandahålls tills vidare avgiftsfritt för de grupper som ingår i rekommendationen.
-
Tillgängliga vacciner mot covid-19
UppI Sverige erbjuds uppdaterade versioner av mRNA-vaccinet Comirnaty. Eventuellt kan även andra vacciner finnas tillgängliga inför höstens vaccinationskampanj.
Läs mer i FASS.
-
Intervall mellan vaccinationer
UppFör påfyllnadsdoser av Comirnaty ska det ha gått minst 3 månader sedan föregående dos.
-
Samvaccination covid-19 och pneumokocker
UppSamtidig vaccination med Comirnaty och Pneumovax (polysackaridvaccin mot pneumokockinfektion) kan genomföras efter individuell bedömning till personer som rekommenderas vaccinationsskydd mot båda sjukdomar.
-
Ordination av covid-19-vaccination
UppAlla läkare får ordinera läkemedel för vaccination mot sjukdomen covid-19.
I Socialstyrelsens föreskrifter (HSLF-FS 2020:81 socialstyrelsen.se)om behörighet för sjuksköterskor att ordinera läkemedel för vaccination mot sjukdomen covid-19 framgår vilka sjuksköterskor som får ordinera covid-19-vaccin. Följande gäller:
- En sjuksköterska som genomgått specialistutbildning till distriktssköterska eller specialistutbildning inom hälso- och sjukvård för barn och ungdomar, är behörig att till vuxna och barn ordinera vaccin mot covid-19, i enlighet med vaccinationsprogrammet i Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
- En sjuksköterska är behörig att till vuxna och barn ordinera vaccin mot covid-19 om hen har en utbildning som är likvärdig med hela specialistutbildningen till distriktssköterska eller hela specialistutbildningen inom hälso- och sjukvård för barn och ungdomar.
- En sjuksköterska med annan utbildning inom kunskapsområdet vaccinationsverksamhet är behörig att till vuxna och barn från 16 år ordinera vaccin mot covid-19. Förutsättningen är dock att utbildningen är likvärdig med de som ges på specialistutbildning till distriktssköterska eller specialistutbildning inom hälso- och sjukvård för barn och ungdomar.
Verksamhetschefen ansvarar för att bedöma om en utbildning är likvärdig med specialistutbildningen till distriktssköterska eller specialistutbildningen inom hälso- och sjukvård för barn och ungdomar alternativt är likvärdig med utbildningen inom kunskapsområdet vaccinationsverksamhet som ges inom ovanstående specialistutbildningar. Bedömningen ska dokumenteras.
- En sjuksköterska som genomgått specialistutbildning till distriktssköterska eller specialistutbildning inom hälso- och sjukvård för barn och ungdomar, är behörig att till vuxna och barn ordinera vaccin mot covid-19, i enlighet med vaccinationsprogrammet i Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
-
Utbildning
Här hittar du samlat länkar till utbildningar som rör olika delar av hantering av vaccinationsarbetet mot covid-19UppOrdination av vaccin
För närvarande finns ingen tillgänglig e-utbildning om vaccination mot covid-19.
Rapportera biverkningar
Läkemedelsverket erbjuder en kort, digital utbildning för personal inom hälso- och sjukvården, om att rapportera misstänkta biverkningar.
Utbildningen som tar ca 5 minuter, avslutas med några korta frågor.
Rapportera misstänkta biverkningar - snabbutbildning Läkemedelsverket
-
Journalsystem för vaccination - Mitt Vaccin
UppSystemet Mitt Vaccin från Cambio används för att hantera alla vaccinationer som ges i Region Västernorrlands (inklusive Vårdvalets) regi. Detta möjliggör korrekt journalföring, uppföljning och kvalitetsutveckling inom vaccinationsområdet samt rapportering om vaccinationstäckning till det nationella vaccinationsregistret (NVR) och Folkhälsomyndigheten.
Uppgifterna i Mitt Vaccin visas också i NPÖ och Journal via nätet på 1177.se.
Mitt Vaccin har en lista på inlevererat vaccin. Alla godkända vaccin från Läkemedelsverket hamnar automatiskt i systemet.
Verksamhetschef ansvarar för att ordinatörer och vaccinatörer kan använda Mitt Vaccin korrekt.
Behörigheter beställs via IT-självservice.
Medarbetare i regionen kan hitta information om Mitt Vaccin på regionens intranät: Se ingång Service och stöd i arbetet/ Support och felanmälan/ System och programvara / Mitt vaccin.
Covid-19 - Manuell hantering vid vaccination om Mitt Vaccin inte är tillgängligt (pdf)
Affischer för utskrift
Uppdaterade affischer om vaccination riktade till rekommenderade grupper kan skrivas ut och sättas upp i exempelvis väntrum.
Affischerna finns på sidan Informationsmaterial
-
Patientinformation om vaccination
Praktisk information om hur hälso- och sjukvården kommer utföra vaccinationen hittar du hos 1177. Upp -
Länkar om vaccination - för vårdpersonal
UppLäkemedelsverket - coronavaccin